Nóż w aucie ?
Napisano Ponad rok temu
Dzisiaj otrzymalem moje zamówione (i dość długo oczekiwane) ostrzalki (wolfster.de) i na rachunku (na ogolną sumę ok. 25 EUR), przyklejony taśmą klejącą, czekał na mnie prezencik : maly, lekki folderek z ostrzem combo, dziurką do otwierania (skad oni wiedzieli, ze nie lubie kołków ? ), z niezawodnej stali "stainless china" Naostrzyc sie da na pewno dobrze (jeszcze nie probowalem), a ostrza dlugo trzymac nie musi, bo jak pisalem, to nóż, ktorego mam nadzieje nigdy nie używac hehe to brzmi dobrze
ok, to tyle tytulem wstepu, przejdzmy do rzeczy...
-zastanawiem sie nad miejscem i sposobem mocowania, musi byc w zasiegu reki (moze pod kierownica, albo w tej dlugiej kieszeni w drzwiach ? ), a na codzien najlepiej niewidoczny... do tego jakas pochwa chyba ? macie jakies pomysly albo może i wyprobowane patenty ? wozicie takie rzeczy w aucie ? ja takiego tematu na vb nie znalazlem...
-mozemy sobie tez podyskutowac na temat jaki noz najlepiej sie do takich celów nadaje (rodzaj ostrza, plain czy combo, ksztalt itp). Są tez noze specjalnie do tych celów produkowane, uzywal ktos ?
ja na razie nic innego do tych celów nie zakupie ale moze ktos inny skorzysta.
ps. ale cos czuje, ze 99,9% postów bedzie brzmiała "ja tam zawsze swoje EDC mam przy sobie, wiec nie mam problemu" 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A w niektorych imitacjach samochodow, jakie stanowia 70% polskiego ruchu drogowego, oslony przeciwsloneczne potrafia sie opuszczac samoczynnie nawet bez dodatkowego obciazenia...
Moi znajomi mieli dachowanie nissanem patrolem (dlugim). Pasazer z przedniego siedzenia mial w kieszeni na piersi modul pamieci DIMM. po wypadku znalezli te pamiec wbita w okladzine tylnego slupka dachowego (przy tylnej klapie). Wiec wyobrazcie sobie kose, ktora wazy nieco wiecej niz pamiec do komputera, latajaca po wnetrzu samochodu...
Mysle, ze dobrze byloby wykombinowac jakas gleboka pochwe z zamocowanym w srodku mocnym malym magnesem (np z dysku twardego).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jak juz coś powstanie do wrzucę fotki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Moim zdaniem jak najbardziej słuszna lokalizacja. Dodatkową jej zaletą jest fakt, że nożyk łapiesz bez kombinowania prawą ręką, chyba jesteś praworęczny?W razie blokady pasów pod kierownicę nie sięgniesz, a i do blendy pewnie też nie. Miejsce między dźwignią ręcznego a fotelem kierowcy wydaje się być OK.
Napisano Ponad rok temu
Padło na BEAR CLAW'a w miejscu o którym pisał kubek.
Napisano Ponad rok temu
Zarowno ja jak i zona wozimy w malym , latwo dostepnym schowku miedzy siedzieniami Spyderco recue , mysle t ozastapic jakim rigiem , gdzie nie potrzebne by bylo otwieranie noza.
W schowki na rekawiczki woze MD pygmy ATAK a po lewej rece w kieszeni na drzwaich 21" ASP , na dodatek w bagarzniku saperka Cold sTeela i hawk ATC.
Jezeli chodzi o samooobrone w samochdzie , to urzywam Rata BD , w pochwie kydexomej umocowanego na paracord pod siedzeniem z prawej strony.Pozwala to na b.szybkie wyciagniecie noza w reverse grip.
Dlaczego ten noz , 90 % to rekojesc , guma dajaca bardzo dobry chwyt ( dodatkowa dale m kilak naciec).Jak wiem strach jest naturalnem uczuciem w chwil izagrozenia , strach to pot , i to jest clue. Dodatkowo noz ten naprawde swietnie tnie , a po lwekkim replifilowanie ma i niezla penetracje.
Dlaczego w reverse , usiadzcie w samochodzie i sprubujcie wykonywac skuteczne techniki w wszystkim 4 domniemancyh kierunkach ataku , zobaczycie ze bardzie funkcjonalny jest wlasnie reverse.Oczywiscie nie wymyslilem tego sam , tu uklon w strone Vasilieva i Avi Moyala.
Napisano Ponad rok temu
ale przy wypadku to moze daleko wyleciec:)
no i inna kwestia z folderem a inna z fixedem
Napisano Ponad rok temu
poprzymierzalem sie troche do tego wszystkiego w aucie i tak to widze na razie :
- blenda bylaby raczej ok, ciezko mi sobie wyobrazic sytuacje, zebym tam reka nie mogl siegnac, chyba, zeby mi upierd...lo ręce albo (co gorsza ) dach. ale nie ma tam tego za bardzo jak zamocowac, bo nie ma tam zadnej zakladki, tylko... lusterko ! (do czego to juz dochodzi )
- bardziej podoba mi sie rozwiazanie przy ręcznym (tak, jestem praworeczny), byloby tam nawet dobre miejsce na takiej ściance od strony kierowcy, zawsze pod ręką, ale, i to pewien minus, noz (pochwa) bylby widoczny.
- w gre wchodziloby jeszcze rozwiazanie opisane przez Seikena, a wiec pod siedzeniem kierowcy, ale mysle, ze przy zablokowanych pasach, moglbym miec problemy, zeby tam ręką sięgnąć, musze sprobowac. Jak to, Seiken, zamocowales ? sorry, ale ja jestem totalne zero, jesli chodzi o majsterkowanie, wiec mi trzeba jak krowie na miedzy. (akcje z blachowkretami to jeszcze jakos zrozumialem, Kubek :-) )
mysle tez (ktos o tym wspominal), ze fixed lepiej sie nadaje niz folder, ale na razie bedzie to maly folder, a pozniej sie zobaczy...
Napisano Ponad rok temu
Inna sprawa jest zostawianie takiego noza (fixed) na widoku...
Napisano Ponad rok temu
-zastanawiem sie nad miejscem i sposobem mocowania, musi byc w zasiegu reki (moze pod kierownica, albo w tej dlugiej kieszeni w drzwiach ? ), a na codzien najlepiej niewidoczny... do tego jakas pochwa chyba ? macie jakies pomysly albo może i wyprobowane patenty ? wozicie takie rzeczy w aucie ? ja takiego tematu na vb nie znalazlem...
-mozemy sobie tez podyskutowac na temat jaki noz najlepiej sie do takich celów nadaje (rodzaj ostrza, plain czy combo, ksztalt itp). Są tez noze specjalnie do tych celów produkowane, uzywal ktos ?
ja na razie nic innego do tych celów nie zakupie ale moze ktos inny skorzysta.
Aitor botero w kieszeni przy drzwiach.
Napisano Ponad rok temu
a ten nozyk to zart byl ? bo jak na moje potrzeby to chyba ciut za duzy ja nie chce w stresie, trzęsącymi sie rękami rozpruć mnie i pasażera, a "tylko" przeciąć pasy.
Napisano Ponad rok temu
drzwi moze juz tam w ogole juz tam nie byc !
a ten nozyk to zart byl ? bo jak na moje potrzeby to chyba ciut za duzy ja nie chce w stresie, trzęsącymi sie rękami rozpruć mnie i pasażera, a "tylko" przeciąć pasy.
Jesli bedziesz w samochodzie, a drzwi nie bedzie to malo prowdopodobne jest zebys mogl z niego wysiasc rozcinajac pasy bo:
- bedziesz mial pewnie polamane i zaklinowane np kierownica nogi tudziez inne rany,
- bedziesz nieprzytomny,
- bedziesz dead.
Watpie zeby osoby usilujace Cie wyciagnac szukaly w schowkach autka jakiegos noza
Uzywalem (botero) go juz do:
- grzebania przy silniku,
- otwierania konserwy,
- rozganianiu psow majacych niecne zamiary do rannego jelonka,
- rozcinania paczek, pudel itp,
- krojenia chleba, kielbachy itp art zywnosciowych,
- przecinania bandaza zeby dal sie ladnie zawiazac,
- strugania patykow na ognisko itp
Jesli chcesz noz specjalnie zrobiony do ciecia pasow to sa takie w dobrych (dobrych!) apteczkach czasem. Ale IMO w autku raczej przydaje sie noz uniwersalny.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
CRKT M21 czy Spyderco Delica, Plain
- Ponad rok temu
-
wz 98 lux
- Ponad rok temu
-
Freeman/Gator