Czy wszystkie sztuki walki nie dążą do tego samego celu??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak tai chi miało służyć do pokonania przeciwnika jak i thai box
Tylko tai pędzie jak żółw a thai jak ferrari
Napisano Ponad rok temu
Potem na polach bitew przestano walczyć wręcz , więc sztuki walki zaczeły dążyć do rozwoju osobowości ćwiczącego.
Teraz modny stał się sport. Część z nich dąży do osiągnięcia wyniku w zawodach.
A ja sobie myśle że jak ktoś kocha SW to będzie chciał ogarnąć każdy jej aspekt.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Sztuki walki to przede wszystkim filozofia - panteizm.
Napisano Ponad rok temu
czyli trenujac w pierwszej kolejnosci stajesz sie filozofem?Sztuki walki to przede wszystkim filozofia - panteizm.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bo Ty trenujesz jakies prymitywne mordobicie a nie sztuke walki 8)patrze po prostu na siebie i moj trening i za cholere nie widze zwiazku z jakimis mistycznymi energiami :wink:
Napisano Ponad rok temu
Proponuje przyjrzeć się temu:
O kurwa...
Ale KWAS. 8O
W Cross-Budo to powiesić, niech każdy pozna stanowisko "oświeconego" kościoła.
Napisano Ponad rok temu
PS. Przyczyna jest prosta, niektórzy księża mądrują sie w tematach o któych nie maja pojęcia.
Napisano Ponad rok temu
Analogicznie trzeba podejść do buddyjskiej koncepcji nirwany. Z całą pewnością zbawienie z nirwana nie ma nic wspólnego, nirwana nie zakłada bowiem w ogóle Boga.
Nirwane to ja mogę mieć ja mnie 5 pod buty weźmie (co za bzdury)
Napisano Ponad rok temu
Myślę że jeżeli ktoś wierzy to wierzy właśnie w formie ortodoksyjnej , jeżeli zaś "wierzy" nieortodoksyjnie to poprostu nie ma tego jeszcze przemyślanego do końca.
Wiara jest bowiem zamkniętym zbiorem twierdzeń których nie sposób dowieść lub obalić i których nie trzeba uzupełniać ( no chyba że pod wpływem rozwoju nauki jak w przypadku klonowania ).
Kościół kat nie jest jednorodny nawet jeżeli chodzi o księży. Jedni są ortodoksyjni inni liberalni . Wybór nowego papieża utrwala ortodoksyjny kierunek rozwoju zapoczątkowany przez Wojtyłe ( po II soborze ).
Katolicyzm uznaje wszelkie procesy lub stany które nie wynikają z jego tradycji ( pism i tradycji objawionej ) za działalność szatana , bo ludzie wierzący rozumują tymi kategoriami.
Zatem sztuki walki nie będące wytworem tradycji chrześcijańskiej muszą ich zdaniem być wytworem diabła. Nawet jeżeli nie mają im nic innego do zarzucenia to sam fakt że wywodzą się z kultury wschodu powoduje że muszą zostać potępione przez kościół.
Napisano Ponad rok temu
PS. PRZENIEŚMY SIĘ NA FORUM KUNG-FU / WUSHU ABY NIE DUBLOWAĆ TEMATU :wink:
Napisano Ponad rok temu
Jakoś ksiądz który mnie w LO uczył religi nic do tego nie miał.
Kościół kat nie jest jednorodny nawet jeżeli chodzi o księży. Jedni są ortodoksyjni inni liberalni .
U mnie ksiądz był byłym bokserem.
Każda religia występuje w formie ortodoksyjnej ( katolicyzm też ).
Kościół kat nie jest jednorodny nawet jeżeli chodzi o księży.
Nie, formalnie nie. Taki przykładowo Islam ma wiele odmian, mówi się o szyitach, sunnitach, itd. Ale jeśli o Kościół Rzymsko-katolicki chodzi - a wnoszę, że tak bo to polskie forum - to każdy powinien znać i przestrzegać katechizmu i update'ów do niego czyli publikacji z Watykanu. "Fajni księża" to niestety po prostu niedouczeni księża. Nie ma w KRK jakiejś wersji zealockiej.
a z powodu tego tekstu (albo podobnego) odszedły z mojej sekcji kiedyś dwie osoby
Dobrze, że odeszły. Źle, że z MA. :twisted:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Happo-No-Kawashi/Kuzushi (Mas Oyama)
- Ponad rok temu
-
Proszę o pomoc
- Ponad rok temu
-
Elementy Goju-Ryu