Gradacja i umiejetnosci
Napisano Ponad rok temu
zastanawia mnie fakt poiadanych umiejetnosci w stosunku do poisadanego coradao. jak ocenic kto jest lepszy?, czy na przyklad profesor moze byc lepszy od contr mestre? (teoretycznie nie, ale w praktyce?)przeciez to sa na maksa plynne roznice. wiec czy cordao moze dawac jakakoliwek obiektywna informacje o umiejetnosciach.czy chodzi raczje o staz w capo a nie realne skilssy capoeristy??podsumowujac: profesor profesorowi nierowny. jakie jet wasze zdnaie na ten temat?
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do mestres to nasz mestre Marinaldo (44lata) stwierdzil ze teraz jest coraz wiecej mestre w wieku np. 28lat i to jest porazka.
Napisano Ponad rok temu
no czyli fakt faktem nasuwa mi sie taki wniosek ze np. warsztaty prowadzone przez jednego profesora moga byc ch**we a prowadzone przez innego naprawde rozwijające.
Każdy trener ma swoje metody nauczania i to, że akurat Tobie trening nie podobałby się, to nie znaczy, że nie przyniesie on oczekiwanych efektów. W końcu żadna szanująca się grupa nie wyśle do prowadzenia warsztatów osoby niekompetentnej.
Napisano Ponad rok temu
Nasz mestre ma 48 lat i w sumie, gdy rozmawiałam z kolegą z innej grupy zdziwił sie i spytał, czy aby nie jest za młody na mestre?? :-) Więc jak najbardziej potwierdza się fakt, iz mestre to staż i doswiadczenie, szcunek jakim go obdarzą inni! Taki gośc naskacze się i nalata w młodości, a potem juz kości nie te i nas zaskakuje na każdym kroku swą mądrością i sprytem!
Znów cytując mestre, capoeira, to gra, serce technika, nie musi w niej być akrobacji, akrobacje są dobre na pokazy, a jeśli ktoś robi same akrobacje, to nie jest capoeira!
I równiez zgadzam się, że każdy ma swój system prowadzenia zajęć i co innego jest dla niego ważne w capoiera, więc na to zwraca większa uwagę! (wywiązała się w związku z tym niezła dyakusja pt. "warsztaty w UNICARze"....
Pamietajcie mestre to mądry człowiek! Niezależnie z jakiej jest grupy, warto mu zawierzyć gdy przyznaje stopnie i być dumnym z tego co się ma, a jeśli nas zawiedzie warto dać z siebie wszytsko, by udowodnić sobie, że potrafi sie więcej i zwrócić na siebie uwagę tego mądrego człowieka, ale nie starajcie się podważać jego decyzji co do przyznanych stopni! Bo z żalem muszę stwierdzić, że słyszałam jak pewien jegomość stwierdził, iż dla niego cordao koleżanki jest warte tyle co papier toaletowy..... (pozostawiam bez komentarza)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pewnie jednak cos to w koncu oznacza prawda?i w jakims chociaz minimalnym stopniu powinno dawac do zrozumiania innej osobie z kim ma do czynienia i czego moze/powinien sie spodziewacstopnie/oceny/cordao to tylko symbol i koniec calej filozofii
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pamietajcie ze cordao czasowo mozna miec zabrany albo zdegraduowany , ale to tylko sznurek, umiejetnosci pozostaja umiejetnosciami, lepiej poobserwowac najpierw roda i popatrzec kto jest kto i jak gra bo mozna sie zdziwic
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
albo zdegraduowany
To ma coś wspólnego z graduado ??
Czy miało być 'zdegradowany'
Może i sie czepiam ale po pierwsze nie wiem , a po drugie troche mnie to śmieszy :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mowie o przypadku kiedy ma cofniety cordao za jakis wybryk glupi, za zly stosunek do treningow , do innych ludzi, przypadki mozna mnozyc
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Troche historii capoeiry w PDF'ie (ENG)
- Ponad rok temu
-
warsztaty w UNICARze....
- Ponad rok temu
-
Samemu jednak można
- Ponad rok temu