a1 czy s1?
Napisano Ponad rok temu
Miałem kiedyś ponad 400 gramowego Crowninga z 17cm głownią i pamiętam, że w Tatrach miałem go już serdecznie dość.
coś takiego jak ten u góry?
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
że do poważniejszych robót t i tak toporeczka żaden nóż nie zastąpi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja bym wolał cosik większego, ale ja jestem zjeb, a poza tym mam wielkie łapska...
Zestaw z Chargem wydaje się konkretny. Niezły pomysł, gdybyb nie cena charge'a :roll:
Ja chyba nabęde swisstool'a. Tańszy...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie. Mój miał mosiężny dłuższy jelec bez górnej gardy, brak "młotka" na końcu rekojeści, tylko 2 wgłebienia na paluchy i głownię wyższą, bardziej jeszcze bowie z mniejszym fałszywym ostrzem. Crowning miał dokładnie 2 takie same modele w ofercie. R ózniły sie tylko proporcjami. Jeden miał głownię 14 cm a drugi 17. Ten mniejszy spisywał się w terenie o niebo lepiej od LMFa Gerbera przy 3x niższej cenie. Z jednym wyjątkiem - piękna ale śliska rekojeść. Ten większy to było nieporozumienie ... bo miał dla mnie za dużą rękojeść i wogóle był za ciężki i za mało poręczny w teren.
Mam gdzieś stare foty jak chcesz to mogę znaleźć i majlem podesłać ale nie za szybko, bo siedzę 10 dni na kartonach u rodziców i zbieram się do przeprowadzki do Warszawy.
Jakby co to prośba na priv.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
To odpowiedź na pytanie gkozi'ego.
Napisano Ponad rok temu
Mały toporek Fiskarsa i płkę ręczną
hello kitty - popieram jawora...
Masz - jak widzę - ten sam problem co ja kilka lat temu...
Moja odpowiedź na Twoje pytanie brzmi: ani S1 ani A1...
Jeżeli podobaja Ci sie Fallkniveny - jak i mnie... - to wybierz raczej F1 (jeżeli "gotowiec" to bez powłoki, skórzana pochwa - może nawet z klapką...)
W terenie wg. mnie sprawdza sie zestaw:
- F1,
- toporek: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
- lekka piła (czasem...): [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
- Victorinox one hand: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] (zwróć uwagę, że ma też piłę...)
Jeżeli jednak zdecydujesz się na jednego z Twoich faworytów to bez względu na to, który z modeli Fallknivena wybierzesz (ja wybrałbym raczej S1... bo z lekkiego toporka nie zrezygnuje za nic...) - polecam zakup np. w [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] wersji bez okładzin i dorobienie ich we własnym zakresie... Po prostu Fallkniven w "gotowej" wersji ma zupełnie inny kształt metalowej części chwytu... jest sporo węższy... uzyskasz więc znacznie mocniejszy nóż niż "gotowy" egzemplarz. A kydex zamówisz u Pitera - skórzaną pochwę można uszyć samodzielnie... Jeżeli ja potrafię - to każdy da sobie radę... 8)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
zguba
- Ponad rok temu
-
i znów pytanie jaki nożyk
- Ponad rok temu
-
CRKT
- Ponad rok temu