Siekiery
Napisano Ponad rok temu
W ostatnim czasie kilka razy ten temat przewinął się przez moją głowę po obejrzeniu pokazów mistrzów w sportowym rąbaniu oraz w TV jak w Kanadzie pracuje się siekierą w lasach 8O ,Można dobrym sprzętem strugać pniaki jak dobrym nożem kijki do kiełbasy.
No właśnie dobrym sprzętem.I o taki chciałem zapytać szanownych kolegów - czy taki w Polsce istnieje?Z jakiej stali produkuje się dobre siekiery?
Mam Fiskarsa i to dobry sprzęt sprawdzony do ogólnego stosowania,ale czy znane w Polsce jest coś jeszcze z górnej półki?
Spotkałem kilka razy jakiegoś STANLEY'a ale zdania o nim nie mam.
Pytam ogólnie,ale nie wykluczone że poszerzę swój "zbiór" o jakieś conieco
Naszedł mnie taki temat do przemyśleń w związku z tym zapraszam do dyskusji
Może jakieś linki do stron producentów z za wielkiej wody?
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Przecie widziałem tu fotki zacnego produktu Gransfors Bruks więc i użytkownicy są.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio porąbaliśmy z kumplem (też ma Fiskarsa - tego największego) 3 kubiki dębiny do kominka - sama radość pracy...
Generalnie - wszystko co skandynawski i kanadyjske - można brac w ciemno - duuuuzo lasów tam mają....
Miałem kiedyś wynalazaek pt. "tomahawq" - rozleciał się (choć toporzysko z hikory), Stanley - kiepska stal i beznadziejnie wyważony, do ciupaina na szczapki owszemn, ale do poważnego rąbania - dupa.
Zresztą - tak jak z nożami - hasło "dobra siekiera" brzmi podobnie jak "chłopaki - chciałbym fajny nóż...", co pozostawiam na tym forum bez komentarza.
Inną siekierą się drzewo ścina, inną opiernicza z gałęzi, jeszcze inną koruje (mówię o klasycznym podejściu do tematu) - 20 lat temu bez mała w, czasach młodzieńczego buntu - spędziłem dziekankę w Bieszczadach z drwalami... - WSZYSTKIE siekiery były (jakbyśmy to dziś powiedzieli) customami...
Z tego co dziś można w sklepach dostać - faktycznie - jeno Fiskars...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pytanko zatem....... czy ktos zna poza fiskarsem (gerberem) jakies inne siekiery ktore mogly by uchodzic za turystyczne (do plecaka i na pasek.....w najgorszym wypadku do samochodu) czyli max jakies 0,6kg ....... lekkie, uniwersalne i wytrzymale..... co to i drwa narabiesz i szlas sklecisz a jak i trzeba to i chalupe bo za mlotek tez bedzie mogla robic
Napisano Ponad rok temu
Ja choruję od dłuższego czasu na Paul's Ratchet Swamp Rata.
Kominka nie mam więc duże siekiery to przyszłość, mam małego Gerbera na większe małe rąbania biwakowe ale na krótkie kilkudniowe wypady do lasu chce coś jeszcze lżejszego.
W sumie wystarcza czasem SRK ale do robienia żarła nieco przytęgi a do rąbania czasem nieco przylekki
Tak więc stawiam ostatnio na fixedy do 5" (ech ... Badger Attack od Bussego :roll: ) i mały lekki toporek.
Paul's Ratchet Swamp Rata
Stal SR-101; 8 cm krawędzi tnącej; 23,5 cm długości całkowitej; 370 gram; 6 mm grubości i rękojeść z Resiprene C.
Chyba się nada, bo nie miałem przyjemności tego nigdy pomacać
Ewentualnie gdyby była górka finansowa to cuś podobnego od Pana Bussego
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] Dodałbym jeszcze Hults Bruks ale namiarów brak
Ktoś na forum ma już Wildlife hatchet bo widziałem gdzieś fotkę. A recenzji nie zrobił
Ja zaczekam na 25 calową Gransfors Bruks Scandinavian Forest z Londynu a porządnego Sandvik'a nigdzie namierzyć nie mogę bo są jakieś małe egzemplarze w zachodnich marketach internetowych.
Napisano Ponad rok temu
Cena w kraju to lekko powyżej 300 zł.
Jeśli szukasz czegoś z duszą to to jest to.
Napisano Ponad rok temu
gransfors mnie urzekl musze przyznac, w fiskarsie troche mnie przeraza perspektywa...... psypie sie trzonek i co dalej (choc te ich doswiadczenia z jezdzeniem po tym samochodem sa obrazujace :? )....... tutaj przewage maja klasyki...... polamiesz to wycinasz nowy...... osadzasz w stylisku i wio :wink: ...... no i maja dusze
a jakies namiary na tego customa z Finalandii co to ma dusze ?
Napisano Ponad rok temu
ceny w złotych na dziś - 306 i 289 zł
zainteresowanym podam kontakt
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] link do strony producenta Hults Bruks
teraz to Hultafors AB.
kliklnąć "Våra produkter" i "Yxor"
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] opisy
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ogólnie testy recenzje
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] opisy techniczne
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wydaje mi się, że to niezła rzecz, choć nie tania... :-)
a no wlasnie...... przyznawac sie kto ma Wildlife Hatchet zwanego małym toporem
cena w stosunku do fiskarsa turystycznego obuchowa :wink: ....... ale zdjecia i opisy zachecajace......... no to kto ma ?
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
CRKT Hammond Cruiser -trzy słowa
- Ponad rok temu
-
Kershaw Mini MoJo
- Ponad rok temu
-
Extrema Ratio M.P.C.
- Ponad rok temu
-
Czy ktoś zamawiał z Newgraham w ostatnim czasie?
- Ponad rok temu
-
ATS-34 versus BG42
- Ponad rok temu
-
kabarowy dziwak
- Ponad rok temu
-
złamałem kolejny nóż - co za gówno.......
- Ponad rok temu
-
Noże Krug
- Ponad rok temu
-
Nowe noze od Jensena
- Ponad rok temu
-
Burze, pioruny a nasze noże
- Ponad rok temu