Batizado
Napisano Ponad rok temu
Jak wygląda pierwsze w życiu Batizado? Czy każda grupa ma inne czy wszystkei są podobne (wiem, że każda grupa ma Batizado tylko dla swoich ludzi) jak wygląda proces 8) przyjmowania pierwszego corda i apelido?
W przyszłym roku mam zamiar jechać, wiem że trener na pewno nam opowie jak to wygląda (I hope) ale chciałbym poznać wasze zdanie. Jeżeli można to piszcie z jakich grup jesteście :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak na kazdym chrzcie potrzebny jest ojciec chrzestny (dla dziewczyn/kobiet) i matka chrzestna (dla panow), przy czym powinna to byc osoba bliska ale nikt z naszej grupy. Po grze z Mestre bierzemy kwiat, ktory dajemy chrzestnym. Dziewczyny daja bialego gozdzika ojcu chrzestnemu, a panowie czerwona roze matce chrzestnej. Chrzestni przewiazuja cordao, a w zamian dostaja kwiat.
Ceremonia jest podniosla i na widowni zasiadaja bliscy wszystkich chrzczonych.
Pierwsze cordao ma znaczenie bardziej ceremonialne i nieda sie przeskoczyc do wyzszego. Potem mozna juz awansowac po kilka stopni wyzej ale pierwsze musza miec wszyscy.
Z tego co wiem to kazda grupa ma inne ceremonie. Pamietam swoje batizado w innej grupie ale nie bede o nim pisal ani o grupie w jakiej to bylo. Nie mam z tego dobrych wspomnien z reszta moze teraz inaczej to wyglada...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wyjscie do innej grupy na roda...
- Ponad rok temu
-
Stanie na rękach jak do tego dojść?
- Ponad rok temu
-
Wakacyjne Warsztaty z Wyobraźnią i Capoeirą - 2005
- Ponad rok temu