ATS-34 versus BG42
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No i Piter (chodzaca encyklopedia) oczywiście.
A tak BTW - ma/miał ktoś Seb z BG42?
Guest_budo_Gacor_*
Napisano Ponad rok temu
Piter MA!A tak BTW - ma/miał ktoś Seb z BG42?
Napisano Ponad rok temu
krótko mówiąc bg42 w dobrych rękach to stal prawie idealna, ale ja bym bardziej zwracał uwagę nie na to która stal, ale od kogo wychodzi, bo duże znaczenie ma obróbka, a bg42 chyba jest dość niewdzięczna do tego. Dla mnie najlepszą rekomendacją jest fakt że bg42 to ulubiona stal Lightfoota.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Stycznosci nie mialem, wiele dobrego slyszalem ale pan Mittin powiada, ze to kruche jest tak, ze leb odpada. Pisal, ze widzial ostrze ze stali BG42 ktore po upadku rozpuknelo sie jak lustro wiec sam nie wiem.
Mitin pisal akurat o roztrzaskanym SOGu Recondo. Ktos kiedys (chyba Cliff Stamp) wzial mlotek i pierdolnol w klinge tak ze rozsypala sie na kawalki jak szklo. Wtedy Recondo byly hartowane na 63-64 HRC. Nieco pozniej Lantrobe Labs, ktore robilo i hartowalo te klingi dla SOGa przyznalo iz byly one przehartowane. Pozniejsze wersje nozy SOGa z BG42 byly hartowane juz na 60-61HRC.
Z calym szcunkiem dla wiedzy Pana Mitina, ale uwazam ze czasami deczko przesadza.
Napisano Ponad rok temu
Z calym szcunkiem dla wiedzy Pana Mitina, ale uwazam ze czasami deczko przesadza.
Mam takie samo zdanie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co jednak nie przeszkadzało Mittinowi wybrać spośród swoich noży Recondo (BG42) do konkursu cięcia liny (poprawcie mnie jeśli się mylę)
Chyba X-42 Field Knife, czyli prawie to samo tylko z ostrzem drop point.
Atu jeszcze zdjecie pacjenta o ktorym byla mowa wyzej.
Napisano Ponad rok temu
bo do tego sie uzywa diamentowwlasne doswiadczenia z bg42 ? Przeprofilowywanie tego cholerstwa na triangle to pare dni z glowy, chyba nawet idzie to ciezej niz z s30v.
Ja tam sadze ze roznica w uzytkowaniu codziennym bedzie prawie niezauwazalna wiec zwracalbym bardziej uwage na design noza niz "ta czy ta stal"...hartowanie jest tak rozne u roznych firm i knifemakerow ze tez nie mozna wrzucac wszystkiego do jednego wora...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
kabarowy dziwak
- Ponad rok temu
-
złamałem kolejny nóż - co za gówno.......
- Ponad rok temu
-
Noże Krug
- Ponad rok temu
-
Nowe noze od Jensena
- Ponad rok temu
-
Burze, pioruny a nasze noże
- Ponad rok temu
-
Nowości Beretty.