Dlaczego wybraliście TKD
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Może wy przekonacie mnie ,że dobrze wybrałem. POZDRAWIAM
Źle wybrałeś. Idź na Kyokushin albo coś podobnego.
Ja zaczynałem od kick boxingu, później - biorąc przykład z kolegi - chciałem iść na kk, ale akurat w naszej wiosce pojawił się maniak tkd i otworzył sekcję.
Moim skromnym zdaniem, ta SW nie ma prawie żadnych zalet:
1. Nikt nie twierdzi, że jest najtwardsza
2. Nikt nie twierdzi, że jest najlepsza
3. Nikt nie twierdzi, że jest jedyna słuszna
4. Kłócą się różni tacy o pochodzenie
5. Po kilku latach będziesz chciał coś napisać na forum, a tu przyjdzie taki Gizmo czy Ira i zrobią to o wiele lepiej.
6. Polska czołówka to światowa czołówka i sam fakt, że masz walczyć z takimi fighterami jest wysoce stresogenny (to dotyczy tylko ITF)
Na dodatek na treningach trenerzy wymagają zaangażowania, treningi są męczące, uczą jakichś niepraktycznych technik z wyskoku i kopania na głowę. Nie ma walki kijem, bronami czy kosą. Na dodatek każą się uczyć wzorów z fizyki i nazw po koreańsku.
Nie warto.
pozdrawiam
Marcin
ps. czytam to wszystko co sam napisałem i się dziwię, po co mi to całe tkd :twisted:
ps. 2 jedyna korzyść to to, że poznałem Picachu osobiście
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Spyro cóz ci napisac, ja doświadczenia w TKD też imponującego nie mam, ale znalazłem jedno NAJ:Źle wybrałeś. Idź na Kyokushin albo coś podobnego.
Taekwon Do jest zdecydowanie najbardziej dynamiczne, największy nacisk na szybkość.
No, i oczywiście warto je trenować bo JA wybrałem tą właśnie SW.
Napisano Ponad rok temu
Wracajac do tematu proponowalbym zobaczyc jak wygladaja treningi w innym klubie a nawet federacji (o ile masz mozliwosc udania sie do innego klubu). Bycmoze to wina klubu/trenera ze cie to nie interesuje (np. trener prowadzi nuzace treningi).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zostan tam gdzie Ci sie bardziej spodoba, wteyd jest szansa ze dłuzej poćwiczysz i Ci sie nie znudzi.
wiec lepiej dobrze wybierz swoja droge ; ) [ bo potem bedzie kolejny text typu"trenowałem tkd i to było nie skuteczne, ale styl XXX mnie oświecił ; P ]
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem czy widzieliście zawody shotokan ale po nich juz tak smialo nie stwierdze tego co Coss.Taekwon Do jest zdecydowanie najbardziej dynamiczne, największy nacisk na szybkość.
Naj to jest na pewno umiejetnosc uzywania wielu technik noznych, niespotykanych w innych stylach.
pozdr.
Napisano Ponad rok temu
czy wybrać TKD? jak pisano: pójdź sprawdz przynajmniej na 1 trening (trener trenerowi nie równy)
ja tam trafiłem na TKD przez przypadek, bo kumpel się zapisywał i potem wróciłem do domu i "Mamo, zapisałem się na TKD" (w domyśle ty płacisz )
ale lepiej wybierz coś i się tego trzymaj, niema nic bardziej bezsensownego niż skkakanie po różnych SW i wsumie tak naprawdę w żadnej nic nie umiesz
niemam tu na myśli dołączania innych SW (o odmiennej specyfice) do ćwiczonej
Napisano Ponad rok temu
Zapisywałem sie jeszcze na kyoksul (dwa tygodnie dreptałem w poszukiwaniu plakatu z ocalałym adresem bo były pozrywane).
A trening SW jest żmudny, nudny i upierdliwy, więc nikogo nie namawiam. Zresztą jak komuś zależy na szybkich efektach to bardzo dobrze przy wyrębie lasu to widać.
Napisano Ponad rok temu
Ale tak wracajac do tematu - nikt za ciebie niezdecyduje. Tak sie sklada, ze jakos mi kick do gust zupelnie nie przypadl. NA poczatku wszystko moze sie wydawac lub byc dretwe ale rok to dopiero rozgrzewka przed tym co jest pozniej. Powiem tak, w TKD dominuje trening typowo wytrzymalosciowo-szybkosciowy (wiec duzy nie bedziesz, tylko wyzezbiony :wink: ) a jest on zwlaszcza na pozniejszych stadiach nauki bardziej hardcorowy - polecam.
Ale co ja tam wiem oddaje glos do Gizmo lub kogos innego bardziej kompetentnego niz ja.
Napisano Ponad rok temu
Tak tak. Moja przygoda z tekłondo jest równie nieprawdziwa co treść tego posta. Rok czasu biegania, podskoków, wymachów, cudów na kiju, zbijanie wagi do zawodów, wreszcie połamana stopa przy dollyo na pancerz.
stern napisał:
Tak tak. Znam i ja te wzory F=m*a ?!Na dodatek na treningach trenerzy wymagają zaangażowania, treningi są męczące, uczą jakichś niepraktycznych technik z wyskoku i kopania na głowę. Nie ma walki kijem, bronami czy kosą. Na dodatek każą się uczyć wzorów z fizyki i nazw po koreańsku.
Litości!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
x+y=0 i tego się trzymajmy.
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dziedzina życia jaką jest taekwondo, jest akurat bardzo odległa od moich zainteresowań.MishMan: sorry, ale jaka konkluzja? Mógłbys jaśniej troche bo nie zrozumiałem w końcu jaki masz osobisty stosunek do Sztuki Bogów :wink: ...
Jestem zwyczajnie wściekły przez tą połamaną stopę. Po za tym.Mógłbys jaśniej troche...?
Zwykle kiedy piszę "Spójrz na to z tej strony", dopuszczam się wielu uogólnień i generalizacji.
Picachu napisał:
Powiem tak, w TKD dominuje trening typowo wytrzymałościowo-szybkościowy (więc pit bullem raczej nie będziesz, kaczka to max co może z ciebie być ) a jest to zwłaszcza w późniejszych stadaiach nauki bardziej hardcorowa kaczka - polecam :twisted:Powiem tak, w TKD dominuje trening typowo wytrzymalosciowo-szybkosciowy (wiec duzy nie bedziesz, tylko wyzezbiony ) a jest on zwlaszcza na pozniejszych stadiach nauki bardziej hardcorowy - polecam.
Napisano Ponad rok temu
A od czasu kiedy dentysta borował ci ubytek i bolało strasznie, to wściekłeś się na zęby i przestałeś gryźc?Jestem zwyczajnie wściekły przez tą połamaną stopę.
Ok, masz uraz, straciłeś chęci do treningu, twoja sprawa, ale od kaczek się odczep. To wspaniałe ptaki.
Napisano Ponad rok temu
Rok czasu biegania, podskoków, wymachów, cudów na kiju, zbijanie wagi do zawodów, wreszcie połamana stopa przy dollyo na pancerz.
trzeba było słuchać trenera, gdy uczył stopę przy dollyo układac.
poza tym, co to "polamana stopa"? Tam jest od groma i troche kosci i kosteczek. Wszystko jednoczesnie Ci pękło?
Napisano Ponad rok temu
tu się zgodze na początku przyznam, że męczyłem się dość ostro na treningach. Teraz mimo że treningi są dużo cięższe to już tego tak nie odczówam...Powiem tak, w TKD dominuje trening typowo wytrzymałościowo-szybkościowy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Poczekaj troche, gdyz im bardziej zaawansowany jestes tym treningi staja sie bardziej uksztaltowane w strone walki a poczatki techniczne musza byc.
Pozdro.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
A...
- Ponad rok temu
-
Szukam ...
- Ponad rok temu
-
mistrzyni Europy - trochę spóźniony tekst