Co zmienić? Co poprawić?
Napisano Ponad rok temu
Stal. Planowana to: HS50(ale może zmienie jak coś leszego znajde)
długość całkowita to ok 23cm
długość ostrza to 12 cm
gróbość ok 5,5 mm
Nóz ma być bożem ogólnego zastosowania(wiem że niema noży uniwersalnych). Bedzie miał za zadanie bycie głównym nożem na jais wyprawach, wycieczkach i obozach. Bedzie cioł chrust i kopał dołki.
Czekam na cenne uwagi.(Wzór powstał na bazie kilku popularnych noży)
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
to wciecie pod kciuk na grzbiecie, widzialem juz, takie ktos robi w swoich nozach, ale mi ono nie lezy, albo zrob wieksze tak zeby sie swobodnie kciuk miescil, jak u psychiatrista, albo zrob kilka mniejszych naciec, takie karbowanie, no i rekojesc, projekty extremy nie sa dla mnie szczytem ergonomii...
wiesz, w sieci mozna znalezc projekt nozyka by Fred, ale nei moge go tu zalinkowac, idea podobna ale pozbawiony w/w mankamentow, jak dla mnie to poprostu ideal...
niestety nie moge go tutaj zalinkowac...
ogolnie design mily dla oka ale z uzytkowoscia moze byc gozej w wmienionych punktach, ale to tylko moje zdanie, wszystko kwestia gustu, noz ma sie Tobie podobac
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Tuco
Napisano Ponad rok temu
A krztałt klingi jest wzięty z projektu Kubka(tylko to był neck a ja necka nie chce)
A co do rekojeści to jeszcze dokładnie nie wiem z czego bedzie (jakis plastik planuje albo cos z żywica pokombinuje.
A co do stali to starczy?? Do rąbania bedzie dobra bo wmiare miekka ale bedzie sie szybko tepił?
Napisano Ponad rok temu
- Nie widze takze Thong Hole
- Zrób pare naciec pod kciuk ,albo wiekszy otwór jaki jest np w Busse NO
A projekt jest łądny
Napisano Ponad rok temu
Szlif będzie pełny ba faktyczne gróbość 6mm prawie to na siekierkw się nadaje a nie na nozyk!
Jelec w planach był mniejszy ale bałem się za niestarczy i dlatego zarżnołem większy z extremy(ten otwór w jelcu się do czegos przdaje w extremie?)
Nacięcie pod kciuk zrobie jako jedno duże wgłębiene(jak juz wszystko się wytnie to zobacze jakie musi byc duże aby sie dobrze trzymało)
Oto juz poprawiona wersja obok wersji pierwotnej
Napisano Ponad rok temu
Ja przynajmniej widzę tu wyraźną inspirację.
Niech rękojeść się lekko zwęża od mniej więcej 1/3 mierząc od końca.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mysle że teraz jest wystarczająco wąski (niechce aby stracił swoj Tridentowski wygląd)
Jelec to zrobiłem taki długi bo nie chciałem aby się wcinało w palec jego jego ostre zakonczenie. Ale skoro starczy krótszy to wole trobic mniejszy bo bedzie mniej pracy przy wycinaniu.
Niestety nóż ten nie bedzie miał takiej pieknej rękojeści jak Trident(te wcięcia wyglądaja w nim chaotycznie ale napewno jest w tym jakas ergonomia) bo jak bym powicinał według swojego widzimisie to by uwierały w ręke. Więc wole zrobic z jakiegos plastiku lub gumy.
Coś jeszcze poprawić (wiem że nóż ma być taki jak mnie się podoba ale jak mi coś nie bedzie pasowało to nie będe zmieniał). Bo narazie wszyskie uwagi były słuszne a zmiany w projekcie bardzo mi sie podobają.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wyciołem już wzór z kartonu i wygodnie się trzyma(co prawda nie ma jeszcze okładek w wersji fullcartoon) Ale mysle że bedzie dobrze.
Ale myśle że taka forma bedzie dobra nawet nie jest taki wielki jak by się to wydawało(ale troszke jechanki bedzie przy pełnym szlifie 8O )
Napisano Ponad rok temu
Niestety nóż ten nie bedzie miał takiej pieknej rękojeści jak Trident(te wcięcia wyglądaja w nim chaotycznie ale napewno jest w tym jakas ergonomia) bo jak bym powicinał według swojego widzimisie to by uwierały w ręke.
Słusznie się domyślasz, te "chaotyczne" wcięcia sa tam gdzie trzeba. U mnie w ręce leży dobrze, ale ja mam krótkie palce i taka smukła rękojeść mi pasuje.
Zastanawia mnie tylko to zaglebienie pod kciuk-czy bedzie faktycznie wygodne.
Jest bardzo wygodne, śmiało można o tym rozwiązaniu napisać, że jest genialne w swojej prostocie i skuteczności.
No i obiecuję na przyszły tydzień reckę, bo rękę już podleczyłem, wiec w weekend testy, a w tygodniu artykulik.
Napisano Ponad rok temu
Choc moge sie czepic Stali oznaczenie HS50 nic mi nie mówi ... no jak masz wykresy CTPc i inne dla tej stali to ja Zahartujesz..no pewnie ci wici czy to bedzie bajmit , maternzyt czy inne CH^%# .. ale to chyba tez sie liczy. .. bo wplywa to na użytecznosc noża...nie ?
Chrust sie zbiera a dołki to raczej sobie łopate weźBedzie cioł chrust i kopał dołki.
Mnie sie wygląd nie podoba
Powodzenia
Napisano Ponad rok temu
ale to Twój wybór.
weź po uwagę oprócz wyglądu i użyteczności także pracochłonność wykonania, dostęp do narzędzi itd.. a wyjdzie Ci jakie najlepiej zastosować rozwiązania
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wyciołem już wzór z kartonu i wygodnie się trzyma(co prawda nie ma jeszcze okładek w wersji fullcartoon) Ale mysle że bedzie dobrze.
Rekojesc dorob w modelu z plastelinu po prostu, mozesz ja dowolnie i latwo ksztaltowac a boczny profil rekojesco tez ma znaczenie.
Na oko prosty i fajny projekt, bez zbednych bajerow. Zamiast wglebienia pod kciuk dalbym naciecia, mniej roboty, efekt podobny.
Napisano Ponad rok temu
Tedsudo! Stal ta jest stala spręzynową i została pozyskana z resora piórowego!
hartowana bedzie tak samo jak się ja hartuje na potrzeby pióra resorowego ale odpuszczona bedzie tylko do 200'C(normalnie to odpuszcza się do ok450'C)
Wszystkie dane dotyczące tej stali pozyskałem z książki Poradnik mechanika(a dokłanie z działu ulepszanie i obróbka cieplana)
Napisano Ponad rok temu
ale jak dla mnie to plaski pelny szlif jest jednym z latwiejszych
Tetsudo, CTP okresla krytyczna predkosc chlodzenia, jak przekladasz to na praktyke, podziwiam Twoje termodynamiczne umiejetnosci, porosze uchyl rabka tajemnicy
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
cena hartowania
- Ponad rok temu
-
Zainspirowany waszymi postami- będę robił KAHANDE - POMOCY:)
- Ponad rok temu
-
pierwszaczek
- Ponad rok temu
-
Wprawka w Corelu
- Ponad rok temu
-
Gumowka alias katowka [Warszawa]
- Ponad rok temu
-
El Monstro