Styl,szkoła czy nauczyciel
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Szkoda czasu na dywagacje - fakt jest taki, że nie tyko ważne jest kto uczy ale i czego uczy.
Napisano Ponad rok temu
Potem dopiero zaczynają się schody - szukanie nauczyciela. Uważam (to moje subiektywne zdanie), że na początku warto szukać większych klubów, zrzeszonych w znanych federacjach polskich i międzynarodowych, mających sukcesy, i tam zaczynać - jest większe prawdopodobieństwo, że oni mają właściwe podejście do metodologii treningu i dobrych instruktorów. Z czasem, będąc w "światku Karate", stykając się z wieloma doświadczonymi ćwiczączymi i nauczycielami, masz coraz większe rozeznanie. Warto też odwiedzać Dojo innych stylów, ich seminaria i zawody, obejrzeć ich treningi, bez uprzedzeń. Nieraz dopiero po latach przekonujesz się do danego stylu. A Sensei... musi Tobie pasować. Kiedyś miałem Sensei, uznanego za dobrego, bardzo miłego i sympatycznego, dobrego technika, atmosfera na treningach była dość luźna... Aktualny Sensei jest szorstki, wymagający, atmosfera na treningach jest surowa, musisz bardzo "uważać". Aktualny mnie bardziej odpowiada.
Ale recepty gotowej na "najlepszy styl" i "najlepszego Sensei" po prostu nie ma. Tak uważam, gdyż każdy z nas ma swoje oczekiwania i preferencje, a w każdym stylu można znaleźć nauczycieli i dobrych, i złych.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Może powiem tak:
jeśli instruktor jakiegokolwiek stylu mówi, że jego styl jest najlepszy to znaczy, że trzeba od takiego INSTRUKTORA trzymać się z daleka.
POZDR
Napisano Ponad rok temu
Wiadomo że karate każdego z nas jest inne, nei jesteśmy swoimi klonami tylko odrębnymi ludźmi. To że ktos prowadzi zajęcia dajmy na to z kiokushin czy shotokanu to nie znaczy że będzie robił to samo co inni. Moim zdaniem najważniejszy jest trener właśnie, chodzi o to żeby on uczył czego ty oczekujesz. Bo jeśli ty chcesz walczyć a na treningach będziesz przez 90% czasy robił kichon i kata to się rozminiecie i tyle. Jeśli będziesz szukał samoobrony a całe treningi będa poświęcane na knockdown to też nici z tego
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Nie mniej jednak może być tak, że trafimy do dojo słabego stylu w którym zajęcia prowadzi dobry instruktor i tam nauczymy się solidnych podstaw karate.
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Przygotowujesz się do matury:
-wolisz znać materiał szkoły podst z genialnym nauczycielem
czy
- wolisz poznać materiał studiów wyższych ale u bardzo słabego wykładowcy
W obu przypadkach oblejesz egzamin
Zatem najpierw wybieramy styl, musi nam odpowiadać do tego co oczekujemy (np. nie wybierzemy shotokanu jak chcemy później się bawić również w box) a nastepnie znajdujemy dobrego trenera.
Napisano Ponad rok temu
(np. nie wybierzemy shotokanu jak chcemy później się bawić również w box)
A to niby dlaczego? wyluzuj :wink:
Napisano Ponad rok temu
DOKŁADNIE!!!!U mnie na treningach to jest tak,że nie jest ciągle o KK wkółko to samo to samo i to samo ,tylko Sensei porównuje od czasu do czasu,jak to jest tu i tam i w innych stylach tak ogólnie.To chyba i wyłącznie zależy od trenera/Senseia jakie on ma podejscie do "sztuki" i co chce przekazać.Temat jest do dyskujsji,bo każdy ma inny pogląd oraz innego nauczyciela. :wink:Witam
Może powiem tak:
jeśli instruktor jakiegokolwiek stylu mówi, że jego styl jest najlepszy to znaczy, że trzeba od takiego INSTRUKTORA trzymać się z daleka.
POZDR
Napisano Ponad rok temu
Wedlug mnie to cos trzeba czus i tyle. Nauczyciela jest latwo zmienic. Zle nawyki nie.
Napisano Ponad rok temu
Mae culpa.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dzięki Wszystkim za zdanie myślę że dobrze wybrałam pozdrawiam !!!!
Baxii
Napisano Ponad rok temu
Dlatego moi panowie nie ograniczac sie do jednego stylu - to podstawa!
Ostatnio mialem ciekawy przypadek - gosc (przedstawil sie wszystkim jako fighter z doswiadczeniem) w czasie zajec z samoobrony nie potrafil zrobic podstawowego padu czy dzwigni - troche smieszne.
Panowie jeszcze raz nie ogranicas sie bo nie ma najlepszego jedynego stylu czy trenera.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Poszukiwania
- Ponad rok temu
-
MT vs. KK
- Ponad rok temu
-
czy juz trenujecie oyama karate on-line ???
- Ponad rok temu
-
Pierwszy trening
- Ponad rok temu
-
AMP Wroclaw
- Ponad rok temu
-
Bo-jitsu
- Ponad rok temu
-
WYPOWIEDZI NA TEMAT SEITEDO
- Ponad rok temu
-
Poznański Klub Shorin-ryu Karate i Kobudo?
- Ponad rok temu
-
MPSzW Olsztyn
- Ponad rok temu
-
Wagowe Mistrzostwa Swiata Kyokushin Tokyo IKO 1
- Ponad rok temu