Kapral potrzebuje kosy
Napisano Ponad rok temu
To mi jeszcze powiedzcie co tu ma do rzeczy choil?
Napisano Ponad rok temu
Fajnie pokazane jest to w filmiku Pitera w recenzji Dragonfly'a...To mi jeszcze powiedzcie co tu ma do rzeczy choil?
Ale to nie jedyny sposob.
Napisano Ponad rok temu
Ale o BL zmienilem zdanie po tym jak mialem Extrema Ratio Nemesis - bylo rewelacyjnie, ostrze z zero blade plain i nie jeden liner lock (Ktore maja sklonnosci do wycierania sie, a wiec i ruchow z czasem ostrza) przy niej sie umywal.
A zamykanie to zdaje sie mniejszy problem niz otwieranie.
Polecam tez Emersona Commandera, swietny noz, tyle, ze ze swoim szlifem, to on tak srednio uzytkowy.
A ze nie wchodze dwa razy do tej samej wody to szukam czegos innego jeszcze.
K_P
Napisano Ponad rok temu
wisicie na linie, jedna ręka zajęta liną,
druga trzeba wyciągnąć nóż, otworzyć go popracować i zamknąć
soryy ale chyba bym w takiej konkretnej sytuacji wolał M21od fulcruma
manix jest rewelka i to moja nowa miłość ale chyba w tej sytuacji pozostałbym przy Mce
Napisano Ponad rok temu
biorąc pod uwage hipotetyczną a całkiem realną w przypadku kapral sytuacje
Toteż i tak sobie pomyślałem o czymś takim, a nie krojeniu cytrynki :wink:
Napisano Ponad rok temu
Moze jakis ograniczony jestem, ale dalej nie widze problemu z backlockiem...
Nie jestem wielkim fanem tej blokady - wole frame'a... ale dobry back nie jest zly
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mozna zamykac tak jak PiterM pokazal na filmie z Delica, czy czyms podobnym, a mozna jeszcze na co najmniej inne dwa sposoby, no co Wam film trzeba pokazac, czy jak
Napisano Ponad rok temu
z Dragonflajem - jak juz wspomnialemMozna zamykac tak jak PiterM pokazal na filmie z Delica, czy czyms podobnym,
DOKLADNIE!a mozna jeszcze na co najmniej inne dwa sposoby, no co Wam film trzeba pokazac, czy jak
Jeden z nich to kciuk na backlocka, palec wskazujacy w dziure i zamykamy
No i kolejny - chyba najprostszy z mozliwych sposobow - zwalniamy locka a klinga grzbietem o noge na przyklad...
Panowie... nie komplikujmy rzeczy prostych
Napisano Ponad rok temu
DOKLADNIE!
No i kolejny - chyba najprostszy z mozliwych sposobow - zwalniamy locka a klinga grzbietem o noge na przyklad...
O te dwa pierwsze z brzegu mi chodzilo
Napisano Ponad rok temu
I to są te bezpieczne :wink: i szybkie sposoby 8O ?
A teraz zróbcie to nie siedząc przy komputerze, tylko będąc zmęczonymi, w deszczu, trzymając nóż w morkej, drżącej ze zmęczenia dłoni....
Grzbietem klinkgi o nogę? Przy tej ostrości to nietrudno o nieprzyjemny wypadek.
Wiem, wychodzę na ofiarę losu i fatalistę... :?
Napisano Ponad rok temu
Tu masz instrukcje obslugi do pierwszego sposobu, takiego, jak u Pitera na stronie.
Nie ma fizycznej mozliwosci, zeby Ci sie cos zamknelo na paluchach, chocbys nie wiem jak byl zmeczony i jak by Ci reka nie drzala, bo klinga Ci sie opiera na palcu wskazujacym choilem - noz jest tak skonstruowany. A on nie jest ostry 8)
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Thanks to ImageShack for [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Tak samo mozesz wlozyc ten palec w finger groove, kiedy zamykasz noz obierajac klinge o udo. Tu nie ma zadnej filozofii.
No chyba, ze jestes tak pijany, ze lapiesz noz za ostrze, no to wtedy faktycznie moga byc klopoty z "bezpiecznym zamknieciem"
Napisano Ponad rok temu
No i dzięki Rybak za manual
Napisano Ponad rok temu
Manix to pierwszy folder z prawdziewego zdarzenia z backlockiem, ktory mialem w lapach. Juz po kilkunastu sekundach zabawy w otwieranie i zamykanie sposob opisany przez Rybaka wyszedl mi sam z siebie i tak jakby naturalnie. IMO (zreszta jak widac nie tylko ;-) ) jest on naprawde bezpieczny, bo tam poprostu nie ma jak i czym sie pociac. Dodam tez, ze ani razu do tej pory (a mam na to jeszcze 2 dni ;-) ) nie udalo mi sie w zaden sposob pociac Manixem :-) (ale i jeszcze nie mowie hop ;-) )
Dzisiaj przeczytalem o kolejnym sposobie na zamykanie go, tzn. palec wskazujacy w dziure i kciukiem backlocka. Po kilku probach wychodzi rownie ladnie i gladko co ten pierwszy.
Napisano Ponad rok temu
Ona nie ma prawie ricassa i twardy jak cholera lock.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Powodzenia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W manixie jak się zwolni zamek tak trzymając nóż to ostrze zamyka się samo - nie trzeba mu pomagać, a więc sporo łatwiej
Dlatego na zdjeciu napisalem tylko "tu naciskasz kciukiem"
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Grubosc Szlfu Roboczego ?
- Ponad rok temu
-
Camillus CUDA MAXX 5,5 czy warto?
- Ponad rok temu
-
moje przemyślania...