Pierwsze skojarzenia z TaeKwon-DO
Napisano Ponad rok temu
2: Tekken i Hwoarang (mało oryginalnie, ale jednak!)
3: pot zalewający oczy
kyan jaki akuma? 8O ze streeta? przecież on chyba karate walczy...
A co do skojarzeń człowieka z ulicy - zdecydowanie myli się TKD z kendo:
"Nie, stary, kendo to na bambusy się leją w zbrojach, TKD to jak Hwoarang w Tekkenie."
"Aha... wow..."
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"(...)TKD to jak Hwoarang w Tekkenie."
"Aha... wow..."
ile razy sie tak tlumaczylo roznym ludziom co to TKD... no ale przynajmniej wtedy w koncu kumali co to za SW
Napisano Ponad rok temu
Nie mialem na mysli tego wojownika z gry Street Fighter, ale znaczenie jego imienia. Z tego co wiem Akuma oznacza "zlego ducha" albo "demona" czasem rowniez tlumaczony jest jako "koszmar" albo "diabel". Sprawdzcie na google np grafika - zobaczycie na zdjeciach (nie rysunkach albo screenach) postacie ala nasza Marzanna. Konkretnie chodzilo mi o to, ze w zyciu kazdego czlowieka trenujacego sztuki walki przychodzi taki moment, gdy osiaga juz pewne wysokie umiejetnosci i ma przed soba zawsze dwie drogi - np atakuje cie przyslowiowy dres na ulicy i mozesz go po prostu lekko okopac i to wystarczy albo mozesz zrobic z niego inwalide reagujac jak w sytuacji zagrozenia zycia. Akuma to ten zly duch ktory budzi w czlowieku furie i mowi ci "zabij", gdzie nie liczy sie juz nic tylko sam smak wygrywania i dominacji nad innymi.
O ile mi wiadomo ten motyw przewija sie we wszystkich sztukach walki, gdzie adeptom zawsze wpaja sie samokontrole i opanowanie oraz nie wykorzystywanie swoich umiejetnosci "nadto". Czlowiek ktory w sercu nosi gniew, ktory wyladowuje sie w zlosci i furii na innych to wlasnie taki ktorego dopadl Akuma - zly duch :-)
Oczywiscie w roznych grach komputerowych i filmach (zwlaszcza anime) ten motyw jest czesto wykorzystywany Nawet w oslawionym Tekkenie Hwoarang nie jest tak do konca ani dobry ani zly a ostatecznie wszyscy i tak walcza z ... demonem A zwlaszcza Jin
I am Akuma! Also the master puzzler.
Evil is what I am. Death is what I bring.
You are a pathetic example of carbon based wastage!
To beat you is not enough, I must destroy you!
Poza tym Akuma to takze "zdrajca". Chodz wielu cwiczacych sie do tego nie przyzna to napewno nie jeden marzy o tym aby swojemu mistrzowi skopac dupe - pokazac ze jest sie lepszym ;-) I nie raz po glowie czlowiekowi (zwlaszcza tym poczatkuajcym) chodzi mysl, ze w odpowiednim momencie gdyby dopadla mnie furia to dalbym rade ;-)
Oczywiscie traktujcie to wszystko z przymruzeniem oka, bo to takie tam moje fantazje i dywagacje - mialo byc pierwsze trzy skojarzenia to podalem
Napisano Ponad rok temu
Aha, sądząc po twoim avatarze nieobce jest ci pewnie skojarzenie TKD z Kim'em i KOF, mam rację?
Napisano Ponad rok temu
Czujesz sie odpowiedzialny za skojarzenia innych ? ]
To ćwiczący tworzą wizerunek Taekwon-do, oczywiście w większej mierze trenerzy (instruktorzy) i władze związków. Więc każdy jest odpowiedzialny po części za jego postrzeganie.
Napisano Ponad rok temu
Czujesz sie odpowiedzialny za skojarzenia innych ? ]
To ćwiczący tworzą wizerunek Taekwon-do, oczywiście w większej mierze trenerzy (instruktorzy) i władze związków. Więc każdy jest odpowiedzialny po części za jego postrzeganie.[/quote]
szczególnie ludzie którzy poćwiczą kilka razy/miesięcy w jakimś klubie
ich opinia bardziej (czasami niestety) trafia do laików
Napisano Ponad rok temu
1 Sport (pot, ból, i sadysfakcja)
2 Sztuka walki (walka)
3.Sposób życia ( moge nie jeść, ale na trenig musze iść)
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Nie , przynajmniej nie w tej kwestii.Czujesz sie odpowiedzialny za skojarzenia innych ?
a ty nie???
Napisano Ponad rok temu
Poza tym TDK kojarzy mi sie z wolnościa bo przeszedłem tam z Kyokushinkai - stylu w ktorym zwyczaje są dosyć sztywne - okrzyk ossu po kazdym poleceniu wydanym przez trenera (zwanego senseiem) czy na powitanie z nim, pompki za wygniecione kimono, za nie opłacenie składek itp Oczywiscie Kyokushinkaiowcy traktują to z przymrużeniem oka i sie z tego smieja (bez złośliwości czy szyderczości) bo to zabawne gdy trzydziestolatek pompuje bo ma za długie włosy, jednak mi to kojarzy sie z pewnego rodzaju sztywniactwem Natomiast TKD jak mowilem na tle Kyokushin wypada luzacko W Tornado trener Puzoń podchodzi do tych samych spraw na wiekszym luze a skladki i tak płace jak najszybciej
Napisano Ponad rok temu
2 - pryzmatem przez, ktory ogladam swiat
3 - z Hwoarang'iem (tak zeby byc oryginalnym )
Napisano Ponad rok temu
-film najlepszy z najlepszych
-książka "wybuchowe kopnięcia"
- sztuka walki głownie nogami
od kiedy obejrzałem (niestety i bardzo tego żałuje) zawody na eurosporice to zweryfikowały mi się skojarzenia na:
- formułe walki sportowej bez gardy i uderzeń rękami
- formułe walki sportowej gdzie zawodnicy wlaczą w śmiesznych ochraniaczach
dodatkowo dziś kojarzy mi sie taekwondo z :
- Andrzejem Brylem i Jurasem
- z kursem ESKK
dodam że taekwondo nigdy nie trenowałem i nie będę trenował więc są to skojarzenia laika z zewnątrz
być może jakbym więcej czasu poświęcił na zobaczenie treningu i może jakiś innych zawodów to troche by mi się skojarzenia zmieniły ale po pierwsze szkoda mi na to czasu i nie czuje takiej potrzeby a po drugie nawet jakbym miał czas to w pobliżu nie ma sekcji taekwondo
Napisano Ponad rok temu
widziałeś zawody WTF, a one są... no widziałeś.formułe walki sportowej bez gardy i uderzeń rękami
- formułe walki sportowej gdzie zawodnicy wlaczą w śmiesznych ochraniaczach
Nigdy nie mów nigdydodam że taekwondo nigdy nie trenowałem i nie będę trenował więc są to skojarzenia laika z zewnątrz
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
2. Droga która podążam i cel życia (tkd itf pozwolilo sie otzrasnac i zapomniec o pewnych sprawach)
3. Zajefajna sztuka i sport walki
Napisano Ponad rok temu
znaczy powiem tak teraz trenuje zapasy i to mnie kreci, mam zamiar wrocic do boksu ktory tez jest fajny, jak by mi sie jedno i drguei znudzilo to chcialbym sprobować bjj lub shidokanu...jakby i to sie znudzilo to muay thai i moze na starość powrocic do karate albo czegos parterowego...nie bardzo mialbym gdziekolwiek wcisnac taekwondo nawet jakbym chcial a poki co nie chceGdybyś tylko spróbował trenować to przez jakiś czas to nie mógł byś już przestać... To działa jak narkotyk Akurat teraz mam noge w gipsie bo skręciłem sobie noge w kolanie i tylko licze dni kiedy będę mógł wrócić na treningi... Więc jeśli będziesz miał możliwość to zacznij trenować Tkd (ale ITF oczywiście :wink: ) bo polecam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
walki w tdk itf
- Ponad rok temu
-
Zawody
- Ponad rok temu
-