Re: Pomóżcie nowemu... :P
Jako że pomogłeś mi ze syderco police ss to i ja Ci pomogę.
1.Na początek przerobiłem ci projekt - skalujesz go do swoich wymagań rozmiarowych, drukujesz i wycinasz.
2. Wycięty projekt przyklejasz przy użyciu super glue na kawałek D2 który ktoś Ci może odsprzedać za grosze. (jak nie masz skąd wziąźć to ja mam).
3. Wycinasz obrys piłką do metalu w miarę możliwości i obrabiasz go pilnikiem na "ładnie", tak aby obrys stali był taki jak obrys na kartce. Pilnikiem szlifujesz w poprzek materiału, tzn . łapiesz nożyk w imadło i pilnikiem prostopadle do nożyka
4. Przy użyciu papieru ściernego wykańczasz powierzchnie grzbietowe (te które wcześniej pilnikiem obrabiałeś) ruchami wzdłuż materiału. Do tego bierzesz jakiś kawałek czegoś prostego i sztywnego (płaskownik, linijka etc.) podkłądasz pod to papier, łapiesz w ręce i jeździsz wzdłuż obrysu aż usyskasz powierzchnię bez śladów pilnika. W miejscu wklęsłym na palce zamiast płaskownika bierzesz rurkę lub coś w tym stylu.
5. Bierzesz punktak i robisz punkt w miejscu gdzie ma być otwór. Wiercisz otwór.
6. teraz zrywasz kartkę z nozyka i drukujesz znów projekt, tyle że wycinasz sobie sam kształt szlifu. Przykładasz go w miejscu gdzie ma sie znajdować i odrysowywujesz (ja to robię korektorem szkolnym białym) linię szlifu.
7. Tam gdzie będzie ostrze musisz zaznaczyć środek płaskownika, tak aby szlif był równy, bez "koszenia" na jedną stronę. Najlepiej zrobić to cyrklem ślusarskim, ale można też inaczej to wymyśleć.
8. Bierzesz pilnik do łapy i jedziesz ze szlifem. Najlepiej jest jechać od krawędzi tnącej w kierunku grzbietu noża. Gdy już będzie gotowy szlif ale lekko Convexowaty możesz go wyprostować jeżdżąc pilnikiem wzdłuż krawędzi tnącej. Pamiętaj aby krawędź tnąca przed hartowaniem miała z 0,5mm grubosci - czyli nie dojeżdżasz pilnikiem do samego środka materiału.
9. Tak samo robisz z drugą stroną szlifu.
10. Teraz podładasz pod pilnik papier ścierny i tak samo jak robileś szlif teraz usuwasz ślady po pilniku - robisz aż do skutku.
11. naklejasz papier ścierny na deskę i usuwasz "zendrę" (ten taki nalot na stali) z powierzchni bocznych noża, ąż do uzyskania porządanego efektu.
12. Zanosisz nóż do VIS-u, czekasz - nóż masz gotowy, ostrzysz i enjoy.
Pozdrawiam Mrozik
Edycja:
Ja używam pilników Bahco - dobre są i dobrze biorą. Jak nie miałeś wcześniej pilnika w łapkach to napisz a ja ci jakiegoś wideo tutka podeślę.