TSUBA - pomóżcie ją zaklasyfikować
Napisano Ponad rok temu
Nabyłem ostatnio okazyjnie coś co przypomina zdezelowanego do granic możliwości wakizashi, nie posiadającego tsuka, ani saya. Miało jedynie poniżej przedstawioną tsubę. Na głowni jest habaki, jakieś dziwne?, jest zrobione z tego samego metalu jak głownia-tak to wygląda.
Proszę jednak o opinie dotyczące samej tsuby, której fotki przedstawiam poniżej. Poprzedni właściciel prawdopodobnie usiłował ją doczyścić - niestety- wszystkim, zaczynając od pilnika, a kończąc na papierze ściernym.
Tsuba wykonana została-jak sądzę-z żelaza, otwory ozdobne na pewno nie są wywiercone (raczej wybite) ponieważ ich kształt jest nieregularny, a krawędzie otworów nie są prostopadłe do osi otworu, są też pokryte grubą warstwą patyny-nie rdzy-wyglądają jak utlenione żelazo. Na tsubie są mocno starte ideogramy japońskie? ich odwzorowanie jest na 1 zdjęciu (prawie dokładne).
Pod spodem widać zarys podkładki seppa, która pewnie kiedyś tam się z tsubą stykała.
Szerokość otworu na trzpień głowni wynosi około 20 mm. Tsuba nie jest idealnie płaska, jej powierzchnia przypomina - w dużym uproszczeniu - wierzch kuli o bardzo dużym promieniu tworzącym.
Oto fotki:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników][/b]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Będę wdzięczny za każdą sugestię.
Pozdrawiam Jacek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A swoją droga to ta tsuba jest śliczna w tej swojej prostocie...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam nadzieję że wybaczycie młodemu userowi ten off topic ale poczułem się zmuszony do doprecyzowania wypowiedzi Grafa... W istocie większość tego co ciekawe w Meiji Ishin wydarzyło sięw latach 1800tnych
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sukces polaków!
- Ponad rok temu
-
Ame agaru, 7 samurajow... i inne filmy..
- Ponad rok temu
-
Właśnie popłakałem się ze śmiechu.... :D
- Ponad rok temu
-
Dlaczego chcę się bić na miecze? ( zapytanie z freha.pl)
- Ponad rok temu
-
Szabla pojedynkowa???
- Ponad rok temu
-
Zaje...fajny bokken:)
- Ponad rok temu
-
shirasaya a iaido
- Ponad rok temu
-
Tatami Omote