Witam.
Mam takie pytanie odnosnie tego własnie badania. O ile sie nie myle to ma zmierzyc naszą objetosc płuc lub cos takiego. Co w praktyce oznacza ono dla człowieka trenującego intensywnie sport konkretnie TKD. Kilkanacie lat temu miałem je robione i wykazała mi bodajze 60% :roll: to chyba nie rewelacja, ale wtedy byłem jeszcze bardzo młody miałem 11lat. Czy za małe płuca wpływają na słabszą kondycje podczas duzego wysiłku, i jesli tak to jak bardzo? Ale to jest konkretne pytanie nie piszcie na chłopski rozum ze jak mniejsze płuca to i wydolnosc musi byc mniejsza, moze tak jest, ale prosze o wypowiedzenie sie kogos obeznanego.
W archiwum nie było chyba takiego tematu bo nie znalazłem, jakby co to sory
Pozdro
Spirometria
Rozpoczęty przez , Ponad rok temu
1 odpowiedź w tym temacie
Napisano Ponad rok temu
Re: Spirometria
Współczesna spirometria jest bardzo rozbudowanym badaniem, które opisuje się kilkunastoma parametrami. Daje ono pogląd na wiele anatomicznych i czynnościowych cech naszego układu oddechowego. Mierzy ono m.in. objętość płuc (maksymalną, życiową, zalegającą), przepływy (spoczynkowe, maksymalne, dynamiczne), współczynniki wyliczane etc. Na podstawie tego badania oblatana osoba będzie w stanie powiedzieć Ci o Twoich płucach prawie wszystko
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
uklad oddechowy
- Ponad rok temu
-
Szachrowne mięso
- Ponad rok temu
-
sciegna
- Ponad rok temu