liczenie po koreańsku
Napisano Ponad rok temu
Moze mi ktos napisac koreańską wymowe fonetyczna liczb od 1 do 10
(bede sie uczyl liczyc :wink: )
Napisano Ponad rok temu
1- hana
2- tul
3- set
4- net
5- dasot
6- josot
7- ilgop
8-jodul
9- ahop
10- jol
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Natomiast co do 1 i 2 to bede się bronił. Wiele razy spotkałem się właśnie z taką wymową chociaż może rzeczywiście moje "źródło" nie było do końca wiarygodne
Napisano Ponad rok temu
Słyszałem że "d" można zmiękczac fonetycznie na "t" ale ręki za to sobie nie dam uciąć
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pewnie przyczepie sie jak powiem, ze fonetycznie to nie "hana" a "ana". H nieme jak w hiszpanskim
A to nie w wersji "polskokoreańskiej" czasem?
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hadou jest najbliżej prawdy.
Natomiast nieprawdą jest że w hana h jest nieme. Żadne "h" w języku koreańskim nie jest nieme.
Jeśli chodzi o liczebnik 2 - to czy wymawia się go dul czy tul nie ma większego znaczenia. Tak samo z liczebnikiem 5 (dasot/tasot). Głoskę d/t powinno się wymawiać pomiędzy polskim "d" a "t". Nam Polakom trudno jest to osiągnąć więc jakkolwiek ją wymawiamy jest dobrze. Każdy Koreańczyk zrozumie .
Liczebniki 5 i 6 - "o" jest faktycznie mało słyszalne, jednak nie można zapominać że tam jest. Koreańczycy wymawiają je jak takie "o" zmieszane trochę z "y". Trudość polega na tym, że w Koreańskim są dwa rodzaje "o". "O" mało wyraźne oraz "o" bardzo wyraźne wymawiane podobnie do "u". W przypadku 5 i 6 mamy doczynienia z tym mało wyraźnym "o".
Czyli leci to tak:
1- hana
2- tul/dul
3-set
4-net
5-tasot/dasot
6-josot
7-ilgop (wyraźne "o")
8-jodolp ("p" nieme)
9-ahop (wyraźne "o")
10-jol
Potem (jesli kogos ciekawi) po kolei jest 11-jol hana, 12-jol dul, 13-jol set itd. 20 to symul. Ale to już tak dla ciekawych .
Jeśli macie jakieś problemy lub pytania dotyczące wymowy czy języka koreańskiego, piszcie :-)
Na bieżąco konsultuję to z moją koleżanką Koreanką.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Możemy jednak przyznać, że jest to niewielka różnica, czy przed głoską "a" zrobisz lekki przydech czy też nie Tak więc jak to wymówisz tak będzie dobrze:D
Byle w kontekście zostało zrozumiane
A do tego co robimy na treningach taka wiedza jaką mamy, czyli "ze słuchu" jest wystarczająca
A moja koleżanka Koreanka jest typowym przykładem SEKSOWNEJ AZJATKI :twisted: :twisted: :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Offtop:
W ogóle nie polecam bezkrytycznego powtarzania wszystkiego, co się usłyszy u tzw. "nativów" (nie mam tu na myśli nativów-zawodowców od nauczania języka). Przeciętny Anglik, Francuz, Hiszpan itd. (Koreańczyk pewnie też) robi w swoim języku co najmniej tyle samo błędów, co przeciętny Polak po polsku.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
klasy sportowe
- Ponad rok temu
-
TKD tradycyjne
- Ponad rok temu
-
MŚ WTF-Madryt 2005
- Ponad rok temu