Takemusu Aiki
Napisano Ponad rok temu
Takemusu Aiki - Lectures of Morihei Ueshiba
Tak więc aikido jest nazwą nadaną naszemu ćwiczeniu jako Drogi aby osiągnąć jedność z duchem i ciałem Universum, i jako Drogi zjednoczenia ze światłem harmonii. Na przykład, jeśli są jakieś zanieczyszczenia na Ziemi, insekty zajmują się nimi i oczyszczają je. Insekty, ryby, ptaki, i wszystkie inne zwierzęta mają swoje sposoby na usunięcie zanieczyszczeń.
Jako istoty ludzkie, my rownież musimy oczyszczać się z wszystkich grzechów i nieczystości i każdy z nas wypełnia swoją misję otrzymaną od boga. To jest to, co oferuje aikido, i to w tym celu, wy (tutaj M.Ueshiba sensei zwraca się do obecnych w Byakko Shinko Kai ) oferujecie „Modlitwe o światowy pokoj”, którą zaleca Goi sensei. Jeśli jednak modlicie się tylko słowami, to nigdy nie poskutkuje. Musicie w rzeczywistości żyć stosownie do modlitw, w przeciwnym przypadku, modlitwa nie przyniesie żadnych korzyści.
Wydalo mi sie to dosc na czasie
Napisano Ponad rok temu
To zawsze i wszędzie jest na czasie, bo opisuje rzeczy takie jakimi są i odnosi się do najprymitywniejszej ludzkiej natury.
Jeśli jednak modlicie się tylko słowami, to nigdy nie poskutkuje. Musicie w rzeczywistości żyć stosownie do modlitw, w przeciwnym przypadku, modlitwa nie przyniesie żadnych korzyści.
Wydalo mi sie to dosc na czasie
A to nigdy nie jest na czasie, bo to zbiór niepraktycznych postulatów.
Tak więc aikido jest nazwą nadaną naszemu ćwiczeniu jako Drogi aby osiągnąć jedność z duchem i ciałem Universum, i jako Drogi zjednoczenia ze światłem harmonii. Na przykład, jeśli są jakieś zanieczyszczenia na Ziemi, insekty zajmują się nimi i oczyszczają je. Insekty, ryby, ptaki, i wszystkie inne zwierzęta mają swoje sposoby na usunięcie zanieczyszczeń.
Jako istoty ludzkie, my rownież musimy oczyszczać się z wszystkich grzechów i nieczystości i każdy z nas wypełnia swoją misję otrzymaną od boga. To jest to, co oferuje aikido, i to w tym celu, wy (tutaj M.Ueshiba sensei zwraca się do obecnych w Byakko Shinko Kai ) oferujecie „Modlitwe o światowy pokoj”, którą zaleca Goi sensei.
"Tak jest było i będzie, zło i dobro jest wieczne."
Ani śmierć papieża, ani kolejne wojny, ani aikido, ani nic innego nie zdoła zmienić natury ludzi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Szacuneczek dla wszystkich Don Kichotów 8)A natury ludzi, którzy mimo to próbują to zmienić (i chwała im za to...) też nie zmienisz. :wink:
Napisano Ponad rok temu
bof, tekst nie mial na celu zmuszania do zmiany kogokolwiek. Postepowanie zgodnie z gloszonymi pogladami to sprawa calkiem osobista kazdego.A to nigdy nie jest na czasie, bo to zbiór niepraktycznych postulatów.
"Tak jest było i będzie, zło i dobro jest wieczne."
Ani śmierć papieża, ani kolejne wojny, ani aikido, ani nic innego nie zdoła zmienić natury ludzi.
Raczej, widze to jako czesc bogatszej relacji pomiedzy "sacrum" i "profanum".
Napisano Ponad rok temu
"... zło..jest wieczne."
Hmmmm ciekawe...mysle ze jednak zło nie jest wieczne, ale to pewnie sprawa światopogladu/religii
Napisano Ponad rok temu
Szacuneczek dla wszystkich Don Kichotów 8)A natury ludzi, którzy mimo to próbują to zmienić (i chwała im za to...) też nie zmienisz. :wink:
Miskę z głowy zdejmuję i kłaniam się z podziękowaniem. :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
prosba
- Ponad rok temu
-
Kongres sztuk walki.
- Ponad rok temu
-
Seminarium z sensei Hiromichi Nagano 6 DAN IYAF
- Ponad rok temu
-
Czy ktoś o tym słyszał?
- Ponad rok temu
-
Staż z Pascalem Durchon - 9 IV 2005
- Ponad rok temu
-
Staż z Vetter sensei
- Ponad rok temu
-
Czy Polska ma prawdziwych artystow wojennych?
- Ponad rok temu
-
Relacja ze stażu z shihanem Andre Cognardem
- Ponad rok temu
-
Staż z senseiem Orban!!!!!
- Ponad rok temu
-
Co się stało z sensei Hosodą??
- Ponad rok temu