busse - wybaczcie :-) (koniec)
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
c.d.n.
Napisano Ponad rok temu
MarcinS - jesteś chodzącą obrabiarką cnc.
Gratuluje i aż boję sie, co będziesz robił za kilka lat metodami "niepiwnicznymi", bo mam nadzieją, ze zwiążesz swoją przyszłośc z robieniem noży.
Napisano Ponad rok temu
MarcinS - jesteś chodzącą obrabiarką cnc.
Co prawda to prawda. Oryginalny Buś leżał samotny a wszyscy się marcinowym blankiem zachwycali. Nawet łapy mu oglądałem, zeby zobaczyć jak wygladają paluchy człowieka który takie cudności wyczarowywuje.
Napisano Ponad rok temu
Super
Napisano Ponad rok temu
ale może znalazłeś coś ciekawszego.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Piteros tu masz rysunek , po prosty śruby bedą wkręcane z 2 stron , co na grubości noża 5mm daje powiedzmy na strone jakieś 2,2 mm przy skoku gwintu w M5 jeśli sie nie mylę 1 obrót na 0.8mm daje nam prawie 3 pełne obroty śruby z każdej ze stron , moim zdaniem to wystarczy aby 3 śrubami na strone skręcić okładzinke ( koniem nie ruszy )jestem pod wrażeniem, ja jestem bardzo daleki od osiągnięcia takiego poziomu dokładności... Mam jeszcze jedno pytanko - jakie będzie zakończenie śruby po drugiej stronie, jak możesz zrób prosze fotkę. Bo też chce zrobić skręcanie na podobnej śrubie, a jako nakrętkę użyć coś takiego:
ale może znalazłeś coś ciekawszego.
Pozdrawiam
dziś troszkę majstrowałem i okładziny nabierają kształtu, widomo wszystko bedzie jeszcze wykańczane i prostowane ale ogólny zarys już widzać
c.d.n.
pewnie już macie dość ale już niedługo skończe busika , a zdjęciami z postępów nad następnymi nożami nie bede zanudzał
Napisano Ponad rok temu
Myślę że nikogo tu nie zanudzasz, dawno nie było takiego fajnego i poglądowego wątku na MoS!pewnie już macie dość ale już niedługo skończe busika , a zdjęciami z postępów nad następnymi nożami nie bede zanudzał
A co do tych śrób, to rozumiem że gwint robisz w nożu, bardzo ciekawa koncepcja. U mnie niestety odpada bo mam tylko 3,5 mm grubości...
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
po długości ( stalki brakło )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
piękne, kończ jak najszybciej ...
Napisano Ponad rok temu
robota mistrzowska... ale niestety muszę to powiedzieć... okładziny man!
w mojej ocenie... ten kawałek pracy już olałeś... no, chyba że ich ergonomia jest super, bo za wygląd zamiast oceny 6! ...dałbym jakieś 5- :wink: jednym słowem nie komponują się z całością...
...podsumowując - kawał świetnej roboty... a okładziny zawsze można zmienić
PS. konstruktywnej krytyki nigdy dość
Napisano Ponad rok temu
No ale kilk aslow krytyki - warsztat celujacy ale kurna ubolewam wciaz, ze to nie jest autorski projekt. Bo patrzac na to widze Busse NO i od razu wiem, ze to nie INFI a busse bez infi t jak Buli bez Bulinki. Tak wiec czekam na wiecej autorskich nozy
Napisano Ponad rok temu
Marcin,
ten kawałek pracy już olałeś... no, chyba że ich ergonomia jest super, bo za wygląd zamiast oceny 6! ...dałbym jakieś 5- :wink: jednym słowem nie komponują się z całością...
...podsumowując - kawał świetnej roboty... a okładziny zawsze można zmienić
PS. konstruktywnej krytyki nigdy dość
Piotrze ,okładziny bedą jeszcze troszke szlifowane ale to już po hartowaniu busiaka co by na gotowo spasować z nożem . Mnie dobrze leży to w dłoni a wężowe wzorki bardzo trudno zrobić w piwnicy , dlatego zgecydowałem sie na na takie cuś , sam obrys nieprzypomina kształtem orginał bo tamten osobiście jakoś mi nie leżał wzrokowo , ot takie sobie wydumałem i stety lub niestety takie już będą
a ktytyka jak najbardziej wskazana poklon , właśnie dlatego pokazuje sie swój twór innym co by zdanie uzyskać jakieś , a krytyka ze strony mistrza działa potrzykroć poklon
Napisano Ponad rok temu
w takim razie czekam na wynik końcowy - i sorry za przedwczesny komentarz.
A co do tego co powiedział cynik - powtórzę się z wiadomości wysyłanej do Ciebie na PRIV-a... teraz naprawde COŚ AUTORSKIEGO - czekam już z niecierpliwością...
Trzymam kciuki pozostając pełen podziwu dla Twoich umiejętności, zaangazowania i pracy!
TO naprawdę ręczne dzieła sztuki..
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
troszkę go udoskonale i bedzie służył jako ostrzałka ( podepnie sie jakiś kamyk i po kłopocie ) kąt na strone to ok 20 stopni +- 1 stopień
a tak wyszło ostrze po zabiegu
zdjęcie dupiaste ale nie potrafie po prostu ich robić :?
zdrówka
marcins
Napisano Ponad rok temu
świetny pomysł...
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Rozkręcanie tulejek
- Ponad rok temu
-