brzytwy
Napisano Ponad rok temu
jak ktoś nie doczytał w moich postach to krótka cgarakterystyka
starszy gośc w Lublinie ma zakład od lat 60-tych i od tego czasu całe zycie ostrzy wszystko co naostrzyć sie da.
Stary fachowiec i rzemieślnik z fachem w rękach.
Kto widział przeszlifowany ręcznie kąt w moim kukri ten wie o czym mówie.
Tenże miły pan ostrzy i przerabia mi wszystko co tylko mu przyniose, odratował mi wiele starych gównianych noży które miałem wywalić.
Po prostu stary fachowiec któy całe zycie tylko tym sie zajmuje.
Koniec reklamy teraz konkluzja.
Ten pan ostrzy również brzytwy.
Widziałem na żywo jak kilka ostrzył z kolekcji jednego takiego kolesia którego teżp oznałem - facet ma ponad 200 brzytew i oddaje je tylko do tego zakładu.
Brzytwa jeżeli jest "zapuszczona" to najpierw z grubsza "szlifowanie" i polerowanie na mechanicznym kamieniu (kamienie marmury i wolnoobrotówka z natryskiem wody) potem ręcznie ostrzy na marmurkach no i na koniec pas skórzany.
Przyznam że ostrość wręcz "ostateczna".
Takie "wyprowadzenie" brzytwy zapuszczonej i nie ostrzonej regularnie kosztuje do 50 pln zależnie od tego co trzeba z nią zrobić i ile sie schodzi z tym.
Jeżeli tylko podostrzenie na pasie czy marmusze to ok 15 pln.
Wiem że część osób tutaj ma brzytwy i nie ma gdzie ich fachowo naostrzyć bo to już małoznany fach.
Jeżeli ktoś jest chętny odrestaurować swoją brzytwe służe pomocą i kontaktem.
Druga sprawa - zamierzam pojechać kiedyś do zakładu i umówiony jestem i tenże pan ma mi dokłądnie pokazać jak sie ostrzy na czym itp.
Jeżeli uda mi sie skombinować kamere cyfrową to sfilmuje wszystko i zrobi sie poradnik jak ostrzyć brzytwe.
Czekam jeszcze na triangla bo poprosze go żeby spróbował pokazać jak ostrzyć przy użyciu triangla bo takie marmurki jak on ma to raczej unikat. Mam nadzieje że coś z tego wyjdzie.
Myśle że taka płytka by paru osobom sie przydała.
Jak jakieś pomysły i komentarze to śmiało.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PZDR,
Smoku
Jak bardzo chceta, to mogę napisać co on tam mówi i robi
Napisano Ponad rok temu
wiem jak dojść
ale chyba jutro bede znowu w lublinie to sie dowiedzieć postaram
ale nie licz że zrobi od ręki
ma sporo roboty przeważnie a nad brzytwa jak sam stwierdził najwięcej roboty i dłubaniny jest
chyba że zostawisz mu, dogadasz sie a ja kiedyśtam odbiore i Ci odeśle
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
najpierw ogól balona z pianą do golenia
Kubek - jak kupujesz starą brzytwe od kogoś czy na innym targu staroi to zdziwiłbyś sie w jakim stanie może być ostrze.
Czasem to zabytek a nei narzędzie
a ja mówie o zrobieniu z takiego zabytku spowrotem narzędzia a to czasochłonne już.
podostrzenie tylko na pasku czy marmurku to 10 pln
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nauka i postep wymagaja poswiecena nie szkoda twarzy obciąć Ci ??
Napisano Ponad rok temu
Albo chcociaz powiedz gdzie to jest mniej wiecej.
Brat kupil jakies zapuszczone kukri, stal chyba badziewna, ale wypadaloby to naostrzyc porzadnie i potestowac troche
Ciotka moja, byla pielegniarka mowila ze jest jakis gosc na Krakowskim przedmiesciu, do ktorego swego czasu oddawali do ostrzenia wszelkie narzedzia chirurgiczne :twisted: - ciekawe czy to ten sam
Napisano Ponad rok temu
co to znaczy, ze glownia byla ostrzona 'plomieniscie' ? U Sapkowskiego znalazlem :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
więc adres to chyba lubartowska, jak sie idzie od PKSu w góre tą ulicą to po lewej jest we wnęce sklep turystyczny, a głębiej w podwórku za nim właśnie zakłąd tego pana, w kamienicy stary zapuszczony zakładzik.
Obok tego turystycznego jest pracownia sukien ślubnych i futer a kawałek dalej był kiedyś sklep "Underground" a teraz jest solarium.
bankowo znajdziecie.
i pozdrówcie tegoż pana ode mnie koniecznie
Napisano Ponad rok temu
BTW: Z interesujacych nas tu rzeczy widzialem szable, duzo bagnetow, jeszcze 2 sztuki kukri (nieostrzone, pewnie ozdobne) i scyzoryk ze sfastyka i insygniami ss 8O , ciekawe czy orginal?
Do tego mozna znalezc niezle kamienie do ostrzenia.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Co z tą Sebcią...;)
- Ponad rok temu
-
Jak nosić (bezpiecznie) neck-knife
- Ponad rok temu
-
strider CP-S i MV
- Ponad rok temu