Mocna latara - jak zrobić?
Napisano Ponad rok temu
Interesuje mnie stworzenie mocnej latarki podwodnej.
Za bazę posłużyłby case od jakiegoś używanego modelu z allegro a resztę.... no właśnie co z resztą?
Co do żarówki, to myślałem o 3 lub 5 wattowej, lub żarówka xsenonowa.
Co do żarówy xenonowej to jeszcze powinno być jakieś mocne żródło pradu... tak mi sie zdaję.
Macie jakieś zdanie lub wójka dobra rada?
Pozdrawiam i z góry dziękować.
Matter.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] bo na baterie R14 czyli sporej pojemności, albo starał się znaleźć coś na 4xR20
Po wybebeszeniu spróbował bym wsadzić do tego SF P60 czy P61 w zależności jak długo ma świecić. Żarnik zintegrowany z odbłyśnikiem daje 100% pewnośc, że beam będzie idealny. Ew coś na 6 baterii i P90 albo P91 (to już hadcore 200 lumenów).
Jeśli ma być LED to może:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
imo nie ma sensu babrac sie w kupowanie latareczki z allegro a potem jej przerabianie.
pelno jest latarek po sklepach nurkowych.juz za 100plz mozna miec spoko latarke. oczywiscie jesli mowimy o prawdziwych potworach-porzadne reflektory- ceny powyzej 1000plz.
5-6W zarowka pod woda to jest nic. w pozadnych reflektorach stosuje sie zarowki 50W i wiecej. baterie starczaja wtedy tylko na 30-40min. ale w nocy na glebokosci 20m mozna przy tym czytac gazete.
a LED sa jeszcze za slabe. pod woda sie raczej niesprawdzaja.
jak chcesz sie bawic w budowe to najlepiej kupic NAJTANSZA latarke z duzym reflektorem. dopasoweac do tego obudowe aluminiowa na podwojnych oringach. obowiazkowo akumulatory i jakis pozadny zarnik. zarowki ksenonowe nie sa zbyt dobre pod wode.
Napisano Ponad rok temu
Moses a co powiesz na latarki firmy M&M technology?
Zastosowano żarówkę xenonową która daje światło ponad 6000K i odpowiada 1600 lumenom - czyli 50 watom.
Bardzo mnie interesik gdzie mogę dostać tego typu żarówkę i zestaw akumulatorów podobny do tego z modelu Magnum T2 lub T1.
link do latarek:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Moses nurasz?
nuram, ale od dluzszego czasu tylko freediving. scuba okazjonalnie.
o latarkach podwodnych bylo pare artykulow w nurkowaniu. a najlepiej zapytaj sie na liscie dyskusyjnej pl.recc.nurkowanie, lub na deeperblue.net
co do m&m: ostatnio po zakupie malej latarki led tek-lite z przeznaczeniem na montowanie na masce, zachwalanej jako niezwykle jasna, srednio wierze w zapewnienia w reklamach.
co do zarowki: zastosowali w tej latarce zarnik HID (High Intensity Discharge). mnie chodzilo o zwykle zarowki ksenonowe. to niebo a ziemia.
moje rozwazania co do zarowek ksenonowych dotyczyly tych najprostrzych. dlugosc swiatla ksenonowego to jakies 180nm-2000nm(najlepsze zarniki). czysta woda obicina fale ponizej 300nm. czyli pakujac sie w prosta zarowke ksenonowa moze sie okzac za wyciete mamy nawet 30% pasma.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Bardzo taktyczny film.
- Ponad rok temu
-
różnica w lufach
- Ponad rok temu
-
Duck Tape
- Ponad rok temu