judoka vs zapaśnik
Napisano Ponad rok temu
jeżeli chodzi o walkę Chmiel-BUczer to odbyła sie 18 bm.na gali MMA OLIMP, nie na III KSWA tak w ogule nie widziałem 3 edycji.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A konkretnie... ?Uprasza sie o nie naruszalnie regulaminu Vortalu Budo, dziekuje.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No to teraz mądrze mówisz, zresztą na samym początku dokładnie tak to przedstawiłem... dlatego się oburzyłem jak zacząłeś polemizować z tym zdaniemw zasadzie to chodziło mi o to, że zapaśnik i judoka mają takie same szanse pokonać jeden drugiego. Zapaśnik nie ma gi, i trudniej go zlapac oraz lepiej wchodzi w nogi, ale judoka ma lepiej opanowane techniki kończące. Obydwa style postawiłbym na tym samym poziomie jeżeli chodzi o zastoswanie w MMA czy na ulicy ( bo konfrontacja sportowa z uwagi na odmienność regul jest bez sensu)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale jak by było z zapaśnikiem stylu klasycznego to już nie wiem taka walka była by na pewno ciekawa
Napisano Ponad rok temu
Obydwa style postawiłbym na tym samym poziomie jeżeli chodzi o zastoswanie w MMA czy na ulicy ( bo konfrontacja sportowa z uwagi na odmienność regul jest bez sensu)
jednak to zapaśnicy robią większą karierę w MMA
Napisano Ponad rok temu
Do pewnego poziomu zapasniczy moga smialo rywalizowac z Judokami. Wszystko do czasu.
A ze walka z nimi, podobnie jak z chlopakami z Bjj czy JJ to zawsze cos nowego. Nic tylko korzystac
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Że dorzuce swoje - przekonanie, ze judoka może miec problem z zapaśnikiem wzięło się chyba stąd, że w judoka jest przyzwyczajony do zaczynania walki chwytem za frak i cięzko odejśc od stereotypu, choc judo oferuje przecież sporo rozwiązań niezaleznych od gi. Kwestia nastawienia, tak mi sie wydaje.
Zgadzam sie...my zazwyczaj zaczynamy od fraków...a zapaśnicy czesto odrazu wchodzą w nogi... i to zazwyczaj wchodzą jak nóż w masło (takie przynajmniej ja mam doświadczenia )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I w tym tkwi problem. My też możemy zaczynac od wjazdu w nogi, nic oprócz przyzwyczajeń nie stoi na przeszkodzie.
Masz racje !! Ale na treningach znacząca wiekszośc technik poznaje sie trzymając za Gi....Poza tym po wejściu na nogi zazwyczaj reszte walki musisz toczyc w parterze.....czyli i parter musisz mieć opanowany
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A co, u ciebie go nie uczą? A tak spoza judo - po morote-gari zakładasz np taktarowa i tyle.
Ucza...ale nie każdy lubi parter !! A gdyby walka była tak prosta jak mówienie o Niej....
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Bremen Masters 2005-Gdzie sa listy lub wyniki???
- Ponad rok temu
-
Młodzieżowe Mistrzostwa Polski - Gdańsk 19-12.03.2005r.
- Ponad rok temu
-
Pismo o judo???
- Ponad rok temu
-
Zawody na Politechnice w Łodzi
- Ponad rok temu
-
kontuzja - jak długo czekac
- Ponad rok temu
-
sekcja PWr (teksańska masakra .....)