Moje pierwsze dwa maleństwa :)
Napisano Ponad rok temu
BM Monochrome i Camillus BKT-11
Ale jestem happy!!
Oczywiście większą część nocy spędziłem na przerabianiu domu na trociny... :twisted:
Wrażenia:
Obydwa są śliczne! Jakość wykonania Benchmade'a, nawet w tak tanim nożu powala. I ten klik, przy zaskakiwaniu frame lock'a...Chyba się zakochałem!
Geometrię ostrza mają podobną, minimalnie szersze i grubsze ostrze ma Necker, który, nawiasem mówiąc, bardzo się dopomina o oplot na rękojeści. Oczywiście już go dostał i teraz jest pełna rewelka.
Necker, co mnie trochę zdziwiło, jest ostrzejszy niż Monochrome (obydwa golą), ale właściwości tnące są po stronie BM'a. Sprawdzone już na paluchach...
Coś jest w tym stwierdzeniu, że nowy nóż musi się napić krwi właściciela...
Na razie nie używałem ich do cięższych prac, bo nie mam dobrej ostrzałki. Kupiłem co prawda Gatco Tristep, ale nie umiem na niej nawet małego kuchenniaka z nierdzewki naostrzyć... Chyba zainwestuję w triangle'a.
Podsumowując nożyki są genialne, Monochrome jako EDC, Necker jako backup w terenie, ew do cięższych prac. Sprawia BARDZO solidne wrażenie.
Mam już w planach kolejne maleństwa... Chyba będzie to BKT-7, ale jeszcze nie mam 100% pewności. M21-04 też mi się podoba...
Zdjęć nie daję, bo nie mam swoich (brak cyfrówki boli).
Napisano Ponad rok temu
Przyjemnej zabawy i uwaga na palce!
Napisano Ponad rok temu
Jak dobrze pamietam, to to byly wlasnie moje daw pierwsze powazniejsze noze - po etapie pt. BearClaw + Companion od CRKT
Necker poszedl w ludzi, ale Monochrome nadal uzywam.
Jest niezly.
Duzo uciechy zycze i nie za duzych blizn
Napisano Ponad rok temu
ps:widzę przyszłego właściciela M-21 04
Napisano Ponad rok temu
Właśnie stwierdziłem, że takie małe nożyki nie nadają się na kuchenniaki
Niedługo sprawię sobie coś większego, ale wszystko zależy od funduszy: jak będę miał mało kasy, to M21, jak będę miał trochę więcej, to manix, albo cuś podobnego. :twisted:
Myślę jeszcze o uszczęśliwieniu mojej Pani czyms małym i ładnym. Albo malutkie Helle, albo Activator, albo Fallkniven WM1.
P.S. (to nie reklama) Gdyby ktoś chciał pierwszego Native'a, to jest w podziemiach Centralnego. Facet chciał mi go pchnąć za 290pln... Jest wersja plain i spyderedge, obydwie z 440V.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chwaliłem się pannie Monochrome'm, zagapiłem się i złożyłem go sobie na kciuk... Aż do kości... Mało się moje szczęście nie polało ze śmiechu...
Powiedziała, że nie chce fixeda. Chce dużego foldera, najlepiej czarny i automat... 8O
I co ja mam z taką kobietą zrobić?
Napisano Ponad rok temu
Jak to co?Powiedziała, że nie chce fixeda. Chce dużego foldera, najlepiej czarny i automat... 8O
Kupic jej Microtech Socom Elite-A Tactical
Napisano Ponad rok temu
Ja będę z Monochrome'm latał, a moja kobita z socomem auto... :wink:
BTW Liczmistrz: JUŻ nie śpisz, czy JESZCZE nie śpisz?
Ja się "uczę", bo mam o 9:00 egzam poprawkowy z anatomii :?
Napisano Ponad rok temu
nauczyc jak "robic" nozem :wink:Chce dużego foldera, najlepiej czarny i automat... 8O
no i kupic dwa m21
Napisano Ponad rok temu
A mam jeszcze takie pytanko:
Jakie te nożyki mają kąty ostrza?
Camillus podaje, żeby ostrzyć 10-15', ale ja mam wrażenie, że necker, to ma ze 20...
A ile ma monochromik? Dość ważne, bo się strasznie szybko tępi, a ja go jeszcze nie za bardzo umiem ostrzyć. Próbuję na kubkach i troszkępomaga, ale tylko na chwilę.
Kupiłem sobie gatco tristep'a, ale kąt, który on zapodaje chyba będzie za duży (na oko 22.5'), poza tym chyba ma dość dużą gradację
Na razie nie stać mnie na Triangle'a.
Napisano Ponad rok temu
Mojego pojechalem na 15 back bevel i 20 krawedz, czyli wzorcowo... na trianglu.
Mozesz jakis plaski kamyk sobie sprobowac sprawic i pojezdzic z markerem.
A moze Lansky?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Katalogi Noży
- Ponad rok temu
-
Opinel
- Ponad rok temu