Opinel
Napisano Ponad rok temu
Mam kłopot z wyborem długosci...podobbno 9' jest najbardziej uniwersalna, ale 10' trochę bardziej do mnie przemawia (achh, to pragnienie długości...nóż przedłużeniem....właściciela :wink: )
przeznaczenie?? - głównie miejskie i kuchenne, nic wymagającego długiego czy wytrzymałego ostrza, może czasem kanapka w "terenie" czy kijaszek zastrugać.
Co wy byscie wybrali lub co już wybraliscie i polecacie...
PZDR,
Smoku
Napisano Ponad rok temu
Wiedziałem ...proszę o bardziej obiektywne opinie... :wink:[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
PZDR,
Smoku
Napisano Ponad rok temu
Zależy do czego potrzbujesz, jeśli chcesz nosić w kieszeni, to 9 jest ok, ale jeśli szukasz czegoś do przygotowywania żarcia, strugania patyków, a sam nóż zamierzasz nosić w plecaku, to 12 jest moim typem No.1.
Napisano Ponad rok temu
Fajne są też wersje bardziej luksusowe, o troche bardziej rozpieszczonym designe. Jako taki chlebowy edc - wyśmienite.
Napisano Ponad rok temu
Ćwiczę się teraz w płynnym otwieraniu go jedną ręką
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam, używam chyba 7 rok. Rewelacyjny nóż do cięcia (w wersji z węglówki). Bardzo fajny wyjazdowy kuchenniak, choć w tej roli lepszy byłby nr 12. W czasie jednego wyjazdu (rajd rowerowy) zastrugałem nim 47 kijów na ognisko, przygotowałem kanapki dla 20-stu kilku dzieciaków, wyciołem materiał na mały szałas - to wszystko tylko w ciągu jednego dnia. Oczywiście musiałem go po tym podostrzyć, ale nie ostrzyć gruntownie, czy można wymagać od noża za 50 zł więcej?
Uważaj z obciążeniami bocznymi po wbiciu w materiał np przy otwieraniu konserw. Ta węglówka lubi się wykruszyć.
NIE baw się w nierdzewkę. Częściej ostrzysz, a tnie mniej agresywnie. A że trzeba dbać? To jest właśnie tchnienie klasyki. Zresztą z tym dbaniem też bez przesady. Szmatka z olejem jadalnym i wycierać do sucha po każdym użyciu, np. chusteczką higieniczną. Mój nigdy nie świeci się jak psu jajca, tylko jest pokryty lekkim , błękitnym nalotem. Pięknie wygląda na takim ostrzu wygładzona krawędź tnąca! Uważaj tylko, żeby rękojeść nie spęczniała od wilgoci. Wtedy, żeby go otworzyć, trzeba nieżle przypieprzyć rękojeścią w coś twardego.
Używam i noszę 10 niemalże cały czas, do jensów i gajera. Jest zaskakująco lekki i nie budzi paniki w otoczeniu. Ludzie postrzegają go po prostu jako fajny kozik. Możesz go fajnie zmodyfikować: np. ja dodałem otwór na linkę. Wielu w rękojeści rzeźbi cuda, poszukaj w sieci - trudno uwierzyć że to Opinel!
Jesli się wachasz pomiędzy 9 a 10 , bierz 10. Przecież to tylko różnica niewiele ponad 1 cm na długości, a konfort używania wzrasta niewspółmiernie. Ja wolę na wyjazd zabrać 1 nóż, a przy tym lubię równe kromki - 9 to po prostu za mało (przekrój bochenek chleba i zmierz szerokość). Powodzenia w wyborze.
I przepraszam wszystkich za długi post.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i kazdy jest za....sty a czy weglowka czy nierdzewka
hmmm :? obydwie sa dobre
Napisano Ponad rok temu
NIE baw się w nierdzewkę. Częściej ostrzysz, a tnie mniej agresywnie. A że trzeba dbać? To jest właśnie tchnienie klasyki.
Tak naprawde miedzy nierdzewka i weglowka nie ma duzej roznicy. Ja mam nierdzewke a moj brat weglowke. Na moj gust wlasciwosci tnace porownywalne, a i ostrzyc trzeba rownie czesto. A dbac to trzeba o kazdy noz, takze.... IMHO to tylko kwestia gustu...
Napisano Ponad rok temu
Myślę sobie, czy gdyby to nie był Opinel tylko jakis no name to czy bym go kupił Podoba mi się bardzo(także z historycznego punktu widzenia) i sprawdziłem go - mozna na nim polegać ,tak tylko se porównuję chociażby do bardziej niezawodnych blokad. :roll:
Jednak kochane są Opinelki
Wybieram 10
Napisano Ponad rok temu
zalezy w jakim mieście...na przykład w Wawie - Świat Noży.A gdzie można kupić Opinela?
PZDR,
Smoku
PS. Adres chyba znasz, nie??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pierwsze trafienie i od razu [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników].
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nowe Leathermany
- Ponad rok temu
-
Noże, które z nami zostaną
- Ponad rok temu
-
Marek Raczkowski