Czy Krav-Maga jest skuteczna?
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1.Metodyka treningu- moim zdaniem (i na podstawie własnych doświadczeń z sekcji w W-wie) zasadniczo trening KM i trening sportowy nie różnią się specjalnie. Nie spotkałem się z jedynie ze statycznymi ćwiczeniami (poza momentem w którym technika jest pokazywana i opanowywana). W większości wypadków techniki doskonalone są w ruchu, slow-fightingu lub podczas sparingów zadaniowych. Podobnie jest z wykorzystaniem tarcz i łap bokserskich- to wszystko występuje na treningach.
2.Ilośc czasu poświęcanego na trening- z mojego skromnego doświadczenia wynika że mało kto, traktując SW rekreacyjnie, uczęszcza na treningi więcej niż 2 razy w tygodniu. Osoba ćwicząca 4-5 razy w tygodniu zajmuje się sportem co najmniej pół profesjonalnie i jako taka zawsze (albo zazwyczaj) będzie reprezentowała wyższy poziom techniczno-sprawnościowy niż amator. Mnożenie godzin treningowych powinno się odbywać dla chętnych, a nie być obowiązkowe dla wszystkich, po trosze w myśl zasady „klient nasz pan”. Tak się zresztą dzieje. W mojej sekcji grupa zawansowana może uczęszczać do 4 razy w tygodniu (6 godzin treningu).
3.Cena- tutaj punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Generalnie 150 PLN za dwa treningi w W-Wie to dość przyzwoita cena.
4.Wszechstronność treningu- w artykule jest potraktowane jako wada. Moim zdaniem nie jest to tak oczywiste. Oczywiście kraver nie jest ekspertem w żadnej dziedzinie, natomiast powinien być w stanie ocenić w jakim dystansie ma największe szanse.
5.Porównywanie osób ćwiczących amatorsko i profesjonalnie- w artykule przedstawia się osoby ćwiczące SW jako profesjonalistów, podczas gdy moim zdaniem większość to amatorzy traktujący sport rekreacyjnie. Podobnie z KM- głównie ćwiczą osoby które chcą szybko poznać podstawy samoobrony i wzmocnić swoja wiarę w siebie i możliwość przeciwstawienia się napaści a dysponują ograniczoną ilością czasu. Jeśli walczy dwóch amatorów to moim zdaniem szanse są wyrównane i zależą tak wielu czynników iż konkretny styl jest mało istotny. Natomiast porównywanie skuteczności kursantów KM ze skutecznością osób które ćwiczą profesjonalnie lub pół profesjonalnie to nieporozumienie. Amator, a nawet uzdolniony amator zawsze przegra z przeciętnym zawodowcem. Jeśli nie technicznie to kondycyjnie i siłowo.
I jeszcze dwa grosze- moim zdaniem jednym z problemów KM jest otoczka medialna. System przedstawiany jest jako najskuteczniejszy, najlepszy, najbrutalniejszy i w ogóle cudowny na każdą sytuację. Chodź dobre marketingowo, spowodowało to powstanie wielu mitów za i przeciw systemowi, nie mówiąc już o zawiści ze strony osób które ćwiczą inne SW (pojawiła się konkurencja skutecznie zabierająca kursantów). Mało kto dostrzega że KM ewoluuje, zarówno pod względem technicznym jak i merytoryczno-treningowym (a przynajmniej ja odnoszę takie wrażenie porównując część opinii z forum ze stanem faktycznym jaki zastaję na treningach). Prawdę mówiąc mam wrażenie że sporo osób broni lub zwalcza KM ze względów czysto ambicjonalnych a nie merytorycznych. Patrząc czysto merytorycznie wojna jest toczona o pietruszkę- system jakich wiele, pewne jego elementy są dobre, inne przeciętne a i tak wszystko zależy od trenera.
Pozdrowienia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
:? To jest zbyt wysoka cena. Szczególnie jeżeli to tylko 2 treningi.. a jak jeszcze trwają 1 godzinne zamiast półtorej to już skandal. Przecież nawet się rozruszać porządnie bym nie mógł w tym czasie... wogóle tylko 2 razy w tygodniu malutko .Cena- tutaj punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Generalnie 150 PLN za dwa treningi w W-Wie to dość przyzwoita cena.
Napisano Ponad rok temu
Nie ma co jojczyć że cena jest zbyt wysoka, wszak nie ma przymusu. A jeśli ktoś przepłaca z powodu braku rozeznania w "rynku" to abo stać go na to, albo jest zbyt leniwy by poszukać sekcji o lepszym współczynniku jakości do ceny. Jego problem.
Pozdrowienia
Napisano Ponad rok temu
mam kumpele ktora trenuje Kung fu - w jednej szkole za 3x w tyg placila 80zl - w innej za 2x w tyg juz 120zl.. nie ma reguly - trzeba pochodzic i popytac
Napisano Ponad rok temu
Przykładowo - w środę przychodzę o 20 (jeszcze cwiczy młodsza grupa) rozgrzewka indywidualna, potem worek albo luzne sparringi - koledzy/instruktor, o 21 poczatek wspolnego treningu do 22.30-23. Rzadko kto ma czas zeby siedziec te 3-4 godziny dziennie 4 razy w tygodniu na treningu ale w wakacje byli i tacy. Jak ktoś chce to sobie poćwiczy - więc proszę nie przesadzać :-)
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Tak jak napisałem- punkt widzenia itd. W Warszawie 150 PLN jest (z tego co wiem) dość normalną ceną za 3h treningów w tygodniu (2x1.5h).
No nie wiem... W MMA Polska (Warszawa) za 100 PLN miesięcznie można ćwiczyć codziennie od 19:15 do 22:00 - każdego dnia są 2 treningi, na zmianę BJJ, MT i zapasy...
Napisano Ponad rok temu
Pewnie za rok-dwa, jak najbardziej "topowym" stylem stanie się coś nowego (oraz powstanie jeszcze jedna federacja) to ceny KM spadną.
Natomiast podtrzymuje to co napisałem- liczy się stosunek ceny do jakości. Uważam , że moje treningi są warte 150 PLN więc nie jęcze z powodu kosztów. Przy braku satysfakcji pewnie zmieniłbym sekcję.
Pozdrowienia
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Miecz na ulice...
- Ponad rok temu
-
Reportarz w UWAGA! Moim zdaniem to kpina
- Ponad rok temu
-