Maxpedition Thermite Versipack (black)

Przy pierwszym spotkaniu z produktami maxpedition wrażenia są mniej więcej takie :
jakie to szorstkie, jakie to twarde (ciężko nadać mu odmienny kształt), jak mocno trzeba ciągnąć żeby odpiąć rzepa po czym następuje kilka minut oglądania w celu znalezienia wszystkich bajerów i ukrytych kieszonek np. po co kieszonka jest tu (tylna ścianka M2)

Mały minusik - metalowe zamki dzwonią niemiłosiernie - przewiązanie ich linką trochę pomogło. Materiały są bardzo dobrej jakości, impregnowane, choc zdarzyło mi się naderwać wewnętrzną przegródkę ale prawdę mówiąc przyłożyłem niutona :wink: .
Może najpierw o noszeniu.
Torba ma dwa paski : górny wszyty na stałe i dolny odłączany. Oba są regulowane, dolny ma wszytą gumę napinającą.

Standardowy sposób noszenia to górny pasek zapięty w pasie a dolny zapięty wokół uda przytrzymuje dolną cześć torby (w moim przypadku [186-188cm] odległość między paskami wymusza noszenie torby dość nisko na biodrze)
Zwykle nie używam dolnego paska, raczej chodzę niż biegam z nią po lesie.

Można też nosić ją na ramieniu, szczególnie na krótkich dystansach.
Górny pasek wydaje się przykrótki do noszenia torby na ukos przez głowę, ale ...

złącza są kompatybilne więc całkowita długość powinna pasować nawet koszykarzowi,
można też zrobić coś takiego, chociaż nie próbowałem tego zakładać

mini plecak ??
Pakowność.
W takim stanie [obok mniejszy brat - nie brany pod uwagę]

mieści się tyle (rozłożenie mniej więcej takie jak w kieszonkach). Oczywiście część z tego noszę na co dzień po kieszeniach (BTW. przeczuwałem ,że kupienie Salsy to błąd - teraz noszę i BM 710 i Salsę)

jeśli potrzeba więcej miejsca można rozłożyć kominek

z bardzo fajnym ściągaczem który zabezpieczy wnętrze przed wodą i zanieczyszczeniami
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
więc naładowana na maxa torba może wyglądać tak
a do kółeczka można oczywiście coś dopiąć
Jak wiadomo U2 jest nieco większa niż np. G2 więc tu mamy pewien problem
który okazuje się zupełnie nieistotny jesli tylko zauważymy, że zamknięcia nie są wszyte tylko "wrzepione" [w razie naprawdę nietypowego sprzętu można samemu dorobić wymagane zamknięcie]
Jest sporo kieszonek: jedna na całej tylnej ściance [wejdzie standardowa koperta], jedna w klapie, dwie boczne na latarkę i multitoola, główna kieszeń z kominkiem i dwoma przegródkami, przednia z dwoma dodatkowymi przegródkami zapinana na zamek no i kółko na klucze
Łatwo można dołączyć kolejne moduły , czy do jednego z pasków, czy też do kieszonki
mniejszy brat będzie na razie podróżował przy pomocy tego
tak
dopóki KTOŚ mu nie dorobi kydeksu z klipsem :wink:
Widać pewną różnicę kolorów (między nowym M2 a starym Thermitem) ale nie mam pewności czy to efekt działania Słońca czy też pewnej jazdy na quadach w warunkach hmmm zakurzenia
Na koniec - jest to pewna alternatywa dla Fatboya (albo wypychania swoich kieszeni) - nie tak pojemny ale można go nosić na wiele sposobów (udaje mi się jeździć z nim w samochodzie ale to zależy od kształtu siedzenia).
Widzę tu jeszcze jedną zaletę która jest jednocześnie wadą - mamy wszystko w jednym miejscu więc nie trzeba pamiętać o przełożeniu rzeczy kiedy się np. przebieramy , wada jest taka, że może się zdarzyć, że na ulicy spotkamy bandziora który powie "dawaj torbę leszczu" ... i tracimy wszystko