CRKT K.I.S.S. Fotorecka!
Napisano Ponad rok temu
Po jego otwarciu moim oczom ukazuje się sam nożyk. Piszę nożyk, bo to maleństwo. Głownia ma 7,5 cm natomiast długość złożonego wynosi równe 9 centymetrów. Umożliwia nam to noszenie go do garnituru, gdyż takie jest jego przeznaczenie. Typowo elegancki nóż. Niewielki, a bardzo ładny. Geometryczny jednostronny typ szlifu głowni typu tanto nie jest bardzo użytkowy, aczkolwiek powinien sprostać wszystkim zadaniom jakie zostaną przed nim postawione w salonach.
Mimo, że, ze względu na swoje rozmiary, konstrukcja mogłaby się wydawać nieco krucha, to wcale tak nie jest. Wręcz przeciwnie, nóż sprawia wrażenie solidnego i taki jest. Cała jego konstrukcja jest banalna. Filozofia zamyka się w skrótowej nazwie noża, która oznacza "Keep It Super Simple" czyli w wolnym tłumaczeniu "Uproszczony Do Krańca Odpowiedzialności" co daje nam ładną, spolszczoną nazwę - U.D.K.O.
K.I.S.S. składa się z dwóch kawałków stali 420J2 grubości 3mm każdy, zahartowanej do twardości 54-56 HRC oraz dokręconego klipsa. Tak prosta konstrukcja sprawia, że nożyk jest bardzo lekki. Waży tylko 65g.
To maleństwo, osiągające 14,5cm całkowitej długości po otwarciu może być trochę niewygodne dla osób o dużych dłoniach. W chwili gdy opracuje się własny sposób otwierania można to robić bardzo wygodnie. Kołek może się wydawać nieco ostry na początku, ale później staje się bardzo wygodny.
Mamy do czynienia z nożem do garnituru, więc musi robić dobre wrażenie. Klips jest powlekany, jak twierdzi CRKT, 24-karatowym złotem, podobnie jak kołek i śrubki od strony głowni. Sprawia to bardzo pozytywne wrażenie i dodaje nożowi elegancji.
Polerowana stal 420J2 może się wydawać nieco śliska w ręku i nie zapewniać dobrego oparcia ręki. Nie jest to jednak nóż, którym będziemy pracować mając dłoń uwalaną błotem czy olejem. To ostrze do noszenia podczas jakiejś uroczystości, do teatru czy na eleganckie spotkanie. W takich miejscach doskonale poradzi sobie ze wszystkim. Można otwierać nim koperty lub też ucinać nitki wystające nam z garnituru. Do cięższych prac mamy przecież inne ostrza.
Podsumowując, jest to elegancki nóż do noszenia razem z garniturem. Frame lock jest grubości głowni i blokuje ją całą swoją szerokością, więc możemy być pewni o swoje palce. Nie dość, że chroni je rame lock to jest on jeszcze częścią rękojeści za którą trzymamy. W taki sposób sami ubezpieczamy blokadę. Sam nóż jest chyba trochę zbyt duży żeby go wykorzystać jako spinkę do krawata, lecz doskonale spełni swoją rolę jako klips do banknotów. Jeżeli masz garnitur a nie masz do niego noża - to jest ostrze dla Ciebie!
Pozdrawiam
Liczmistrz
Napisano Ponad rok temu
TEN NÓŻ JEST OBRZYDLIWY.
i kompletnie nieużytkowy......
EDIT: Zastanawiałem sie, czy mógłbym coś dobrego powiedzieć o KISSie...tak na pocieszenie...nic mi się w tym nozu nie podoba...ooooo JEST!
FRAMELOCK !!!!
tylko po co?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tu nie ma sie podobac noz. Tu ma sie podobac moja fotorecka i juz! Staralem sie pisac jak najbardziej obiektywnie.Tu byly jakies wypociny Wysza, ale ciach...
A tak powaznie, to ilu ludzi tyle opinii o nozach. Nie kazdemu musi sie podobac. To nagroda a darowanemu koniowi sie w zeby nie zaglada :wink: wiec narzekal nie bede.
Napisano Ponad rok temu
A nóż....pozostaje mi tylko życzyć Ci, by dobrze służył.
Trzym sie ciepło.
Napisano Ponad rok temu
Gratuluje po raz 2.
Napisano Ponad rok temu
A tylko bys sprobowal :wink:Do fotorecki nie mam najmniejszych zastrzeżeń.
Ide poklikac
Pozdrawiam :wink:
Napisano Ponad rok temu
Liczmistrz, nie obraź się, ani nie potraktuj mnie jak zazdrośnika...ale:
TEN NÓŻ JEST OBRZYDLIWY.
i kompletnie nieużytkowy......
Zazdrośnik!!!
Napisano Ponad rok temu
fotorecka bardzo fajna ...
Napisano Ponad rok temu
Nóż niezwkłej paskudności . Tak brzydki ,że nawet ludzie w fabryce nie biorą się za niego po jedzeniu .
Mam mocny żołądek ,z chęcią go przyjmę na przechowanie !
Dbający o zdrowie Liczmistrza K.O.
Napisano Ponad rok temu
Osobiście przypominą jakąś obierałkę do owoców
Napisano Ponad rok temu
Znaczy sie do mnie? :wink:Mam jedno pytanko do ludzi, którzy mieli okazję pomacać ten nozyk... więc... skoro tutaj niema dwóch okładzin miedzy które chowane jest otrze jak w klasycznym folderze, to czy przy złożonym nożu można się jakimś cudem pochlastać o ostrze?
Moje niezgrabne lapy nie sa w stanie otworzyc go inaczej wiec zamiast kolka, na poczatku otwieram opierajac kciuka na szlifie a dopiero potem kolkiem. Klikam i klikam ale sie nie zacialem (jeszcze ). Mowiac szczerze watpie zeby sie dalo. Pozatym, ktos by juz na to wpadl przed nami i naprawil w razie czego, nie? :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Liczmistrz, przecież ty garnituru nie masz...A tak powaznie, to ilu ludzi tyle opinii o nozach. Nie kazdemu musi sie podobac. To nagroda a darowanemu koniowi sie w zeby nie zaglada :wink: wiec narzekal nie bede.
Za to mi będzie bardzo ładnie pasował, więc wiesz....przynieś go na trening następny, obejżę go sobie z bliska :wink:
A BTW: GRATULACJE!!!!
PZDR,
Smoku
Napisano Ponad rok temu
A wiesz ile sie nachodzilem coby znalezc swoj rozmiar? Wszystkie mialy za krotkie rekawy... No ale teraz mam i noz i garniturLiczmistrz, przecież ty garnituru nie masz...
Napisano Ponad rok temu
Ale gratuluje zakupu i fotorecki. Fotorecka pierwsza klasa
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dalton Assassin
- Ponad rok temu
-
Powinni tego zabronic...
- Ponad rok temu
-