Karate Goju Ryu
Napisano Ponad rok temu
Otóż ćwiczę aikido 4 lata i ktoś mi powiedział, że w tymże stylu karate są elementy bardzo podobne do aikido. Jakie to elementy?
Z góry dzięki za odpowiedź :wink:
PoZdRo!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PoZdRo!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
My ćwiczymy Okinawa Goju Ryu w wawie. Jezeli chciałbyś sie kiedyś do nas przejśc to serdecznie zapraszam. Te elemwnty o których mówicie to kakie (pchające ręce - ćwiczenia mające na celu wykorzystanie siły przeciwnika podczas zakładanie dzwigni). Jezeli chcesz dowiedzieć sie czegos więcej to zapraszam na gg: 4390824.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Sa z tego co wiem 2 odmiany Goju Ryu Okinawska i Japońska. W której jest więcej takich "zakreconych" technik? Czym się różnia obie odmiany pod względem technik i praktyki treningowej??W Goju Ryu jest mnostwo ciekawych i "zakreconych" technik
Napisano Ponad rok temu
A więc Okinawa Goju Ryu zostało stworzone przez Chojuna Miyagi i jest to styl tradycyjny (w skład którego wchodza np. kakie czy pracan na przyrządach) natomiast japońska odmiana tego stylu nazywa się Goju Kai i jest nastawiona na zawody sportowe. Ogólnie rzecz biorąc są to dwa odrębne style. Różnia się od siebie prawie wszystkim.
Natomiast Kakie (techniki) wystepuja tylko w Okinawa Goju Ryu.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Witam...
... natomiast japońska odmiana tego stylu nazywa się Goju Kai i jest nastawiona na zawody sportowe. Ogólnie rzecz biorąc są to dwa odrębne style. Różnia się od siebie prawie wszystkim.
Pozdrawiam.
Nie zalamuj mnie, prosze.
Napisano Ponad rok temu
Mowcie do mnieeee 8O
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Na wstepie, nie macie sie czego bac. Zadnych "wojen" nie bedzie ... pozwole sie tylko lekko nie zgodzic z Ninja65. :-)no co Wesley? Słucham.
Może sie mylę????
Odniose sie tylko do dwoch Twoich stwierdzen:
Skad takie mocne stwierdzenie? Czy to, ze sa organizowane zawody, oznacza, ze styl jest nastawiony na sport???japońska odmiana tego stylu nazywa się Goju Kai i jest nastawiona na zawody sportowe.
Z tego co wiem, trenujacy Okinawa Goju Ryu tez organizuja i startuja w zawodach... nie widze w tym nic zlego.
Ja majac okazje byc na seminarium z Sensei Andrews, nie dopatrzylem sie, ze cwicze "odrebny styl". Kata te same, cwiczenia te same, sposob pracy z partnerem bardzej stateczny... tak mi sie wydaje.Ogólnie rzecz biorąc są to dwa odrębne style. Różnia się od siebie prawie wszystkim.
Rozmawialem tez na ten temat z Shihanem Lipinskim, Colemanem, Fujiwara. Wszyscy twierdza, ze roznice wystepuja, ale tylko nieznaczne. To jest ten sam styl, tylko inaczej nauczany.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie bede tego tematu dalej kontynuował zeby nie zaogniać sytuacji.
Ale dla czego, bardzo ciekawią mnie różnice w tych 2 stylach.
A i tak nie podgrzejecie temperatury dyskusji bardziej niż w rozmowach przedstaiwcieli Oyama i Kiokushin.
To jak z tymi różnicami?
Napisano Ponad rok temu
No moim -skromnym zdaniem- jak najbardziej masz rację. Byłeś na seminarium z Andrewsem? To było to chyba jedno z pierwszych spotkań? Jeśli się nie mylę to w "skład" Goju Kai wchodzi także Jundokan Goju Ryu? A to już bardzo "okinawańska" wersja stylu...
Ninja, sam widziałem że w Goju Kai ćwiczyli z przyrzadami. A że się różnią? To fakt, ale żeby w s z y s t k i m ?
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanie do zawódników goyu-ryu
Poza Polska startuja z powodzeniem w WKF, no ale pewnie Cie to za bardzo nie interesuje :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Meibukan Magazine
- Ponad rok temu
-
Kyokushin dawniej i obecnie
- Ponad rok temu
-
Z kąd ta zmiana w kata?
- Ponad rok temu
-
Pytanie do karatekow
- Ponad rok temu
-
WKF na eurosporcie
- Ponad rok temu
-
SEITEDO - SHIDOKAN
- Ponad rok temu
-
Siła nóg!!!!!- co zrobić gdy jej brak???
- Ponad rok temu
-
Techniki
- Ponad rok temu
-
temat bez teamtu - wolna myśl ku tolerancji i zrozumieniu
- Ponad rok temu
-
Burza w PZK
- Ponad rok temu