B. dobrze to ująłeś

Pozdrawiam.
Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę cookies.
Korzystając ze strony akceptujesz nowy regulamin z 4 grudnia oraz wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_ninja65 napisał
Tak jak mowisz, widzialem podstawy... czyli to na czym dany styl sie opiera. I widze, ze podstawy sa prawie identyczne.I weslej po jednym seminarium gdzie sen.andrews przykładał wagę i prowadził prawie same podstawy karate to uwierz mi nie mogłeś widzieć różnic znacznych..
budo_kamyk78 napisał
Nie wiem co Wy tak z tym sportem sie uczepiliscie? A co w takim razie powiecie na te turnieje?Ale OKINAWA GOJU RYU to karate do. Sportowa walka w takim przypadku uczylaby nas zlego nawyku,poniewaz ruchy w rywalizacjach sportowych są ograniczone. Tymczasem rzeczywista walka jest najczesciej walką jednego starcia ,ktora zazwyczaj trwa kilka sekund..I to jest pewnie jeden z glownych powodow,dlaczego sportowi zwyciezcy w realnych starciach szybko przegrywają.
Napisano Ponad rok temu
budo_ninja65 napisał
Ja tez nie lubie jak sa niescislosci. Goju Kai to nie jest nazwa stylu. Goju Kai to nazwa organizacji, skupiajaca trenujacych Goju Ryu.Poprostu nie lubie jak są nieścisłości. Jezeli nie ma znacznych róznic to dlaczego nazywa sie to goju Kai??. Nie chciałbym zeby osoby nieznające sie na rzeczy pomyliły nasz styl z goju kai.
Narra.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_kamyk78 napisał
Mnie tylko dziwi to, ze Ninja65 i Ty, chcecie pokazac Goju Kai jako karate nastawione na sport. Dlaczego? Dlatego, ze sa rozgrywane zawody? Po to wlasnie zamiescilem liste turniejow powyzej, organizowanych przez Okinawa Goju Ryu. Dla mnie nie jest to nic zlego, dopoki zawody, traktowane sa jako "dodatek" do prawdziwego karate. Takie jest moje zdanie :-)Wesley....Nikt sie nie czepia zawodow sportowych...Pozdrawiam serdecznie
budo_kamyk78 napisał
Oczywiscie, ze tak. Podobne (krytycznie) wypowiada sie o zawodach nasz nauczyciel Leo Lipinski. A jest on przedstawicielem Goju Kai...M Higaonna sen..bardzo ladnie i zwiezle opowiada o zawodach sportowych tak jak wiekszosc mistrzow wiec cos prawdy w tym musi byc.W tym co napisalem wyzej
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_kamyk78 napisał
Masz racje. Zapedzilem sie :wink:drogi wesleyu..A czy ja cos pisalem o goju kai,ze to karate nastawiona wylącznie na sport...ja porownywalem karate sportowa z karate tradycyjnym jak widzac wyzej. Karateka 1 pytal o zawody ,wiec jemu odpowiedzialem i przedstawilem swoje zdanie na ten wlasnie temat.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_kamyk78 napisał
Zaczelo sie tak niewinnie i spokojnie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_Bodhidarma napisał
Mimo iz wielu mistrzow karate-do znalo metody walki tradycyjna bronia, to nie jest to karate tylko kobudo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_Bodhidarma napisał
Shigeru Oyama był takim synem Sosai Mas Oyamy, jak ja córką(...)skoro jego zalozyciel Shigeru Oyama byl synem! i uczniem Masutatsu Oyamy
Napisano Ponad rok temu
budo_Bodhidarma napisał
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]Nie wiem tez jak Oyama moze byc "zwiazane" z kobudo skoro
Cytat
...
Zaawansowani karateka praktykują także ćwiczenia i kata z bronią (Bo, Tonfa, Sai).
...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu