Cold Steel Kukri machete - czy warto ??
Napisano Ponad rok temu
Kilka razy na początku rąbnołem nim pod kątem i miałem uczucie że sie złamie.
Kwestia mocnego jebnięcia pod jakimś dziwnym kątem i troche nieszczęścia i pójdzie sie jebać - ale mad dogi też sie łamią.
Ja rąbałem kupe drzewa moim tanim kiepskim kukri i przy odrobinie wprawy po prostu nei wyobrażam sobie złamania tego noża przy rabaniu drzewa - albo totalny pech albo straszna pierdoła rabała.
Napisano Ponad rok temu
A co do Kukri to chyba we wtorek zamawiam je
Ono i mój BM Ambush na jakiś czas zaspokoją moje potrzeby nożowe
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Cale zycie trwalem w nieswiadomosci, ze moge miec kukri za taka cene... 8OEwentualnie co innego do 100zł byście mi polecili
Uhh.. jak to możliwe? na stronie cold steela to kukri jest za 155USD ... ??
Adam
Napisano Ponad rok temu
Szlif w nowym nabytku to chyba obraz testów uderzeń na krawędzi szyny kolejowej ..sam zobaczysz (natychmiastowa poprawka)ostrze pozawijane i wogóle.
Powłoka jakby nic specjalnego,ale nie rysuje się zbyt szybko i nie złazi zabardzo jest OK
(FISKARS w siekierach ma gorsze powłoki)
Polecam stosować MILITEC 1
Odnośnie porównania powyżej INFI to nie jest tylko 1055 więc :wink:
A żeby połamać to kukri to trzeba mieć talent.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Uhh.. jak to możliwe? na stronie cold steela to kukri jest za 155USD ... ??
Adam
są dwa modele ...
różnica stali i chyba rękojeści ...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1. Gurka Kukri (stal CarbonV, grubość coś koło 8-9 mm, rękojeść kreaton)
2. Light Gurka Kukri (stal CarbonV, grubość koło 3 mm, rękojeść kreaton)
3. LTC (kształt zbliżony do Kukrii maczeta, stal CarbonV, grubość koło 3 mm, rękojeść kreaton)
3. Mini Light Gurka Kukrii (stal CarbonV, grubość 3 mm z kawałeczkiem, rękojeść kreaton)
4. Kukri Maczeta (stal 1055, grubość poniże 3 mm, rękojeść polietylen zdaje się)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W sumie niewiem kto tu wywołał ten chaos
raffi - dzięki za opinie
napisałeś że używasz do niego MILTEC 1, ale myśle że zwykłe WD-40 również sie sprawdzi
Mam jeszcze pytanie co do pochwy , gdyż słyszałem o niej różne opinie - naprawde jest aż taka zła ??, ze zdjęć wydaje mi sie że jest całkiem solidna.
Napisano Ponad rok temu
WD40 nie ma polotu do MILITECA,a na pochewkę do kukri MACHETE nie narzekam.
A co do stref klimatycznych to się nie zgadzam że jakikolwiek toporek może konkurować z KUKRI MACHETE. Dlaczego? Toporek lub mała siekiera służy raczej do zcinania drzew lub rozłupywania pinków a w terenie ani jednego ani drugiego raczej się nie robi.Zazwyczaj na opał wybiera się gałęzie które należy tylko poprzecinać poprzecznie na mniejsze kawałki. Zrobiłem kiedyś test w terenie mojego FISKARSA 600 i KUKRI MACHETE porównania nie ma Kukri wygrało i to pod każdym względem.Długie ostrze!A to że w nazwie ma machete nie przesądza jego zastosowania do roślinności zielonej (właśnie w tym zastosowaniu kukri machete wypadło by baaardzo kiepsko)
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Maczeta Vs toporek - heh odwieczny spór ja jestem raczej za maczetą - do tej pory użytkowałem maczete własnej produkcji i nie narzekałem na nią wcale , a CS Kukri machete kupuje , bo chce posłac ją na emeryture (zasłużoną). Maczeta ma moim zdaniem przewage nad toporkiem ze względu na to iż można jej użyc także do cięcia , a nie tylko do rąbania. ponadto awaryjnie mozna jej użyć jako łopatki , czego z toporkiem raczej zrobic sie nie da . Maczeta jest więc moim zdaniem bardziej wszechstronna.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
A co do stref klimatycznych to się nie zgadzam że jakikolwiek toporek może konkurować z KUKRI MACHETE. Dlaczego? Toporek lub mała siekiera służy raczej do zcinania drzew lub rozłupywania pinków a w terenie ani jednego ani drugiego raczej się nie robi.Zazwyczaj na opał wybiera się gałęzie które należy tylko poprzecinać poprzecznie na mniejsze kawałki.
hmm a takie mniejsze gałązki to nie lepiej połamać? bo co jak co ale suche drewno kiepsko się przecina [łatwiej rozłupuje] ale łatwo się łamie, a świeże drewno słabo się pali
a poza tym nie tylko ogniska się robi w terenie jeśli już mówimy o wykorzystaniu
mam wrażenie, że gdyby nasi przodkowie potrzebowali maczety albo kukri to by się pojawiły - nawet w ograniczonym zakresie , a tu nic tylko sierpy,kosy,siekiery i cepy :wink:
zeby nie było wątpliwości - mam także maczetę i podoba mi się w niektórych zastosowaniach [chociaż badziewna - CS Bolo]
Napisano Ponad rok temu
Pochwa , będzie się wycierać na załamaniach materiału, ale również wystarczy.
Macheta z założenia jest "cienka" coby liany kosić, oraz cukrową trzcinę.
W naszym klimacie, to ciężko z tą cukrową, ale......
Toporek, trochę ciężkawy.
Fajne te machetki, od CS, dylemat jest w tym, że CS je tylko firmuje. Wykonanie, made in RPA. Stal wystarczająca i nawet to nie jest źle zrobione, jeno, że jak CS, to chciało by się czegoś więcej.
Cena nie straszy i to jest argument by zakupić.
Generalnie, spory nożyk do ciężkiej roboty. Wiele jest takich "tanich" nożyków. Jak ktoś ma potrzebę, to czemu nie. Jak się połamie, to zawsze można kupić następny.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a jak trzeba wyrąbać drogę w pokrzywach w dodatku zahaczając czasami o betonowy murek to CS bolo jest najlepsze [myślę czy nie naostrzyć drugiej strony żeby mieć zapasowe ostre ostrze , może combo :wink: ale to dużo roboty],
kukri to jakby połączenie maczety [długość ostrza] z siekierą [rozłożenie ciężaru]
hmm - teraz to już sam nie wiem
może kiedyś dostanę w ręce kukri i wtedy sam zobaczę
[ale do rąbania drewna, zawłaszcza suchego, najlepsza jest siekiera]
Napisano Ponad rok temu
Całkiem fajna przeróbka kurki za 15 dolców, gość który to wszystko napisał wydawał się być zadowolony z jakości stali użytej do tego modelu. Czyli może zamiast CS'a lepiej sprowadzić zza granicy ? 8mm stali resorowej tak łatwo się już nie złamie. A ponoć ostrze trzyma przyzwoicie, tak jak jest w linku powyżej napisane lepiej od nierdzewek.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Laminaty Frosts/Mora
- Ponad rok temu
-
Jaki kuchenniak ze stali S30V ?
- Ponad rok temu