chlorek żelazowy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a czy to głęboko stal wypala?? i czy długo zacohdzi ta reakcja?? a chlorek kupiłem za 4.70 za 125g na 0.5 litra wody
Masz już chlorek, to próby porób. Każda stal inaczej reaguje.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
po pół godzinie efekt podobny do początkowego stadium z kwaskiem cytrynowym :roll:
No to chyba dobrze. :roll:
Napisano Ponad rok temu
no właśnie wrzuciłem do probówki i już sie niecierpliwie dlatego pytam o szybkość a stal to zwykła węglówka: po pół godzinie efekt podobny do początkowego stadium z kwaskiem cytrynowym :roll:
panowie cos słabe stężenie , ja napis trawie w 10min i jest zacny ( oczywiście zółtymi kuleczkami z wodą )
tu na D2 trawiłem tylko 5min
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
a)wodzie utlenionej
wodzie destylowanej
to coś da?? :roll:
Napisano Ponad rok temu
Natomiast jezeli chodzi o wode utleniona to ma ona bardzo silne dzialanie korozyjne. Zelazo jest katalizatorem rozpadu H2O2 na H2O i O2. W rezultacie jak dodaz do wody utlenionej chlorku zelaza to nastapi bardzo intensywne pienienie sie roztworu - wydzielanie tlenu. Jak to sie bedzie mialo do wytrawianie to nie mam pojecia. Natomiast aby zwiekszyc zdolnosc do wytrawainia chlorku zelaza to mozna do jego wodnego roztworu dodac troszke HCl. Im wiecej go dodasz tym szybciej nastapi wytrawianie (oczywiscie w pewnym zakresie stezen) ale niestety nie pamietam proporcji i musialbys ostroznie poprobowac.
Napisano Ponad rok temu
Co do trawienia stali - idzie słabiej niż z miedzią...
By przysieszyć, można bawić się stężeniem (trza trafić) i temperaturą. Oczywiście im szybciej tym bardziej rozwalasz brzegi.
Opary lekko trujące - ale co tam wentylator kupić można i git.
Mieszenie chemikaliów to raczej szczęśliwy pomysł nie jest... Chyba że dokładnie wiesz co się stanie. A jak pytasz znaczy się nie wiesz (jeszcze?)
Woda destylowana - idea dobra, ale poprawa jakości nie warta imho wzrostu ceny... zwłaszcza jak robisz jeden mały wzorek.
Napisano Ponad rok temu
Do trawienia miedzi ma się bardzo dobrze. By roztwór chlorku żelaza trawił szybciej i nadawał się do wielokrotnego zastosowania dodawałem do niego ze strzykawki trochę wody utlenionej. Nie wiem czy to zadziała w przypadku trawienia stali. Oczywiście roztwór był ze zwykłą destylowaną wodą. Utlenionej dodawało się odrobinę później.jezeli chodzi o wode utleniona to ma ona bardzo silne dzialanie korozyjne. Zelazo jest katalizatorem rozpadu H2O2 na H2O i O2. W rezultacie jak dodaz do wody utlenionej chlorku zelaza to nastapi bardzo intensywne pienienie sie roztworu - wydzielanie tlenu. Jak to sie bedzie mialo do wytrawianie to nie mam pojecia.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Trzy samoróbki
- Ponad rok temu
-
jak wykonac rzutke podobna do "osy" ale dlozsza
- Ponad rok temu
-
zywica poliestrowa - ku przestrodze
- Ponad rok temu