Shinkendo Kangeiko :: Brent Hire Sensei
Napisano Ponad rok temu
29/30-01-2005 Oberweikertshofen (środek lasu koło Monachium, Niemcy)
wreszcie się odrobiłem nieco w pracy to napisze jak było...
...a było... inaczej niż zwykle na stażach z miecza... może dlatego że nawet iaito z torby nie wyjąłem całe 2 dni machalismy albo bokkenem albo kijem (podczas 2 godzin bojutsu w niedziele rankiem)... co ciekawe shinkendocy z dłuższym stażem posiadaja takie pałki chińskie z dziwnego drewna (widać ją na zdjęciu powyżej, lezy obok Brenta; w sumie niżej też widać ) co to jest twarde i sprężyste, ciężko toto złamać a nawet jak się poszczerbi to włókna drewna zawijają się 'do środka' - nie wystając na zawnątrz jak to w bokkenie dzięki czemu nie kaleczą rąk. Mają oczywiscie lepszą wytrzymałość na uderzanie, co w przypadku treningów shinkendo jest niezykle ważne - tu stuka się drewnem o drewno non-stop.
przykład pałki (od lewej: pałka chińska, Peter Lucas z Bułgarii ):
Treningi w porównaniu do 'zwykłego' iaido były dużo bardziej dynamiczne. W sumie rogrzewka nie za mocna, trochę biegania, jakieś tam kręcenie stawów, potem 1000 ciachów kijem i formy shinkendo robione w dużym tępie! O tych ostatnich nie miałem oczywista pojęcia nawet bladego dlatego dość nieudolnie starałem się machac jak ci co dookoła mnie stali Brent cos tam krzyczał (nazwę techniki) a reszta smyr-smyr kijami machała
Potem zaczął się trening normalny, tzn: Brent demonstrował co my tam robic mamy, a my staralismy się toto robić. Do początkujących (no, w sumie to do mnie ) oddelegowany został co ćwiczenie ktoś inny z tych nieco bardziej zaawansowanych i męczył się ze mną po kilkanascie minut. Dzięki temu nieco ruszyłem z tym całym shinkendo do przodu
W przerwie pomiędzy treningami organizatorzy poprosili Brenta co by z kilkoma osobami wyszedł na zewnątrz i na śniegu poćwiczyli toto shinkendo, żeby były ciekawe fotki No to Brent nie kombinując nic wyszedł z sali, zrzucił zori i na bosaka pokłusował w 30cm śnieg a za nim kupe ekipy Skończyło sie to tak że wszyscy po 10 min na śniegu rozgrzewali stopy przez następne 2h a jednego gościa trzeba było przenieść do budynku, bo się z bólu nie mógł ruszyć
Drugi dzień zaczął się od bojutsu - zabaw z kijkiem ok 2m. Ja niestety takiego nie posiadam, tak że machałem jo Najpierw był kihon - podstawowe uderzenia i bloki kijem.
Potem zrobiliśmy/uczyliśmy się kata, którego nazwy nie pomnę, a skomlikowane było że hej (ponad 30 technik)
Potem zaczęły się ćwiczenia w parach - dla nas podstawowe, a dla tych bardziej zaawansowanych wymiataczy nieco bardziej skomplikowane i dłuższe. Ja ćwiczyłem na zasadzie - atak (np: tsuki, shomen itp...) - blok. Było fajnie, choć nie wszyscy mieli na tyle opanowany kijek i czasami zdarzyło się zebrać w plecy czy inną ciała część. W końcu SW nie?
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Nastapiła po treingu z bo chwilka wytchnienia i Brent wyciągnął 2 nagie (potem) ostrza A właściwie trzy: dwie katanki i tanto. Nie musze dodawać że piękne były niczym letni poranek nad bałtykiem.
Jeden z nich to był shinto, drugi koto; jak stare było tanto nie wiem...
Po obiadku powróciliśmy do shinkendo. Ponownie rozgrzewka jakimiś tam formami (dużo i szybko) a potem nauka kolejnych technik w parach.
Miał być jeszcze trening Toyama Ryu, ale nie było Nie wiem czemu, ale ostatnie 2h też Brent poświęcił na shinkendo. A szkoda - chciałem zobaczyć toto wojskowe iaido.
Na koniec jak zwykle zrobiliśmy sobie fotke grupową i rozjechaliśmy sie do domków.
Samo shinkendo wymyślone zostało na bazie Toyama Ryu i Battodo przez Kaiso Obata Toshishiro. Historia powstania International Shinkendo Federation, biografia Obaty i wiele innych powiązanych tematów można znaleźć na stronie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy miejsce stazu bylo powiazane z jakas tamtejsza szkola? Pytam bo mam rodzine w Monachium i czasem tam bywam to z checia obejzal bym przy okazji jakis trening.
nom
miejsce jest koło Monachium (bardziej na wsi )
w okolicy sa 3 dojo: Monachium, Fürstenfeldbruck i jeszcze jedno, ale nie pamietam nazwy (jakas wieś obok Monachium)
info: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
poza tym dla zainteresowanych: w kwietniu Brent Hire ma prowadzić staż w PL z Zabrzu -> info na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
pozdrówka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Miał być jeszcze trening Toyama Ryu, ale nie było Sad Nie wiem czemu, ale ostatnie 2h też Brent poświęcił na shinkendo. A szkoda - chciałem zobaczyć toto wojskowe iaido.
No a jak chcesz zobaczyć Toyama Ryu to przyjedź do warszawy, mamy tu sekcje. Podejrzewam, że to co ćwiczycie jest zbliżone do tego. Widziałem gdzieś w necie filmik demo shinkendo, i muszę powiedzieć, że tniecie w podobny do nas sposób.
Napisano Ponad rok temu
Ja nie ćwicze shinkendo - i nie ukrywajmy - w PL raczej za poważnie to sie tego nie poćwiczy - jest pare klubów (patrz 2 posty wyżej) na śląsku, ale baaardzo początkujące.
Co do Toyama - chętnie bym spróbował, czemu nie, jak kiedys będę w Wa-wie i będę miał czas (bo normalnie jak jestem to zwykle ćwiczę Jodo i Iaido), to sie odezwę. Dzięki za zaproszenie.
pozdro
LM
Napisano Ponad rok temu
Ja nie ćwicze shinkendo - i nie ukrywajmy - w PL raczej za poważnie to sie tego nie poćwiczy - jest pare klubów (patrz 2 posty wyżej) na śląsku, ale baaardzo początkujące.
LM stwierdzasz fakty jakbyś miał pełną wiedzę na ten temat.
A byłeś przynajmniej na jednym treningu w Bytomiu lub Świętochłowicach.
Nie uważam aby zasadne było stwierdzanie iż w Polsce poważnie to się tego nie poćwiczy. Razem ze mną jest już 5 instruktorów ze stopniami Kenshuin i wyżej, ponad to Sensei Hire był już u nas 4 razy i prowadził seminarium, a Sensei Obata w 2005 r przeprowadził 4 dniowe seminarium.
Wiem, zawsze można powiedzieć, że to jeszcze o niczym nie świadczy .....
Ale na pewno stwierdzenie, że w Polsce to się tego poważnie nie poćwiczy jest nie na miejscu tym bardziej od kogoś kto nie ma o tym pojęcia.
Napisano Ponad rok temu
Tak jak wyżej pisal mój przedmówca dosć często gościliśmy Hire senseia u nas w Polsce.
W tym roku ekipa z Polski uczestniczyła rowniez w seminarium na Węgrzech i nasz poziom nie byl taki zly wręcz przeciwnie Senseiu Obata byl bardzo zadowlony z postępu jaki poczyniliśmy od ostatniej jego wizyty w Polsce.
Z twojej relacji wynika,ze niewiele wiesz na temat shinknedo więc jak możesz oceniac nasz poziom?
Zapraszam do pooglądania fotek z Wegier [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
pozdrawiam Danusia ( ta z prawej stronki Senseia Obaty )
Napisano Ponad rok temu
"przykład pałki (od lewej: pałka chińska, Peter Lucas z Bułgarii )"
Peter Lucas nie jest z Bługari :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mnie jakoś tak Peter utknął w głowie jako Bułgar Nie wiem - skoro wiesz skąd jest to napisz.
co do reszty to nie komentuje...
pozdrawiam
Łukasz
ps. posty możesz zmieniać do 10 min po napisaniu, a pozatym podgląd tez sie przydaje...
Napisano Ponad rok temu
zapraszam Cie do nas na seminarium z Hire senseiem, ktore odbędzie się na jesieni jak będe znala szczegoly dam znać ( będzie tez Piter to go zapytasz czy jest węgrem czy bługarem )
Napisano Ponad rok temu
Pod kierunkiem: Michiela Boere Senseia (Hyaku-e, ucznia Brenta Hire Senseia)
Termin: 01 – 02 grudnia 2007 r.
Plan Seminarium:
sobota 1grudnia
9.00 – 10.30 I trening
11.00 – 12.30 II trening
15.00 – 16.30 III trening
17.00 – 18.30 IV trening
20.00 – impreza integracyjna
niedziela 2 grudnia
9.00 – 10.30 I trening
11.00 – 12.30 II trening
15.00 – 16.30 III trening
17.00 – 18.30 IV trening
Miejsce: Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Zabrzu ul. Matejki 6
Cena seminarium: 60 PLN (dla instruktorów Dojo 120 PLN)
Ze względu na wielkość Dojo liczba miejsc jest ograniczona do 70 uczestników.
O uczestnictwie w seminarium decyduje kolejność zgłoszeń u instruktorów.
Termin płatności opłaty seminaryjnej upływa 1 grudnia przed rozpoczęciem seminarium.
Organizatorzy :
Grzegorz Krzywicki 792 212 922 [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Monika Krzywicka 792 212 920 [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Serdecznie wszystkich zapraszamy !
Napisano Ponad rok temu
Zajęcia odbywają się w każdą sobotę od 10.30 - 12 młodzież , od 12 - 13.30 dorośli.
Osiedla Bema ul.Skarbnika 3 Gliwice Sośnica
więcej na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Gdzie kupić Fukuro Shinai- Pomocy
- Ponad rok temu
-
kendo w Lublinie
- Ponad rok temu
-