Noze - Sergiusz Mitin
Napisano Ponad rok temu
I uwaga nr 2: czy Mitin nie lubi balisongow?? Jak można wogole nie lubic balisongow ???? Nie znalazłem w tej ksiazce nawet drobnej wzmianki, że cos takiego istnieje.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Właśnie to mnie powstrzymało przed zakupem książki.
Bardzo cenię wiedzę tego Pana, ale jego bardzo subiektywne spojrzenie na niektóre noże po prostu zniechęca osoby zainteresowane tematami, których on nie porusza lub które wręcz krytykuje.
Napisano Ponad rok temu
Bardzo cenię wiedzę tego Pana, ale jego bardzo subiektywne spojrzenie na niektóre noże po prostu zniechęca osoby zainteresowane tematami, których on nie porusza lub które wręcz krytykuje.
No tyle ze nie wiem jak sobie wyobrazasz ksiazke o nozach napisana idealnie obiektywnie ?
Jak bowiem napisac ktora stal jest najlepsza, jaki szlif najskuteczniejszy, jaki kształt rekojesci najwygodniejszy ?
Jak w przypadku takich elementow nie da sie napisac nic obiektywnego (oprocz ich budowy i charakterystyki) to jak sobie wyobrazasz obiektywizm omawiajacy design poszczegolnych nozy czy ich rodzaj. Tu sie wkracza w kwestie gustow a jak napewno dobrze wiesz o gustach raczej sie nie dyskutuje.
Do ksiazki Mittina nalezy wlasnie podejsc w ten sposob. Siadasz i czytasz co ma subiektywnie do powiedzenia facet ktory pare nozy w swoim zyciu zobaczyl. Tak robia zreszta wszyscy na budo a ich opinie jednak czytasz.
Napisano Ponad rok temu
Reszta to filozofia, na którą nie mam teraz czasu, ale przy piwie chętnie podyskutuję...
Napisano Ponad rok temu
Generalnie rzecz biorac dobra rzecz, fajnie napisane, przystepnie i w ogole ale subkiektywnie jak jasny pieron, wiekszego high endu niz Fallkniven A1 tam nie zobaczymy ani o nim nie przeczytamy. Momentami sie zastanawialem czy pan Sergiusz troche czegos nie pokrecil ale stwierdzilem, ze ze swoja amatorska wiedza nie wypada sie klucic z autorytetem. Chocby besztana przez niego stal BG42, ktora wszedzie poza ta ksiazka jest chwalona z tego co sie zdazylem zorientowac. O bojkocie najpopularniejszych* tutaj firm "Strider, Microtech, Chris Reeve, Emerson itd itd] nie wspomne. A co do samej galerii fot, no coz, fotki wybitnie techniczne ale na bogow Eternii - gdzie on znalazl taki obrzyfdliwie pasudny egzemplarz Kershawa Boa?? 8O
Ja te ksiazke polecilbym poczatkujacym nozomaniakom jako taki "wstep do nożoanalizy".
* - najpopularniejszych w sensie "chcetomieckoniecznie" a nie "posiadam"
Napisano Ponad rok temu
żeby było obiektywnie to postaram się ją jednak zdobyć i przeczytać
Napisano Ponad rok temu
Ja te ksiazke polecilbym poczatkujacym nozomaniakom jako taki "wstep do nożoanalizy".
Poczatkujacym i nie majacym stalego dostepu do netu i budo
Ogolnie bojkot pewnych firm i przemilczenie wielu tematow wyniknelo przypuszczam z faktu koniecznosci ograniczenia sie do kilkuset stron. Gdyby chciec przelac cala nozownicza wiedze na papier trzebaby pewnie kilkunastotomowej encyklopedii. Przykladem tego moze byc encyklopedia nozy ktora tak naprawde pomimo setek zdjec i specyfikacji nawet nie dotyka tematu.
Napisano Ponad rok temu
Tez dziwna ksiazka ogolem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Aha i jeszcze jedno apropos braku sebenzy w ksiazce Mittina ... nie wiem czy czytales jak AdamD pisal kiedys ze mu ten noz w reku w ogole nie lezal i raczej nie stanie sie jego fanem. Dla jednych Ferrari musi byc w kazdej ksiazce o samochodach a dla drugiego rownie dobrze moga sie bez niego obyc. Nie ma co generalizowac bo mysle ze nie ma pozycji rynku ksiazkowym ktora zadowolilaby kazdego. Jedyne wyjscie to byc czytelnikiem jakiegos powaznego forum na dany temat.
A co encyklopedii Hartnicka bo faktycznie o niej mowilem to jest rzeczywisice publikacja dziwna, nastawiona raczej na noze nietypowe (te azurowe np) i custom i sprawiajaca wrazenie wstepu do jakiejs wiekszej publikacji niz zamknietej calosci.
Napisano Ponad rok temu
Trochę to uciążliwe. No i tu i ówdzie błędy gramatyczne - na to jestem dość uczulony.
Ale polecam wszystkim, którzy- jak ja- zaczynają dopiero.
Napisano Ponad rok temu
Co by nie było to warto przeczytać wszystko, co pomoże zwiększyć własną wiedzę o nożach
Napisano Ponad rok temu
Sergiusz napisał książkę która jest dla początkujących osób
po to żeby dowiedzieli sie czym sie różni back lock od frame locka itp
min. po to żeby takie osoby nie katowały Jarka w Świecie Noży czy nas tutaj na forum
Mi ta książka dała bardzo wiele
czytałem to forum ale niewiel z neigo rozumiałem
nie znałem nawet nazewnictwa więc niewiele rozumiałem z tego co czytałem
przeczytałem książke (ze 2 razy pewnie) i zaczołęm wiedzieć o czym jest mowa, o co zapytać, co mnie interesuje, co nie.
Bez tego czytanie niewiele by mi dało bo i tak nie rozumiałęm pojęć.
To że nie ma w książce MT, CR itp.
a po co mają być
początkujący masie dowiedzieć czym jest ta blokada jak działa itp.
a nóż ma sobie wybrać sam na podstawie tego co już sie dowie z książki.
Zakłądam że niewielu poczatkujących nożomaniaków kupuje jako pierwszy nóż sebenze.
Do tego trzeba dojrzeć i dojść
a książka Mitina jest pierwszym krokiem na tej drodze - pierwszym dobrym i profesjonalnym krokiem
bo zanim zaczniemy kupować noże które po prostu nam sie podobaja lepiej wiedzieć które nam sie przydadzą i czego oczekujemy.
mnie troche irytuje podejście do dużych grubych noży
i ciągle wałkowany tekst że do podważania jest łom, do rabania siekiera itp
ale jakoś znam mało osób które w las zabierają łom, łyżke do opon, siekeire, meczete i 20 innych wyspecjalizowanych narzędzi
a ludzi którzy w las zabierają nóż znam wielu
ale nie da sie dogodzić wszystkim.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
o tej, jedynie słusznej przecież tematyce,
która daje całkiem "zielonemu" obywatelowi jakiś pogląd
na to czym w ogóle jest nóż- bo ludzie gówno wiedzą
To jest książka co to można teściowi pokazać gdy po oględzinach twojego Microtecha z dezaprobatą stwierdza "mój scyzoryk też ma blokadę, a w ogóle to gdzie te 154 centymetry "(z autopsji )
A przecież i tak nic nie jest w stanie przebić takiej skarbnicy wiedzy jak to forum.
Napisano Ponad rok temu
A przecież i tak nic nie jest w stanie przebić takiej skarbnicy wiedzy jak to forum.
Słusznie prawisz
Napisano Ponad rok temu
bo nie zna słownictwa
nie wie co to folder
co to back lock i jak działa
nie wie dlaczego tatnto sie nie nadaje na EDC i co to jest EDC
do tego jest ta książką
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Cło