Ogrzewacz kieszonkowy :)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a ruskie - u ruskich :twisted:
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A przy okazji macie moze jakies nowe pomysły na nadciagajacy nieubłaganie "sezon grzewczy "?
Napisano Ponad rok temu
Gdzieś były podawane metody regeneracji takich platynek. Niestety nie pamiętam gdzie.
Napisano Ponad rok temu
A woją drogą rosyjski uzywam juz od conajmniej czasu kiedy rosjanie tłumnie zjerzdzali do polski czyli kupe lat temu--nawet przerobiłem troszkę sposób wlewania paliwa--przewierciłem zbiornik z boku, wlutowałem nakretkę z drobnym gwintem , i dopasowałem srubke z uszczelką--wtedy można tankować jak samolot--w locie 8)
Rosyjska maszynka działa do dziś , a kupiony w zeszłym roku herbertz --już nie.
Dlatego do tych herbertza są dostepne wymienne katalizatorki w cenie ok. 10zł
Kupiłem niedawno też rosyjską grzałkę , ale ciut inną niż te mydełka--ona jest okragła , i jakoś takoś na fotce wyglądała na solidniejszą--zobaczymy jak przyjdzie przesyłka.
Wrzucę fotki , bo temat dosyć ciekawy.
Uzywam jeszcz piecyków katlitycznych na benzynkę--takich jak dawne niemieckie okopowe.
Moze też ktoś z was używa jakąś inną benzynę niż zwykła extrakcyjna lub do zapalniczek.
Ja próbowałem z benzyną apteczną--bardzo czysta , i praktycznie bez zapachowa , ale się nie sprawdziła--zbyt lotna , a poza tym grzałka działała dosyć słabo i niepewnie.
Aha , i przy używaniu jakiegoś chińskiego ogrzewacza--dostawałem regularnie uczulenia od paliwa.
Od herbertza i mydełka ruskiego--nic.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ustrojstwo dosyć zmyślne--mimo prostoty i zasady działania.
Napisano Ponad rok temu
Ciekaw jestem jak wyglądają duże "namiotowe" piecyki katalityczne. Wydaje mi się to być interesującą propozycją np. podczas awarii samochodu gdzieś na trasie zimą, lub do domku na działce przy zimniejszych dniach jesieni.
Napisano Ponad rok temu
oto one
pierwsze zdjęcie---2 grzejniki--jeden--z napisem KATALYT--produkcja niemiecka--model popularnie zwanym Piecyk Okopowy--używany w czasie II WŚ przez niemieckich żołnieży.
Ten ze zdjęcia jest z lat 60-70 , ale te z okresu wojennego niczym się nie różniły , oprócz napisu.
Drugi grzejnik--produkcja polska--wmiarę współczesna--schyłek PRL. WYprodukowany przez jakiegoś rzemieślnika z Łodzi.
Oba sprawne i wydajne , chociaż nasz polski jest mało zdrowy przy użytkowaniu.
W porównaniu do niemieckiego--ma inną konstrukcję palnika/katlizatora---jest on wykonany jako azbestowa poduszka przeszytaplatynowanym drutem, dodatkowo w przykrywce-osłonie jest u góry siatka-także platynowana.
Nie używam go własnie ze względu na azbest.
Niemiecki jest wykonany zgodnie ze sztuką--wata szklana umieszczona w siatce .
Do katalyta wchodzi ok 0.8L benzyny--wystarcza to na jakieś 27godzin grzania w temp otoczenia ok 10C (testowałem na balkonie) Nie wydziela zbytnio zapachu , chociaż trochę na początku czuć benzyną.
W namiocie , czy samochodzie , a nawet w piwnicy--zupełnie skuteczne ogrzewanie , i to za jakieś 5zł/napełnienie.
Wadą jest to , że po wlaniu całości paliwa--już albo trzeba zużyć całe , albo i tak reszta wyparuje--zbiornik jest wypelniony watą.
Są jeszcze takie grzejniki firmy COLEMAN--o tyle lepsze, że mają regulację mocy , i możliwość natychmiastowego zamknięcia dopływu paliwa.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wieczorne pifffko czas odpyknąć :)
- Ponad rok temu
-
stare zapalniczki
- Ponad rok temu
-
zrób to sam :)
- Ponad rok temu