pompki na pięściach
Napisano Ponad rok temu
Od lat juz nie robie pompek na kosciach (robilem jakos z 9 lat). Wydaje mi sie to teraz zbyteczne i niekonieczne.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W mojej sekcji akcent na dwie pierwsze kosci pada przy uderzeniach zarowno sierpowych, prostych z rotacja, jak i prostych pionowo ulozona piescia.
Poza tym, z bardzo wiarygodnego zrodla uslyszalem dosc lakoniczne stwierdzenie, ze przy pompkach na kosciach pracuja te same miesnie, co przy klasycznych pompkach, ale inaczej, wiec pompowanie seiken jest sensownym urozmaiceniem treningu. Oprocz tego wszyscy mowia o utwardzaniu kosci i w ogole, a nikt nie wspomnial o tym, ze pompujac w ten sposob cwiczy sie prawidlowe ustawienie i usztywnienie nadgarstka, co przy silnych uderzeniach zmniejsza ryzyko zwichniecia/nadwyrezenia tego skomplikowanego stawu.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Z tym ze z tymi pomkami na kostach to bym nie przesadzal, bo mamy w sekcji takiego kolege ktory ma juz poscierane niezle te kostki i ma takie "strupki" (nie od rany, ale skora stwardniala taka i nieestetycznie to wyglada) .
To raczej zalezy tez od indywidualnych predyspozycji, bo moj sensei pompuje tak juz okolo 20 lat i zadnych "strupkow" nie ma.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Wedlug mnie pompowanie na kosciach to tylko aspekt psychologiczny tak jak pukanie koscmi w makiware, czy rozbijanie przedmiotow - ale nie ma to szczegolnego przelozenia na walke - kosci sie nie utwardzaja, bo nie moga (wprost przeciwnie - tkanka laczna sie rozmiekcza, deformujac staw), a kwestia kozntuzji nadgarstka jest zwiazana raczej ze zlym ulozeniem piesci. Jednak kazdy kto boksuje na worku od czasu do czasu, nie powinien miec z tym problemu.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
(Nosze bluzy bez nich, jeansy mam na suwak :wink: ).
A konczac juz zarty - po prostu to nie daje zadnj szcegolnue korzysci w walce.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
moze i ja pare groszy dorzuce.
CO do uderzania 3 ostatnimi kostakami to sie to bardzo przykro kończy w praktyce.
Jak ktos nie wierzy to zapraszam na pogotowie i prosze zapytac dyzurującego lekarza co to "bokserska kontuzja"
osobiscie znam 3 osoby które zrobiły ten błąd i uderzyły ostatnimi 3 kostkami (na ich nieszczescie nie specjalnie a poprostu po uniku przeciwnika samo wyszło i skończyło sie tym ze ostatnia albo przedostatnia kostka jest cofnięta o jakies 1-1,5 cm a to za sprawa słamanej kosci (kosc sie łamie i przemieszcza tak ze kosci zamiast byc tak ----- cobia sie w cos takiego --/\---
(rysunek oczywiscie w duzym uproszczeniu
Mało tego jest to kontuzja która trzeba naprawiac operacyjnie (wstawia sie blaszki a potem przy kolejnej operacji sie je wyciąga) oczywiscie mozna to zostawic w spokoju (tak zrobili moi znajomi ) ale wtedy istnieje bardzo duze prawdopodobieństwo ze przy kolejnym uderzeniu (nawet poprawnym) kosc znowu zostanie uszkodzona.
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
o ile pytanie zostało skierowane do mnie to odpowiadamtak ale czy w tym przypadku nie chodzi o uderzenie pionową pięścią tylko raczej sierpowy?????
pozdrawiam
Bez róznicy
zapytałem i 1 uszkodził ręke przy sierpowym (był tak mocny ze facet faktycznie z butów wyskoczył
a pozostali 2 to przy uderzeniach prostych
Napisano Ponad rok temu
K_P
PS. A grozby kontuzji "bokserskiego pekniecia" nigdy sie nie wykluczy.
Napisano Ponad rok temu
Bo przeciwnik nie worek - czasem jednak dygnie i trochę jest kanciaty.PS. A grozby kontuzji "bokserskiego pekniecia" nigdy sie nie wykluczy.
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
NIe no oczywiscie ze sie nie wykluczy ale dla mnie to jak jazda samochodem z pasami lub bezPS. A grozby kontuzji "bokserskiego pekniecia" nigdy sie nie wykluczy.
wypadku nie unikniemy ale mamy wieksze szanse ze wyjdziemy z niego cało
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
problem z kontuzją
- Ponad rok temu
-
Rzuty
- Ponad rok temu
-
szukam kogos
- Ponad rok temu
-
kurs
- Ponad rok temu
-
KTJ Fight Club - film
- Ponad rok temu
-
problem
- Ponad rok temu
-
SPARTAKUS Zielona Góra
- Ponad rok temu
-
stronka lubuskiej fedreracji jiu jitsu??
- Ponad rok temu
-
STOPNIE ZA PIENIADZE I OSZUSTWA
- Ponad rok temu
-
Prośba o radę odnośnie klubu w Poznaniu...
- Ponad rok temu