Skocz do zawartości

Zdjęcie

Używać czy pieścić?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
56 odpowiedzi w tym temacie

budo_zagajnik
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 771 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Różne

Napisano Ponad rok temu

Re: Używać czy pieścić?
Wojtas...dokładnie tak 8) ...oczywiście moim zdaniem (Vince...4 you wsio :)
I jeszcze jedno...zadając pytanie "Używać czy pieścić" wogóle nie brałem pod uwage aspektu straty na wartości noża, który ulegnie np. porysowaniu w wyniku użytkowania...raczej miałem na myśli żal jaki może wystąpić w wyniku uszkodzeń noża, do którego żywimy nożocholickie uczucia i wasze sposoby przełamywania zahamowań przed pracą takim nożykiem
  • 0

budo_makar161
  • Użytkownik
  • Pip
  • 11 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Teraz ja ... :)

Myślę, że podejście do tego czy kupujemy nóż do katowania, czy do gablotki wynika z etapu na jakim jesteś na drodze przygody z nożem... na początku kupujeż wymażony nóż i jest to twój jedyny ukochany, nosisz go ze sobą i siłą żeczy używasz. Jeżeli kupujesz swój n-ty nóż, masz już ich kilka ... kilkanaście ... kilkadziesiąt (bardziej zaawansowani nożoholicy), to często traktujesz już go jako uzupełnienie kolekcji i najwyżej potestujesz i odkładasz do gablotki.
Ja osobiście mam kilka noży oczywiście większość z nich to jakieś badzeiwie lub samoróbki, ale się ich nie pozbywam bo łaczy mnie z nimi jakaś więź emocjnalna - tego kupiłem tu ... , tego zrobiłem wtedy... i z tego... Leżą gdzieś w szafie, czasem je wyciągam i oglądam i wspominam... tego wbiłem temu w nogę ... itd...

Ale bzdury popisałem ... cóż taki jestem, a nóż towim przyjacielem jest!

Na koniec kontrowersyjne Hasło:
Kobieta rzecz nabyta, a nóż Rzecz SWIĘTA.

Biorę sie do roboty, po południu zobaczę co napisaliście.
  • 0

budo_franz_69
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 223 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Uzywac czy piescic? Hm. Jak dla mnie jedno i drugie. Uzywac i piescic. W miare jak przybywa mi nozy (za wolno.. cholera! za wolno:)) Starsze i nieuzywane laduja na zasluzonej emeryturze. Wycacane, ponaprawiane, naostrzone na brzytwe laduja na scianie... Kto wie? moze kiedy do nich wroce... Jeszcze nie dorobilem sie typowego "noza do kolekcji", ale moze kiedys... Moze bedzie tylko do pieszczenia? Nie wiem..:) Pozdrowka...
  • 0

budo_gosc84
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 482 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ten dylemat jest normalny u kazdego . Np ja używam swojego swiss techa key jak jest potrzeba wiadomo że nieużyje go do odkręcania stwarzajacej duży opór lub zardzewiałej śrubki . Jednak wiadomo nie bede gasił petów w metalową popielniczke ze skórzanymi bokami od sw pamieci ojca . Przyznam że mam pare zeczy których niezamierzam uzywać leżą w bezpiecznym miejscu , przecież (ho) niebedę narażał sprzetu za 500zł na który zbierałem cały rok :)
  • 0

budo_jumbo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2040 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Moim zdaniem...

Nóż jako narzędzie, to rzecz piękna, ale gdy stali blask znika pod damasceńskim pokryciem, rękojeść bliższa dziełu mistrza rzeźbienia, a całość jako dzieło wyglądać zaczyna, wiadomo jest, iż używać się tego nie będzie.
Są noże, które powstały do pracy. Do cięcia, rąbania, siekania, wbijania, chlastania, kłucia itd. itd. Ale są i takie, których kształt ma zachwycać, pozwalać docenić kunszt ręki człowieka, który w pocie czoła wizje swą w stal przyoblekł.
Przeto i podział się wśród ludzisków zrobi zawsze, kto używać chce, a kto oko swe pięknem radować i cieszyć.
  • 0

budo_bagnet
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 448 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jumbo złapał wenę.....

POPROSZE JESZCZE :!: :!: :!: :!: :!:
  • 0

budo_obol
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 703 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

moim zdaniem....
wszystko faktycznie rozchodzi się o cenę noża i pierwszą rysę. Nie biegam po ulicy z AR'em bo myśl, że jakiś przewrażliwiony mundurowy mi go skasuje, albo, że mi gdzieś "wypadnie" wywołuje u mnie dreszcze.... :) Biegam po ulicy z Dragonfly i jak coś to trudno... w końcu dałem za niego "tylko" 140pln
Z drugiej strony kilka noży kupiłem dla samej frajdy posiadania ich bo po co np. katowac mini socoma auto jak to samo można zrobić delicą ??
No i mój sposób na przełamanie bariery używać, czy nie polega na kupowaniu noży UŻYWANYCH 8) Jeśli wiem , że stracił on już fabryczną ostrość, ma rysy i jest warty 1/3 początkowej ceny to czego się bać ?? Moja Delica od 4 tygodni pełni funkcje kuchenniaka i codzienie przerabia conajmniej 4 filety z kuraka, a do mnie wraca tylko na podostrzenie i do pomocy przy ściągach :oops:
Jeżeli się coś kolekcjonuje/fascynuje to się o to dba i kropka. Przypomnijcie sobie jak traktujecie firmowe samochody albo rodziców, a jak swoje. Zawsze mnie rozwala jakie ludzie mają pomysły jak dostaną w łapy coś nieswojego i robią wszystko żeby tylko to rozpie....
Ludzie kolekcjonują pióra..OK ja już conajmniej 1 Parkera zgubilem i nie płakałem, a ze 2 inne Parkery i Watermany leża i ich nie używam bo mnie nie kręcą i wole używać zwykłej żelówki :wink:
tyle odemnie...
  • 0

budo_kubuś puchatek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4530 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Super - Jumbo! Podoba mi sie ten rytm!
K_P
  • 0

budo_bagnet
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 448 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hmm rozumiem, że nie chcesz porysować albo boisz się zgubić, ale ja np. sebenzę noszę codziennie i nie zakładam, że ją zgubię albo zniszczę - używam ją do tego co trzeba i dbam o nią, nie wiem jak mógłbym ją zniszczyć.

Tak samo prawie codziennie jeżdzę autem i choć to w zakupie dużo większy wydatek niż dobry nóż, w dodatku tak samo można go stracić w jedną chwilę i to przez czyjąś nieuwagę, to nie boję się i jeźdzę.

Mój kumpel kupił nokie takiego dużego kloca rozkładanego jak notebook i też jej nie nosił bo szkoda - to mu się włamali do chaty i ukradli,

Wychodzę z założenia, że co sie ma stać to się i tak stanie, a przy minimum uwagi, dbałości i myślenia ustrzeżesz się przed głupimi wypadkami.
  • 0

budo_obol
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 703 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

skasowałem już w życiu 2 samochody (A4 i Corrado) i choć je bardzo lubiłem to nie płakałem po nich :wink: Po prostu wziołem kase z ubezpieczenia i teraz śmigam Corrado VR6 (ale juz nie szaleje) więc nie ma tego złego....
Po prostu noże to coś co koch.. i jakoś tak osobiście niektóre z nich traktuje. Nie zrozumcie mnie źle, ale z nożami jak z kobietami: są takie do kochania i takie do "używania", a najlepiej znaleźć taką do wszystkiego i na całe życie..... :wink:
  • 0

budo_bagnet
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 448 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

SEBENZA ???? :) :) :) :) :) :) :)
  • 0

budo_obol
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 703 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

he he jak z podpisu Świata Noży: łatwiej znaleźć.... Idealną kobiete już znalazłem teraz musze znaleźć idealny nóż na reszte życia :)
  • 0

budo_andorfine
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 77 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

qrde widze ze nie jestem sam. mnie tez sie serce kraje na widok kazdej nowej rysy.
a ja juz znalazlem dla siebie noz doskonaly: BM 552 / ostrze a`la Dough Ritter
stal: s30V, taki Griptilian z innym ostrzem. kupie na pewno, ale w tej chwili
groszem nie smierdze :(
  • 0

budo_rybak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4174 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Taki, co?

http://www.forum-kul...showtopic=72191

;)

BTW - priva odbierz.
  • 0

budo_sith
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 67 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Kung-Fu

Napisano Ponad rok temu

To może ja...
Na początku Socom Elite...
Chuchałem, dmuchałem, przecierałem, po tygodniu pociąłem sterte grubej tektury i pojawiła się Ona - Pierwsza Rysa!(pokrycie Black-Ti)
Potym głębokim wstrząsie zacząłem już używać go normalnie tzn. do wszystkiego stracił dla mnie otoczke mistycznego obiektu a stał sie narzędziem. Oczywiście używam go do tego do czego został stwotrzony czyli do cięcia a nie przebijania karoseri samochodu.
Zaobserwoawłem że podobną drogę przechodzę z każdym następnym nabytkiem. Tak samo było z Military i Gerberem Applegate.
Do pierwszej rysy...
  • 0

budo_bulva
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 101 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dokładnie to samo: najpierw fascynacja nozem, musze go mieć, potem go kupuje i zachwycam się przez jakiś czas, potem zaczynam używać a później...różnie to bywa. Noże przychodzą, noże odchodzą... Czasem trzeba cos sprzedać zeby kupić coś nowego :D
  • 0

budo_dwarf
  • Użytkownik
  • Pip
  • 47 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie kupujesz noza zeby wkladac za szybke i cieszyc sie nim po co mi np. microtech jerzeli cos nie potne czegos , nie przebije(np karton) itp. ......... a jerzeli jest mnie stac rzeby se kupic jakiegos kustoma to owszem na poleczke codziennie odkurzanie calowanie itp.............. :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024