taki tam skinner
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A jak na początek nauki to całkiem nieźle.
Polerkę koniecznie po hartowaniu, bo podczas rozgrzewania do hartowania cała powierzchnia Ci się utleni i dostaniesz ją w postaci ciemnobrązowej rdzy (tlenków). Także nie ma sensu się teraz wysilać. Poza tym będziesz musiał chyba zjechać ok. 0,3 mm czy jak to melonmelon mówił ze względu na to, że powierzchnia się odwęgli i będzie znacznie miękksza.
Nie wiem czy w profesjonalnych hartowniach też tak jest, ale wydaje mi się, że jest to raczej nie do uniknięcia. Dawaj do hartowania, spiłuj wierzchnią warstwę tak długo, aż Ci się ostrze nie będzie bardzo tępić (co znaczy, że ten obszar o małej ilości węgla już skasowałeś), a następnie pięknie wypoleruj, okładzinki, ładne piny i nożyk gotowy.
Czekamy na efekt końcowy
Napisano Ponad rok temu
naklej na rówym płaskownik powiedzmy 300x30x4 taśmą dwustronna papier 250 a z drugiej strony 500 i pracuj nad szlifem, po paru minutach tarcia bedziesz wiedzał już gdzie sa nierówności i gdzie "zabiela" sie szlif .
to najtrudniejszy etap , jednak zlekceważenie go może zemścić sie na końcu , będą krzywo załamywać sie refleksy świetlne i na pierwszy rzut oka będzie widać ze jest krzywo . nie śpiesz sie a zobaczysz co z tego wyjdzie .
życzę wytrwałości
Napisano Ponad rok temu
Polerkę koniecznie po hartowaniu, bo podczas rozgrzewania do hartowania cała powierzchnia Ci się utleni i dostaniesz ją w postaci ciemnobrązowej rdzy (tlenków). Także nie ma sensu się teraz wysilać. Poza tym będziesz musiał chyba zjechać ok. 0,3 mm czy jak to melonmelon mówił ze względu na to, że powierzchnia się odwęgli i będzie znacznie miękksza.
hartowałem d2 w visie, gdzie robią to w atmosferach ochronnych itd i wypolerowane ostrze na surowo było tylko trochę matowe
Napisano Ponad rok temu
Myślę o jakimś jeszcze barwniku do skóry na tą pochwę.
Dzięki za porady!!! - przydały się
Napisano Ponad rok temu
gratuluje i niech nastepny bedzie lepszy od poprzedniego.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PS: Jakbyś zmniejszył próg i wyprowadził fingergroove'a to rekojeść ładniej i naturalniej przechodziłaby w klingę. (czepiam się :wink: )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
GRATULUJE takiego pięknego noza.
Napisano Ponad rok temu
Hartownie wygląda tak, że odnajdujesz hartownię, a w niej szefa. Jest to na prawdę spoko koleś i raczej się zna na rzeczy. Dałem nóż już trochę wypolerowany, ale nie lustro (troche bardziej niż jest to widoczne na pierwszych fotach w tym topicu) . Dostałem, z cienką warstwą tlenków, która zchodziła bardzo szybko jak się ją papiurem potraktowało, dopiero po tym właściwa polerka.Mam takie pytanko - jak wygląda metal po hartowaniu w VIS'ie? tzn czy trzeba z nim jeszcze coś robić potem (szlifowanie, polerka) czy może oddają w takim stanie jak dałeś?
GPS- Garmin12, stary ale jary. Podobno ta seria jest bardziej dokładna niż ETrexy tegoż samego producenta.Co to za urządzonko na tych zdjęciach?
Bo to była różowa świnka wcześniej :wink: Jest to naaturalny kolor tej skóry, może światło troszkę wpłynęło na to, że na fotce tak śmiesznie wygląda, w realu jest lepiej. Noszę się z zamiarem maźnięcia pochwy jakimś barwnikiem, albo olejem lnianym. To będzie ciemniejsza.pochwa mi kolorystycznie ciut nie pasuje, za rozowa.
Nie wiem czy to prawda, ale mój znajomy powiedział dziś, że to drzewo na rękojeści to mahoń. Ja tam się nie znam ale dumnie brzmi "mahonny skinner"
Napisano Ponad rok temu
2. Drewno mahon,
3. gps to garmin 12, cos w stylu porshe 911 - stare ale ma klase. uzywalem go kiedys w roli aniola stroza w ciezkich sytuacjach i sie na prawde spisywal.
Napisano Ponad rok temu
Pełen podziw, psze Pana nożoroba .
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pazurek czII i ostatnia
- Ponad rok temu
-
Wyczarowane z "nudy"
- Ponad rok temu
-