Nowy noz
Napisano Ponad rok temu
Ale trzeba wziac sie w garsc i pomyslec nad nowym nabytkiem. Troche jestem do tylu w "nowosciach", ale chyba az tak wiele sie nie zmienilo.
Szukam zatem noza do codziennego uzytku, o ksztaltach i wielkosci spolecznie akceptowalnej. Do krojenia, przecinania i lekkiego podwazania.
Cena to max 100$ (niestety zgubil sie w czasie gdy nie dysponuje za wysokimi srodkami )
Myslalem nad Spyderco Native, Spyderco Military, Benchmade Griptilian albo Kershaw Avalanche. Macie moze jakies inne propozycje, badz uwagi co do tych wyzej wymieonionych?
P.S. Myslalem tez by jednoczesnie zamowic sobie Microtoola SeberTech M4. Macie moze na jego temat jakies opinie?
Napisano Ponad rok temu
po drugie - jak QRWA MOGŁEŚ ZGUBIĆ NÓŻ!!! :wink:
po trzecie - kup znowu CUDA EDC, po co kombinować?
Napisano Ponad rok temu
native bez srubki jeno nit, nie przeszkadza to w uzytkowaniu ale moze tobie osobiscie juz mniej pasic
griptilian, tez musze go pomacac
dlatego ja tez kupuje tansze noze, nie chce sie zalamac psychicznie po zgubieniu ktoregos :wink:
Napisano Ponad rok temu
A czemu znowu nie CUDA? Noz mimo paru swoich wad byl naprawde dobry, ale myslalem juz od pewnego czasu nad kupieniem czegos nowego do noszenia na zmiane, a teraz mam okazje (smutna niestety) na wlasnie kupienie czegos innego.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Orientuje sie w firmach, nie musisz mi ich wymieniac. Forum i nie tylko przejrzalem w poszukiwaniu nozy mi odpowiadajacych. 4 wstepne pomysly wymienilem proszac o komentarz.
Mam do nich co prawda zastrzezenia, jesli sie myle to mnie poprawcie.
Spyderco Military i Kershaw Avalanche wydaja mi sie nozami niemal wylacznie do ciecia.
Native - nit zamiast srubki, backlock oraz to ze myslalem by wziac jednak ostrze partially serated a w nativie to partially znaczy 80% ostrza.
Griptilian 550 - z tego co czytalem najbardziej odpowiada temu czego oczekuje. Ciekawi mnie tylko stal - jak jest z ta 440C. Z opisow nie jest zla, ale jak sie sprawuje przy troszke ciezszych pracach niz ciecie papieru i chleba?
Napisano Ponad rok temu
m-21 xx
- wedlug mnie mocny edc - sam mam m-18
do 100$
:twisted:
Napisano Ponad rok temu
Na przyklad jakich?Griptilian 550 - z tego co czytalem najbardziej odpowiada temu czego oczekuje. Ciekawi mnie tylko stal - jak jest z ta 440C. Z opisow nie jest zla, ale jak sie sprawuje przy troszke ciezszych pracach niz ciecie papieru i chleba?
Na pewno nie bedzie tak dlugo trzymac ostrza jak chocby D2 w nozu 551 z Cabelas, przecwiczone - ale za to ostrzenie to bzyk-bzyk i juz.
BTW - Cabelaska tez dostaniesz ponizej stowy razem z shippingiem, a co D2 to D2. No i to droppoint, chyba jednak troche bardziej uniwersalny, niz 550.
Napisano Ponad rok temu
CUDA radzil sobie z tym bez problemu.
Napisano Ponad rok temu
Jedyne wady tego noża to wg mnie to grubość ostrza i kolor. Reszta łącznie ceną to zalety.
Napisano Ponad rok temu
Co do posta rybaka. Znalazlem tego griptiliana ze stali D2 (wole jednak ta wersje sheepsfoot). Wraz z shippingiem bedzie to 97 dolarow. Teraz tylko pytanie czy warto. Jak juz mowilem nie mialem nigdy do czynienia ze stala 440C i dlatego ciekaw jestem jak bedzie sie zachowywac przy czyms troszke powazniejszym.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dochodzi wiec tutaj kwestia wlasnych preferencji, ja ze swojej strony (biorac pod uwage blokade, wygode trzymania i noszenia, wreszcie moja ulubiona stal) polecam Spyderco Paramilitary, za ta cene imho nie do pobicia w cieciu i ergonomii.
Napisano Ponad rok temu
Widzialem tylko na fotkach, ale troche mialem okazje sie pobawic duzym Military i byc moze to faktycznei najlepsza rada.Dochodzi wiec tutaj kwestia wlasnych preferencji, ja ze swojej strony (biorac pod uwage blokade, wygode trzymania i noszenia, wreszcie moja ulubiona stal) polecam Spyderco Paramilitary, za ta cene imho nie do pobicia w cieciu i ergonomii.
Wracajac do Gripa z D2, "czy warto"...
Moim zdaniem tak. 550 jest troche lepszy, jak chodzi o ciecie, ale 551ODBTD2 (fajnie sie nazywa, nie? ) dluzej trzyma ostrze.
Z moich zabaw w ciencie wynika, ze roznica jest dosc wyrazna.
Napisano Ponad rok temu
No i Griptiliana Sheepfoota tez bym polecil...
Napisano Ponad rok temu
Stal VG10, wiec troche lepiej od 440C
Napisano Ponad rok temu
Brałbym Paramilitary. Tym bardziej ze masz na bazarze za dobre pieniądze.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Workhorse.
- Ponad rok temu
-
Fotki noży dla wszystkich - tylko jak to zrobić
- Ponad rok temu
-
Tytanowe rękojeści,a powłoka
- Ponad rok temu