recenzja książki w nowym Tatami
Napisano Ponad rok temu
ksiązki nie czytałem bo po próbie poddałem się - nic nie rozumiałem mimo chęci.
do stworzenia tego topiku skłoniła mnie okrutna stanowczość i siła recenzji.
Napisano Ponad rok temu
pozdr.
Wingman (nierozumiejący)
Napisano Ponad rok temu
Gwyn
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
faktem jest ze sama książka jest totalnie zakręcona i chyba nie ma za wielu osob kto re szczerze powiedza ze wiedzą o co autorowi chodzi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie - i smieszno i straszno - z przewaga straszno.
Yoshi
Napisano Ponad rok temu
Boshe, jakie piekne zboczenie!w grę mógł wchodzić jakiś rodzaj wrodzonej lub nabytej grafomanii połączonej z megalomanią i skłonnościami do sadyzmu na czytelnikach.
APAS (zachwycony)
BTW - o jakiem dziele piszecie? Zapozniony jestem czy zbyt daleko, ale nazwisko autora - i owszem, znam - dziel literackich jego - ni cholery...
Napisano Ponad rok temu
BTW - o jakiem dziele piszecie? Zapozniony jestem czy zbyt daleko, ale nazwisko autora - i owszem, znam - dziel literackich jego - ni cholery...
Robert Gembal "Aikido- edukacja ciała i umysłu"...............według mnie książka ciekawa i dobra ,stoi u mnie na półce,przeczytałem 2 razy,przeczytam też 3 (tylko jak będę miał wolną chwilę :roll: )
Pozdro.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
a tu -> [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] to nawet spis treści wrzucili
Napisano Ponad rok temu
Dafok, a co ci sie w niej podobalo?
według mnie jest dobrym wstępem teoretycznym do praktyki,a jak bym miał wybrać co najbardziej mnie zainteresowało to był to rozdział 3 pt. Aikitaiso.
Pozdro.
Napisano Ponad rok temu
Jest tam naprawdę sporo ciekawych rzeczy:
- opis technik aikitaiso, ze wszystkimi nazwami oraz z tłumaczeniem do czego owe formy słuza i jakie mają własciwości oraz jak je się powinno dobrze wykorzystać.
- opis technik aikido, ale nie pod kątem typowo szkoleniowym (jak je zrobić, kiedy zejść z linii i takie tam ), ale zwrócenie uwagi na kierunki, przestrzeń omote i ura, na ważną rolę czasu i przestrzeni.
- są wyjaśnione zagadnienia, które są specyfiką szkoły Kobayashi czyli osławiony(zakazany ) profil, jeszcze bardziej osławione i jeszcze bardziej tajemnicze ruchy meguri , zasada uke sokku seme, sem sokku uke o której Szczepan pisał, czy też o irimi.
w sumie można mieć dwie rzeczy R. Gembalowi do zarzucenia. Rzeczywiście pisze trochę przeintelektualizowanym językiem i czasem się gałem po różnego rodzaju słowniki ( no cóż... czego się nie robi dla aikido:D), a druga rzecz, to że dosyć dużo czerpał z książek Andre Conarda i tu pojawia się pytanie na ile to jest jego książka? odnośnie ostatniego stwierdzenia mogę się posłużyć tylko jednym przykładem, więc jest to nieobiektywne stwierdzenie. Chodzi o zasadę uke sokku seme...Szczepan przetłumaczył tekst z książki Conarda i w dużym stopniu pokrywa się on z tym co napisał Gembal...
Jednakowoż książka jest super i podniosła mój poziom wiedzy o aikido( hehe, przynajmniej w części teoretycznej :D ) Naprawdę kazdy średnio zdolny i lotny człek sobie z nią poradzi, a naprawdę warto.
heh...pewnie teraz ja podpadam pod zarzut kryptoreklamy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak wiem :wink: reklama... ale co ja zrobię że lubię czytać tę książkę
Napisano Ponad rok temu
Gwyn
Napisano Ponad rok temu
dzis w Empiku przejrzałem nowe Tatami, gdzie Pan Redaktor Nacz. zdruzgotał potwornie książkę Pana Gembala. skanu nie załączam bo nie kupiłem ogolnie chodziło o : zupełne mętne wywody, podstawowe mylenie faktów, stronniczość, nowomowę, i takie tam
ksiązki nie czytałem bo po próbie poddałem się - nic nie rozumiałem mimo chęci.
do stworzenia tego topiku skłoniła mnie okrutna stanowczość i siła recenzji.
Witaj pmasz,
Oczywiscie wstep jest malo zachecajacy a tresc miejscami mocno przegieta w dobor przepieknych naukowych slowek i sloweczek.
Ale ksiazka pokazuje inne spojrzenie na praktyke aikido i na historie aikido. Faktow pewnie nigdy sie nie dowiemy ale teoria spiskowa wg mnie jest dosyc logiczna
Paradoksalnie mozna z tej ksiazki duzo wyniesc ale poczatkujacy aikidocy dostrzega w niej malo badz bardzo malo.
Zastanawiajace jest istotnie na ile jest to ksiazka RB a na ile jest to zreczne przeksztalcenie mysli Sensei AC.
pozdro
P.S. Recenzje z tatami przeczytam, domyslam sie kto jest autorem i nie dziwi mnie, ze taki byl jego komentarz. Aikido sie upolitycznilo i stad takie zachowania. Moze autora recenzji mocno zabolalo stwierdzenie, ze dzisiejsze aikido zewoluowalo w takim kierunku, ze zamiast mistrzow...mamy prezesow i prezydentow
Napisano Ponad rok temu
Po raz kolejny napiszę , że uraziło moje uczucia religijne kiedy Autor dopuścił się prostackiego ataku na innego instruktora (z innej linii, nie tej jedynie słusznej). Nie wyobrażam sobie, żeby Kobayashi sensei napisał coś podobnego o Shibata sensei na przykład. Przykład wyolbrzymiony, ale pokazuje naszą wspaniałą mentalność. Shihani się dogadują (pomijając przesławny przypadek KU kontra KT) a biali kombinują jak tu się wygryźć. Pozdrawiam
Gwyn
Moglbys przyblizyc na kogo ten atak. Moze na priva zeby nie robic niepotrzebnej zadymy.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Recenzje natomiast przeczytałem... i czytając ją uśmiałem się jak norka...
Nie wiem czy krytyka w niej zawarta jest uzasadniona, ale była napisana z tzw. jajem i miałem sporo radości w czasie czytania 8)
Wallace (lubiący literackie zadymy i wspominający z łęzką w oku "walki" na łamach Samuraja, a szczególnie zbeszczeszczenie dzwonka)
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Szczepan kontra S.Endo :)
- Ponad rok temu
-
Zło kryło się w ...
- Ponad rok temu
-
Shihonage
- Ponad rok temu
-
Jaką organiacje wybrać PFA czy AAI?
- Ponad rok temu
-
Dyskryminacja kobiet na macie ...
- Ponad rok temu
-
aikidockie "fikołki" w Polskim Wojsku :)
- Ponad rok temu
-
Staż
- Ponad rok temu
-
Tanto vs Atrapa
- Ponad rok temu
-
Ubranka :-)
- Ponad rok temu
-
Radio Bis