JAKA CYFRA DO FOTOGRAFII NOŻY
Napisano Ponad rok temu
Czy musze zwrócić uwagę na obiektywy ...możliwość robienia zdjęć "makro", co tam jeszcze...jasność obiektywu itp? (robiłem kiedyś dużo fotek tradycyjną technika i miałem spec. pierścienie redukcyjne do makro fotografii a potem obiektyw 120mm - więc z dystansu można było robić zdjęcia detali)
Czy takie cóś jak SONY Cyber Shoot 4.1Mpix wystarcza by zrobić PRZYZWOITE zdjęcie małego przedmiotu (czy obiektyw nie "wygeneruje" zniekształceń kątowych przy tak małej ogniskowej (18mm).
podsumowując:
- oczywiście inne sprzęty niż SONY Cyber wchodzą jak najbardziej w grę
-max 1500 PLN - preferowane 700 PLN
- możliwość fotografowania makro
...z terenu Śląska dopuszczam oferty jeśli by ktoś coś chciał opchnąć to na prv.
Napisano Ponad rok temu
-max 1500 PLN - preferowane 700 PLN
Nie czytalem wogole posta, bo wybor jest jeden : canon g5
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli myślisz o robieniu fotek dla siebie i o necie to wystarczy ci aparat 2mpix ale o niezłej optyce.
Wiem co mówię bo moje fotki powstały przy użyciu Minolty x20.
Poszukaj może używanego aparatu, mozna w ten sposób dostać maszynkę o zaawansowanych funkcjach, niezłym obiektywie ale mniejszej matrycy. A ilość megapixeli nie decyduje o jakości zdjęcia.
Zamiast inwestować w sam aparat lepiej część pieniędzy przezanczyć na statyw, który przy makro jest niezbędny. Ale jesli juz parałeś się fotografią to dobrze o tym wiesz.
Dobrze żeby miał możliwośc ustawiania ręcznego przysłony i /lub czasu, ale z głębią ostrości można nawet w całkowitej głupawce kombinować ogniskową, o czym zapomina nawet część zaawansowanych użytkowników.
Napisano Ponad rok temu
Minolta Dimage 7
Olympus 5050
Canon G5,G3
Nikon 5400
A zresztą cvzego nie kupisz żle nie wybierzesz, będziesz musiał tylko poznać jego ograniczenia i mocne punkty. Nauczysz się oceniać światło tak, że odsetek nieudanych zdjęć (technicznie, a nie kompozycyjnie) będzie spadał.
Napisano Ponad rok temu
Zamiast inwestować w sam aparat lepiej część pieniędzy przezanczyć na statyw, który przy makro jest niezbędny. Ale jesli juz parałeś się fotografią to dobrze o tym wiesz.
No - mam parę zabawek różnych - statyw m.in. lampy do oświetlania stałego, ekrany odbłyskowe (sam se robiłem :wink: ) itp.
Jeśli macie jeszcze jakieś komentarze to dawać - ja wieczorem poczytam
dzięki!
Napisano Ponad rok temu
Osobiscie polecam Nikona 5700, tylko to juz troszke wiecej kasy.Z konkretnych modeli to:
Minolta Dimage 7
Olympus 5050
Canon G5,G3
Nikon 5400
Z nieco tanszych modeli - jesli chodzi o makro, nie do pobicia jest Nikon 4500 !
Napisano Ponad rok temu
lepiej mniejsza matryca a większe macro, lepszy obiektyw itp
o ile trochu sie naczytałem to carla zeissa są jasne w miare
ja na początku lutego kupuje Minolte Z3
niektóre aparaty mają funkcje supermacro - i łapią ostrość od 1 cm
niestety nie wiem jak to w praktyce wygląda.
może zarzuć posta na jakimś forum fotografi cyfrowej - powinni coś odpisać jak napiszesz dokłądnie do czego Ci potrzeba aparatu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
O shit.ja na początku lutego kupuje Minolte Z3
Ale fajny - dzieki.
Moje fotki sa wszystkie robione Z2, ale z lapy - musze sobie w koncu jakis statyw kupic.niektóre aparaty mają funkcje supermacro - i łapią ostrość od 1 cm niestety nie wiem jak to w praktyce wygląda.
Czesc z nich jest robiona wlasnie tym "supermacro" - automatycznie ustawia sie wtedy ogniskowa 11 mm jesli nic nie pokopalem.
Jak chcesz, to moge jakies fotki porobic specjalnie tylko na tej funkcji i potem zapostowac.
Napisano Ponad rok temu
Jak lubisz pracować na kolanach, to nakryj stół prześcieradłem, na zewnątrz lampki i możesz uzysakć niezłe efekty.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Mi pomogla wybrac aparat
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wybrałam rozdzielczość najniższą czyli 640x480, ale przy 1600x1200 jest jeszcze lepiej.
Automatyczny balans bieli i parametry ekspozycji.
Drobne korekty w Photoshopie potrafią jeszcze podnieść jakość.
Nie ma chyba w tej chwili marniejszego aparatu na rynku (ze wzgl. na dane tech.), a zdjęcia nie najgorsze chyba.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
L-Underwater Demolition Team
- Ponad rok temu
-
Z taktycznej kuchni (Rinaldi)
- Ponad rok temu
-
Spyderco Yojimbo
- Ponad rok temu
-
SARK - bezpieczeństwo przede wszystkim :)
- Ponad rok temu
-
Aftermath
- Ponad rok temu
-
Emerson Commander... Karambit
- Ponad rok temu
-
Arystokracja wśród noży
- Ponad rok temu
-
Trojaczki niecalkiem jednojajowe ;)