Jak ostrzyć na Lansky Crock Stick?
Napisano Ponad rok temu
Mam taką taniutką ostrzałkę Lansky Crock Stick Mini Knife Sharpener i tak się zastanawiam jak DOBRZE nią ostrzyć klingę.
Kiedyś przeczytałem wypowiedź Pitera i zrozumiałem, że to mniej więcej tak samo wygląda jak na Trianglu Spyderco (oglądałem film - dzięki Liczmistrz), z drugiej strony jest opcja poprostu przeciągania ostrza w poprzek prętów tak jak na ostrzałkach kółkowych.
Nie wiem jaki dokładnie jest kąt na ostrzałce lanskiego i czy pasuje do Amphibiana oraz Sebenzy, czy sobie w ten sposób nie przeprofiluję ostrza?
Czy ktoś mi może powiedzieć, jak powinno się to robić prawidłowo?
Dzięki za pomoc.
Napisano Ponad rok temu
musisz oczywiście jechać na mokro
opisze Ci mój sposób
na wysokości pasa na biurku kłade złożóny ręcznik czy inne cóś w co sie ładnie zapada po dociśnięciu
jedną ręką wciskach i stabilizujesz ostrzałke
noż wkładasz między pręciki i pociągasz do siebie a jak sie zaczyna brzuszek lekko w góre
pierwsze ruchy dociskasz nóż w dół do prętów
potem coraż delikatniej
potem analogicznie na białych prętach
jaki naciś i płynność ruchu nauczysz sie szybko
ostrzyłem na tym M21 i szło pięknie i szybko i po kilkunastu sekundach znowu golił
fabrycznie to jest chyba ostawione na 40 stopni czyli po 20 na strone.
do folderków optymalnie
nie wiem tylko jak ze stala bo aus8 ostrzy sie łatwo i szybko ale nic powyżej tej półki nie ostrzyłem.
mam nadzieje że coś doczytałeś z mojego postu.
aha no i musisz otrzymać ostrze dokłądnie pod kątem 90 stopni do ostrzałi jak jest klinga w środku - jak zejdzie Ci na bok to zmieni sie kąt.
Napisano Ponad rok temu
Mam dokładnie to
I nawet na tym obrazku jest chyba pokazane, żeby ostrzyć tak jak na spyderco a nie przeciągając po prostu w poporzek na prętach...
Kurcze no nie wiem, nie chcę spieprzyć nożyka....
Napisano Ponad rok temu
jeśli tylko podostrzam ,to jadę przez srodek lekko kilka pociągnięć .
jak troche bardziej tępy nóż to tak jak na trianglu a na koniec na środku ze dwa rayz .
Niestety kończy się to zawsze i tak na BM -ie (obudowa bezpiecznika)
Zupełnie tępego noża nigdy samą X nie udało mi się naostrzyć .
Z uwagi na gradację kamyków, chyba się nie da ?
Natomiast do podostrzania nadaje się znakomicie.
Trzeba jednak dobrać stosunek ruchu w dół do ruchu do siebie , w zależności od długości noża . Powyżej 3,5 cala ,strasznie trudne .
Szkoda .że w tym modelu nie ma kamieni o większej gradacji , wtedy kto wie może by się dało nawet podreperować ostrze.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio ostrzylem Dragonflya i jest jak brzytwa (metoda tri-anglowa), wczesniej victorinoxa (tez trianglowo) za cholere nie chcial naostrzyc, nie wiem co robilem zle, wyglada na idiotoodporne urzadzonko a jednak...
O co biega z tym bezpiecznikiem? Taki zwylky stary bezpiecznik z piaskiem w srodku czy co? Jakna tym ostrzycie? 8O Moze jakies fotki?
Napisano Ponad rok temu
Mam Crock sticka od jakiegos czasu, swietna ostrzalka.
Ostatnio ostrzylem Dragonflya i jest jak brzytwa (metoda tri-anglowa), wczesniej victorinoxa (tez trianglowo) za cholere nie chcial naostrzyc, nie wiem co robilem zle, wyglada na idiotoodporne urzadzonko a jednak...
O co biega z tym bezpiecznikiem? Taki zwylky stary bezpiecznik z piaskiem w srodku czy co? Jakna tym ostrzycie? 8O Moze jakies fotki?
http://www.forum-kul...ndpost&p=626468
proszę bardzo.
Napisano Ponad rok temu
Podostrzyć - spoko działa, tnie i w miarę cacy
Zrobić nóż na brzytwę- cięęęężko. Jakby to ustrojstwo miało pręciki o grubszej gradacji no to poezja.
A co do samego ostrzenia to po prętach w dół i do siebie ( u mnie działa),
ale nie wiem jaki ona ma kąt
Napisano Ponad rok temu
JA CHCĘ TO MIEĆ I MUSZĘ TO MIEĆ!!!
A Crock Stick będzie zajebisty na wypady - sprawdziłem na Viktorku, jest dobrze, da się ostrzyć folderki (w systemie trianglowym) i większe noże (w systemie przeciągania) ...
Napisano Ponad rok temu
A ja mam z nią problem.
Podostrzyć - spoko działa, tnie i w miarę cacy
Zrobić nóż na brzytwę- cięęęężko. Jakby to ustrojstwo miało pręciki o grubszej gradacji no to poezja.
A co do samego ostrzenia to po prętach w dół i do siebie ( u mnie działa),
ale nie wiem jaki ona ma kąt
Dwa zestawy pręcików (grubsze i drobne) ma Gatco Micro-X, ale tam te pręciki są ustawione właśnie w literę X, więc miejsca na przeciąganie ostrzem z góry na dół jak w Tri-Anglu jest jeszcze mniej niż w Crock Sticku...
Trzeba zacząć działania na rzecz fuzji GATCO z Lanskym, to może połączą pomysły na ostrzałkę...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Haiku
- Ponad rok temu
-
Rybak
- Ponad rok temu
-
BM710 i nowy user :)
- Ponad rok temu
-
Noz armi francuskiej ;)
- Ponad rok temu
-
czy mogę nosić salse w Niemczech
- Ponad rok temu
-
Nowy nożyk mojej lubej
- Ponad rok temu
-
STALE NIERDZEWNE I ICH WŁAŚCIWOŚCI MAGNETYCZNE
- Ponad rok temu
-
154CM kontra 440c, roznice ?
- Ponad rok temu
-
Pierwszy nożyk EDC i dlaczego NIE CRKT
- Ponad rok temu
-
Nowy Balisong od Benchmade
- Ponad rok temu