Re: Lornetka.
Ja potrzebuję średniego kompakta do lasu o przyzwoitych osiągach a nie astronomicznej cegły u szyii.
Cena: do 350 pln.
Będę jej używał sporadycznie. Jak juz pisałem - bardziej zależy mi na powiększeniu niz polu widzenia. Ot - przyglądnać się bliżej jakimś ciekawym napotkanym szczególikom. Nic więcej.
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe jak wysoko mierzysz.
Wlasnie kompakty sa najdrozsze gdyz to jest najwyzsza i najbardziej skomplikowana technologia.
Lornetka z pryzmatami dachowymi moze byc dwukrotnie drozsza od tej z porro.
Sam szukam czegos sensownego tzn 8x30 lub 8x40 ale niestety zycie odziera ze zludzen.Od razy mozesz sobie odpuscic modele Tasco podobne w cenach do 500 PLN.Jest to chlam nie nadajacysie do ogladania niczego poza meczem w sloneczny dzien z drugiego rzedu. Fatalna kolimacja osi niska jasnosc przebarwienia ostrosc tylko w centrum obrazu.Nie mowiac o tym ze paruja.Nie nadaja sie do lasu czy jakiegokolwiek zastosowania.
Niestety na taka lornetke trzeba zalozyc min 1000 PLN . Placi sie za jakosc i technologie. O ile w przypadku nozy roznica w uzytkowaniu MT za 1000 i BM za 300 jest plynna o tyle w lornetkach jest bardzo widoczna
Nie idz na kompromisy pomiedzy jakoscia a cena.Nie istnieja.
Albo masz tani chlam albo lornetke ale wtedu plac i placz.
Tak naprawde jest kilka firm ktore robia optyke pod roznymi markami.Polecam ci przkopac Google.W zasadzie najsensowniejsze pod wzgledemceny i jakosci sa wyroby firmy Vixen ktore sa sprzedawane jako Celestron czy Eagle Optics. Troche im do Leici czy Doctera brakuje ale roznica nie jest tak znaczna jak pomiedzy Bushnelem czy Tasco a Vixenem.
Ja wole pozbierac i kupic sobie takiego Apexa Pro 7x42 niz badziew za 300-400 ktory sie do niczego nie przyda.