sw, a czas na silke(i jak cwiczyc)
Napisano Ponad rok temu
staralem sie znalesc co sie da na ten temat by dowiedziec sie czegos wiecej(ale niestety nie znalazlem nigdzie tego co mnie najbardziej interesuje). mawia sie, ze wypadalo by cwiczyc max 4 razy w tygodniu by dobrze wypoczac. no i problem - co zrobic gdy sie ma treningi 3 razy na tydzien?
- do treningow dodac jeszcze silownie(niestety chyba wiekszosc z nas ma je pozno, a nie kazda silka jest tak dlugo czynna) + 4 trening w wolny dzien.
- zrobic tylko jeden trening na silowni w wolny dzien(taki calosciowy)
- nie liczyc treningow jako "dni cwiczacych" i nie przejmowac sie nimi bo silka to trening calkiem inny
- a moze cos jeszcze innego
druga sprawa - jak cwiczyc?
jest duzo porad jak cwiczyc na sile, jak na mase, jak na rzezbe. no ale masa nas chyba czesto nie interesuje - dobrze jest zachowac swoja kategorie wagowa, rzeba - olac ja , sila - no tak, ale tu zwykle sa brane pod uwage konkurencje silowe(zatem tak cwiczac czy nie stracimy znacznie na szybkosci?).
no i wlasnie drugi dylemat, jak z powtorzeniami, jak z seriami, jak przerwami pomiedzy, czy lepiej sztanga/drazek, czy moze atlas?
trzecia sprawa - odzywianie/odzywki
tu jestem kompletnie zielony, wiec nawet nie wiem o co dokladnie zapytac. zapewne na co zwracac uwage podczas odzywiania i po co ewentualnie zerknac do sklepu z odzywkami.
ps. jesli juz gdzies taki temat jest to dajcie znac bo nie znalazlem
ps2. nie chodzi tu o konkretne porady dla mnie, ale o ogolne wiec nie bede sie rozpisywal ile to mam lat, waze itp
Napisano Ponad rok temu
Na twoim miejscu robiłbym 2 góra 3 treningi na siłowni w tygodniu.Po siłowni organizm musi się zregenerować.Teraz rozkład jak masz trening sw np poniedziałek,środa,piątek to siłke robisz wtorek,sobota.Moim zdaniem przy intensywnym treningu SW masy nie zrobisz więc lepiej zając się robieniem siły lub wytrzymałości siłowej.Jak jesteś początkujący jeśli chodzi o siłownie to pierwszy miesiąc robisz wszystkie ćwiczenia 3 serie po 8-12 powtorzen(dbając by ciezar był tak dobrany aby ostatnie 2 powtorzenia przychodziły z wielkim trudem),po tym miesiącu kiedy organizm jakotako przyzwyczai się do siłowni wybierasz czy robisz tzw.masę ,siłę,wytrzymałość siłową,rzezba tak czy siak wyjdzie ci po normalnych treningach sw.
poz
Napisano Ponad rok temu
...
Zerknij do dzialu Cross-Budo tam sporo tematow jest poswieconych silowni i odzywkom.
Napisano Ponad rok temu
dzieki, poszukam w nim
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zerknij do dzialu Cross-Budo ...
Pomylilem dzialy, mialo byc: SPORT, TRENING, ZDROWIE I ODŻYWIANIE
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z obserwacji osob, ktore konsultuje musisz sie okreslic ktory sport chcesz traktowac piorytetowo, jedno i drugie naraz bedzie Ci ciezko pogodzic. Tak duzy naklad treningow jak dobrze policzylem to 7-8 treningow na tydzien, moze Cie doprowadzic do przemeczenia, a w najgorszym wypadku do kontuzji.
Jezeli chodzi o odzywki to jezeli masz juz wiecej jak 15 lat zastosowalbym po kazdym treningu odzywke Carbo w ilosci 1 g na kg masy ciala. 2-3 kap. ZMA przed snem oraz w ciagu dnia odzywke typu gainer ok. 100-250 g odzywki dziennie w 2-3 porcjach.
Napisano Ponad rok temu
pomoze możew mi też ktoś bo w sw sie rozwijam a w siłece jak na razie mam stopa
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak naprawdę dam w kość to następnego dnia zakwasy raczej przeszkadzają.. poza tym takie mam wrażenie że trochę szybkośc mi spada.
Potrzeba mi po ciężkim treningu na siłę 2 dni na regenrację.
To tyle ode mnie, resztę zostawiam BUDO-specom
Napisano Ponad rok temu
1) jest on po awf i periodyzuje Wam trening - wiec powie Ci, jak mozesz rozwijac dalej swoje atrybuty na silowni
2) nie periodyzuje (nie ma przygotowania do profesjonalnego prowadzenia treningow), wiec sam musisz zastanowic co i kiedy bedziesz rozwijac (w cyklu rocznym), poczytaj jak to robia przedstawicie olimijskich dyscyplin. Np. jak trenujesz bjj, to judo albo zapasy.
Jezeli w jakims mikro cyklu zdecydujesz sie na mase (choc nie wiem, czy tego potrzebujesz) to zrezygnuj na pewien czas z tre lub trenuj np. raz w tygodniu i bardzo lightowo.
Mi np. czesto trening silowy rozpieprzalo robienie pompek na treningach, wiec albo trzeba z pewnych elementow treningu rezygnowac i/albo dogadac sie z trenerem.
W amatorskich sekcjach jest czesto niski poziom, wiec osoby o duzym potencjale sa przy pewnej dozie samozaparcia dojsc do takiego poziomu sprawnosci fizycznej, ze zwyczajne treningi nie beda przeszkadzac im w regeneracji koniecznej w tre silowym.
Jak dobrze napisal Power-zone. Wybierz sobie priorytet. U mnie powyzej 5 tre w tygodniu zwykle konczy sie kontuzja.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mam 3 treningi w tygodniu ( srednio ponad 2h ) , chciałem w dni wolne od treningow pakowac ale to sie chyba mija z celem . Teraz mam jeszcze wakacje i czasem nie moge sie pozbierac to co bedzie jak sie zacznie szkoła ... .
U mnie to bedzie 2 max 3 treningi ( sobota + niedziela + moze bedzie jeszcze jakis dzien lajtowy )
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
złamanie nosa...
- Ponad rok temu
-
Ktora herbata na noc ?
- Ponad rok temu
-
Paweł Filleborn - upadek legendy ?
- Ponad rok temu
-
Zabieg (artroskopia) kolna, co z dalszymi treningami?
- Ponad rok temu
-
odszkodowania
- Ponad rok temu
-
JAKA dieta??
- Ponad rok temu
-
przewrót w tył i salta
- Ponad rok temu
-
Pora treningu