Frame lock - z czego zrobić?
Napisano Ponad rok temu
I jeszcze jedno pytanie - jaki musi być mniej więcej kąt pomiędzy płaszczyzną klingi a płaszczyzną stykającą się z blokadą?
Napisano Ponad rok temu
1 kąt wychodzi sam > tzn. frame lock musi mieć 90 stopni
2 jeśli zakreślisz cyrklem okrąg o promieniu równym długości listka blokady - otrzymasz kąt
3 teraz dorzuć jeszcze ze 2 -3 stopni coby uzyskac efekt klinowania i fertik
4 kąt będzie się zmieniał w zależności od długości blokady!!!
Napisano Ponad rok temu
mam ciut jeszcze na składzie :wink:
Napisano Ponad rok temu
a) projekt zakłada linersy z 2mm blachy
Ile to będzie kosztować i dlaczego tak dużo? (220x30x4)
c) Da się to sfrezować na 2mm zwykłą głowicą frezerską do stali? (pewnie się da tylko jakie obroty, posuwy i czym chłodzić)
Pozdrawiam Mrozik
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
2 milimetrowy tytan ma facet na składzie - chciał mi opchnąć :Mrozik ja bym nie bawił sie w zmiejszanie grubosci tytanu z 4 do 2mm ,za duzo pracy(wiem coś o tym) ,poza tym moga byc nierównosci .Najpierw probował bym zdobyc 2 mm (stal,tytan,aluminium) a ja nie dało by rady ,to wtedy dopiero zabrał sie za zmniejszanie grubosci.
Biuro Techniczno - Handlowe "Wist"
inż. Józef Grygieńcza
Adres i siedziba firmy:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
ul. Cielmicka 39
43-100 Tychy
tel/fax. +48 32 217 60 32
tel. +48 32 329 14 50
e-mail: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
nie wiem czy sprzeda Ci mały kawałek - ale może czas zacząć go uświadamiać że klientów na małe kawałki może jest więcej niż tych na całe blachy.
Jeśli udało by Ci się namierzyć jakiś mocniejszy stop Alu - daj znać - albo wrzuć na topic o materiałach. Ja szukałem przez tydzień blach z lotniczych stopów Alu i ni hu... w Polsce kochanej
2 mm .... to ma być w końcu frame czy linerlock... chociaż w sumie 2mm to już styknie :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli udało by Ci się namierzyć jakiś mocniejszy stop Alu - daj znać - albo wrzuć na topic o materiałach. Ja szukałem przez tydzień blach z lotniczych stopów Alu i ni hu... w Polsce kochanj
i nie mam czasu sie rozpisywać o konkretach ale może zamiast szukać alu lotniczego zaczniecie się rozglądać za stopami Al o dużej wytrzymałości (postaram się zarzucić skan wieczorem z tablicą) w polsce jeszcze słabo działa marketing wśród sprzedawców i łatwiej jest kupuć durale lub jeszczze łatwiej stopy PA do obróbki cieplnej (już gdzieś pisałem że handlowcy z łapanki są i nie wszystko musza wiedzieć)
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
se myslem że stopy o dużej wytrzymałości, a takie są właśnie dural-e
tu macie schemat klasyfikacji
tu macie sposób oznaczania obróbki, tj sposób jej oznaczania
tu macie własności mechaniczne
tu macie polskie
proszę se znaleść po oznaczeniu zachodnim skład chemiczny, porównać z polskim, znaleść odpowiednik i kupować
pamiętać o obróbce cieplnej, jak ktoś może anodyzować elektrolitycznie i WYKONAĆ, jeśli nie to: chemicznie, ALE KONIECZNIE ANODYZOWAĆ, bo będzie się ścierać i brudzić
pozdro
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
nie weim jak duzy ma byc ten twoj folder bo np Sebenza ma 4 mm okładziny z tytanu ,wiec jak by był srednich rozmiarów twoj folder to te 4 mm o golmena były by oki
Zapytam gościa, ma być frame lock tylko do malutkiego folderka - 9cm w złożeniu. Co do lotniczych stopów alu to nie widziałem nigdzie, ale duraluminium jest całkiem niezłe
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
DIY micarta.
- Ponad rok temu
-
Dlaczego hartowanie wygina stal i jak temu zapobiec?
- Ponad rok temu
-
Nareszcie skonczylem
- Ponad rok temu
-
wszyscy robią noze, są ludzie też co klepią mieczyki
- Ponad rok temu
-
jakie podklładki w motylku
- Ponad rok temu
-
macie pomysl??