Co mozna osiągnąć ??? ...
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio tak sie zastanawiałem -> co mogę osiągnąc w TKD. Pytanie niby dziwne ale jak zaczełem trenowac w wieku 15 lat to czy mam jeszcze szanse na zdobycie jakis sukcesów np. na zawodach. Jestem ciekaw ponieważ na treningach daje z siebie wszstko, staram sie byc najlepszy itd. Narazie trenuję 3 miechy więc niede mam doswiadczenie w TKD.
Takie refleksje mnie złapały po tym jak zobaczyłem gnojki które mają po 8-9 lat i mają zielone niektóre niebieskie pasy. Ja bede zdawał na pirewszą belkę w styczniu wiec jak widze takic młodych z takimi pasami to załuję ze niezaczęłem trenować wcześniej ale cóz w ich wieku to niezabardzo miałem możliwosc trenować. Wiem ze pasy to niewszystko ale wiecie jak to jest jak sie widzi 2x młodszą osobe z 2x wiekszym pasem :roll:
Jestem ciekaw ile wy mieliście lat kiedy zaczeliście trenowac i jakie z tym wiążom sie sukcesy.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Takie jest moje zdanie, i moge sie myslic. Sam narazie nie dlugo trenuje, ale takie przypadki latwo zauwazyc.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A na dzieciaki nie patrz, dobrze Ci koledzy mówią. U nich egzaminy zazwyczaj są rzeczywiście inne. U mnie np. dzieci mają uproszczony program do 5 kup, ale potem stop orkiestra - zdają to co i starsi albo stoją na stopniu.
A kwestia wieku i treningów to sprawa indywidualna. Mam w klubie dwóch chłopaków, którzy zdobyli 1 dany w wieku 14 lat. Z niektórymi dorosłymi się gorzej pracuje niż z nimi...
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Witam w klubie. Zacząłem ćwiczyć w 1986 roku mając 14 lat. Na zawodach wielkich sukcesów nie miałem, chyba żeby liczyć medale w układach. Ale i tak jestem zadowolony z tego, do czego doszedłem...
mslisz Gizmo że jakbyś zaczął trenowaćpóxniej to by to zbytni nie zmieniło twoich dotychczasowych osiągnięć?
Napisano Ponad rok temu
NAJWAZNIEJSZE to żeby trenować sumiennie i nie przerywać - jest u mnie w klubie chłopak który zaczął trenować jakieś 2 lata poźniej ode mnie i teraz jest medalistą mistrzostw świata i europy, a moje sukcesy się kończą na arenie ogólnopolskiej... co z tego ze ja byłem o krok od dana jak on mając niebieski pasek został członkiem kadry narodowej juniorów i wygrywał na zawodach międzynarodowych? zaczął trenować później ale trenował sumiennie, nie opuszczał treningów i tak trenuje do tej pory - to się liczy
to że masz 15 lat... co z tego, nie odniesiesz większych sukcesów w juniorach czekają Cię seniorzy, są ludzie którzy zaczynają trenować pózniej i też odnoszą sukcesy...
jak tylko spełnisz wymagania co do stopnia - na zawodach regionalnych możesz startować od 8kup, reszty mi się nie chce przytaczac wejdź na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] tam są szczegółowe informacje w dziale wspólzawodnictwo sportoweTakie pytanko po jakim ogresie czasu tak średnio jeździ sie na zawody
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
mslisz Gizmo że jakbyś zaczął trenowaćpóxniej to by to zbytni nie zmieniło twoich dotychczasowych osiągnięć?
Pewnie by zmieniło - miałbym mniej czasu na dojście do tego, do czego doszedłem ;-)
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Witam
Ostatnio tak sie zastanawiałem -> co mogę osiągnąc w TKD. Pytanie niby dziwne ale jak zaczełem trenowac w wieku 15 lat to czy mam jeszcze szanse na zdobycie jakis sukcesów np. na zawodach. Jestem ciekaw ponieważ na treningach daje z siebie wszstko, staram sie byc najlepszy itd. Narazie trenuję 3 miechy więc niede mam doswiadczenie w TKD.
Takie refleksje mnie złapały po tym jak zobaczyłem gnojki które mają po 8-9 lat i mają zielone niektóre niebieskie pasy. Ja bede zdawał na pirewszą belkę w styczniu wiec jak widze takic młodych z takimi pasami to załuję ze niezaczęłem trenować wcześniej ale cóz w ich wieku to niezabardzo miałem możliwosc trenować. Wiem ze pasy to niewszystko ale wiecie jak to jest jak sie widzi 2x młodszą osobe z 2x wiekszym pasem :roll:
Jestem ciekaw ile wy mieliście lat kiedy zaczeliście trenowac i jakie z tym wiążom sie sukcesy.
pozdrawiam
No cóż.. aktualnie jestem po roku treningów, jakiś miesiąc temu brałem udział w zawodach (Mistrzostwa Wybrzeża) i nawet brąz udało sie wywalczyc w układach. Jakiegoś większego znaczenia dla mnie nie ma ten medal, ale ładniutko sie prezentuje wśród innych, jeszcze z czasów pływania. Myslę, że zaczynając trenować w wieku 14-15 lat nie jesteś z góry przekreślony, jeśli chodzi o wyniki w zawodach. choć oczywiście im wcześniej zaczniesz, tym lepiej.
Napisano Ponad rok temu
Z tego co sie orientuje to trzeba miec chyba bardziej kolorowy pasek niz biały, ale moge sie myloc ;-) . Zaczolem trenowac w wieku 20 lat, sukcesem jest to,ze dalej mam ochote na trening ;-)
A ja w wieku 19
Wiec jak widzisz moze byc zawsze gorzej A do zawodów to jeszcze sobie pocwicz zdeczko... zreszta czy to takie najwazniejsze?
Napisano Ponad rok temu
Oczywiscie, ze masz szanse zdobycia odznaczeń na zawodach ! Musisz tylko systematycznie trenować. Wkładać w trening trochę serca (jak to moj trener mowi) oraz chęci. 15 lat to wcale nie jest zły wiek. Ja zaczynałem mając 14 i trochę juz na zawodach osiągnąlem.Ostatnio tak sie zastanawiałem -> co mogę osiągnąc w TKD. Pytanie niby dziwne ale jak zaczełem trenowac w wieku 15 lat to czy mam jeszcze szanse na zdobycie jakis sukcesów np. na zawodach.
Na niektorych zawodach w WTF-ie jest wymagany niebieski pasek więc musicie troche potrenowac. Nie wiem jak sytuacja wyglada w innych federacjach.Z tego co sie orientuje to trzeba miec chyba bardziej kolorowy pasek niz biały, ale moge sie myloc . Zaczolem trenowac w wieku 20 lat, sukcesem jest to,ze dalej mam ochote na trening
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych