KAsk bokserski?
Napisano Ponad rok temu
Sugerowałbym uzywanie cienkiej bawełnianej balaclavy (kominiarki) takiej jak czasem na motor sie uzywa. Pot tak nie przeszkadza, kask pewniej siedzi i sie nie slizga nawet po mocnym uderzeniu.
Uczucia mam mieszane - z jednej strony pewne rzeczy można robić śmiało, ale z drugiej pole trafienia jest dużo większe, niektóre uderzenia (podbródkowy) potrafią kask przekręcić. Na pewno bardzo przydaje się dziewczynom bo pomaga przełamać oba rodzaje lęku przy uderzeniu (lęk przed otrzymaniem uderzenia i przed uderzeniem z większą siłą w twarz agresora/sparringpartnera). Kiedyś biłem się z gościem ubranym w taki kask, kamizelkę ochronną, nabiodrki do niej, nagolenniki i rękawice - trochę się za bardzo rozkręciłem i przez nieuwagę lekko go ogłuszyłem (kopnięty schylił się i dostał "młotek" na kask/wierzch głowy). Nie jest to więc tak pełna ochrona (mówię ciągle o wersji z szybą) jak na przykład RedMan uzywany w nauce samoobrony kobiet albo w profesjonalnym szkoleniu strzelania bojowego. Jako pomoc naukowa rzecz jest dobra, ale na pewno nie polecałbym sparowania tylko w kaskach. Aha - zamknięty kask nie zwalnia z noszenia szczęki.
Jako plusy ponadto wymieniłbym - dobre dla ludzi którzy ze względu na pracę (wygląd) nie mogą raczej chodzić parę dni z "Reksiem" na oku, dobre dla osób po niedawnych uszkodzeniach nosa (ostatni sparring miałem w kaskach bo na poprzednim kolega mankut mi zasadzil pare szybkich prostych z kontry, bez kasku bym sie nie bil bo szkoda nosa spuchnietego).
Podkreślam, że moje uwagi odnoszą się do kasku zamkniętego z szybą poliwęglanową (taką z jakiej robi się np zasłony do kasków hokejowych). Kask otwarty miałem na sobie tylko parę razy i trudno mi mówić o jego ewidentnych zaletach (ochrona skroni i kości jarzmowych) coś więcej.
Napisano Ponad rok temu
Ja widziałem je tylko na zagranicznych stronach, a chciałbym sobie taki sprawić.
U mnie w okolicy są tylko z kratą, ale ona bardzo ogranicza pole widzenia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Będę musiał kupić "w ciemno" bo fotki jaknazłość nie dali
Czy może coś jak ten?
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
nowy kombat dla wojska?