DIY micarta.
Rozpoczęty przez , Ponad rok temu
23 odpowiedzi w tym temacie
Napisano Ponad rok temu
Re: DIY micarta.
Dobra, chcecie i macie
na początek potrzebujemy ścisku
4śruby , 4 nakrętki , 8 podkładek o dużej średnicy , dwa kawałki drewna -powiedzmy 350x200xconajniej 50 ( co by sie nie wyboczyło ) oraz 2 kawałki okładki plastikowej ( laninat nie przywże do drewna )
wygląda to tak :
przechodzimy do laminatu:
ja cąłem koszuli bawełniane czarna +biała ( naturalny materiał b.dobrze przesiąka żywicą i potem sie nie kudli )
rozrabiamy żywice i start , mamy ok 30 minut na zalaminowanie
pierwsza warstwa powiedzmy czarny kawałek obsmarowany z dwóch stron kładziemu na okładce plastikowej , nastepnie smarujemu biała szmatke i kładziemy na czarna ( ważne jest aby nakładać równiutko i bez zmarszczek , i znówm czarna i znów biała .
mnie na ok 6 mm grubości laminatu wchodzi 25 szmatek
po zakończeniu nakładania i babrania sie w lepiącej żywicy
na góre kładziemy 2 okładkę
teraz ściskamy to wszystko w ściski i czekamy ok 24h :
tu rys złożeniowy:
po jednej dobie wyciągamy laminat , okładni powinny ślicznie odejść i czekamy jeszcze spokojnie z 48 godzin co by sie żywica do końca "uleżała " i wyschła
pożniej już tylko obróbka na nożyku ( uwaga ) trzeba obrabiać recznie co by żywicy nie "przypalić" , szlifierka i diaksiki fe :-)
to by było na tyle , miłego ściskania
na początek potrzebujemy ścisku
4śruby , 4 nakrętki , 8 podkładek o dużej średnicy , dwa kawałki drewna -powiedzmy 350x200xconajniej 50 ( co by sie nie wyboczyło ) oraz 2 kawałki okładki plastikowej ( laninat nie przywże do drewna )
wygląda to tak :
przechodzimy do laminatu:
ja cąłem koszuli bawełniane czarna +biała ( naturalny materiał b.dobrze przesiąka żywicą i potem sie nie kudli )
rozrabiamy żywice i start , mamy ok 30 minut na zalaminowanie
pierwsza warstwa powiedzmy czarny kawałek obsmarowany z dwóch stron kładziemu na okładce plastikowej , nastepnie smarujemu biała szmatke i kładziemy na czarna ( ważne jest aby nakładać równiutko i bez zmarszczek , i znówm czarna i znów biała .
mnie na ok 6 mm grubości laminatu wchodzi 25 szmatek
po zakończeniu nakładania i babrania sie w lepiącej żywicy
na góre kładziemy 2 okładkę
teraz ściskamy to wszystko w ściski i czekamy ok 24h :
tu rys złożeniowy:
po jednej dobie wyciągamy laminat , okładni powinny ślicznie odejść i czekamy jeszcze spokojnie z 48 godzin co by sie żywica do końca "uleżała " i wyschła
pożniej już tylko obróbka na nożyku ( uwaga ) trzeba obrabiać recznie co by żywicy nie "przypalić" , szlifierka i diaksiki fe :-)
to by było na tyle , miłego ściskania
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dlaczego hartowanie wygina stal i jak temu zapobiec?
- Ponad rok temu
-
Nareszcie skonczylem
- Ponad rok temu
-
wszyscy robią noze, są ludzie też co klepią mieczyki
- Ponad rok temu
-
jakie podklładki w motylku
- Ponad rok temu
-
macie pomysl??