Jak ktos uwaza ze noz nigdy nie jest dostatecznie ostry....
Napisano Ponad rok temu
Jako ze mi sie w weekend nudzilo to potraktowalem tak brzydko BM Pika - fajnie wyglada jak wloski na rece odskakuja przy dotknieciu ich jakis 1mm nad skora przedramienia A moja pani powiedziala ze mi calkiem odwalilo, ale ze jest pod wrazeniem
Napisano Ponad rok temu
Czy ktos moglby wyjasnic jak to to sie robi ? Czy zasada jest taka sama jak w przypadku ostrzenia noza na plaskim kamieniu (staly kat nachylenia ostrza itp itd) ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
co do samej techniki to przyznam ze ekspertem nie jestem i spinam 2 paski w jeden dluuuugi zapinam to na stole tak zeby ten na ktorym ostrze byl "zamszowa" skora do gory i jade tak jak na kamieniu rowne pociagniecia i staram sie trzymac kat.
Moj dziadek mial specjalny pas do brzytwy to byl skrocony pas oficerski ktory zamiast klamry mial ucho stalowe do zawieszenia na czymkolwiek, np klamce. Z drugiej strony byl uchwyt z kilku warstw skory taki jak mniej wiecej w pilniku (ale oczywiscie bardziej plaski w przekroju). pozwalo to na konkretne napiecie pasa wiec nie trzeba bylo czynic zadnych przygotowan., a doostrzanie brzytwy to kilka ruchow. noza zreszta tez, jak sie go dobrze przygotowalo.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale nie uzywam nic CIFopodobnego, tylko dwoch roznych past polerskich - jedna z baumarktu, jakas do polerowania lakieru samochodowego, a druga to sie nawet wole nie domyslac, dostalem od znajomego starego szlifierza, smierdzi pastom do butow.
Efekt bywa mocny.
Napisano Ponad rok temu
CIF? a paska szlag nie trafi?
Trudno, ostry noz wymaga poswiecen
Pas ofierski LWP
Mam podobna "ostrzalke", stary pas wojskowy. Owijam go dookola taboreta i spinam klamra na dole. Ostrze na tej "mechatej" stronie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale oczywiście dodajcie że w przeciwną strone niż ostrzenie
Fakt 8) W przeciwna strone za duzo trocin by bylo chyba
Napisano Ponad rok temu
ale oczywiście dodajcie że w przeciwną strone niż ostrzenie
Sorry, ale to chyba niewykonalne w sekwencji ruchu tnącego ( chyba że ktoś ma wiele pasków) :wink: .
Ja mam taki patencik do małych nożyków :
Kawałek (23cm) skóry o szer 3,5-4cm owijam wokół lewej dłoni i pucuję nożyki na glanc .
Podobny kawałek(tylko szerszy) na mokro przybiłem do deski .
Po wyschnieciu stanowią jakby jedność . Smaruję ustrojstwo odrobiną pasty do przecierania zaworów (dzięki - patent z forum) i... jechane.
Nie zawsze wychodzi brzytwa ale znajomi nie narzekają na kuchenniaki po takiej obróbce końcowej.
P.S. - czekam na TriAngla , po ostrzeniu w/w może nie bede już używał skóry.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ELWOOD a ile wykonałeś pociągnięć na stronę? Czy nóż który ostrzyłeś golił przed "zabiegiem" ? jak oceniasz poziom ostrości noża zanim trafił na pasek? .....
pozdrawiam
Ciezko powiedziec, nozyk byl bardzo ostry, ale nie golil. Na strone pewnie wyszlo ze 100-150 pociagniec tak mniej wiecej, troche czasu mi zeszlo
Napisano Ponad rok temu
a probowaliscie taka smiszna gume ktora mozna kupic w SW Nozy? kawal gumy z opilkami. troche agresywniej bieze niz skora ale trudniej sie operuje, moze dlatego ze pas jest dluzszy i szerszy. ale tez niezly patent.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ile pociągnięć? przecież to zależy od stali, hartu, grubośći kligni/kątu ostrzenia. tyle żeby było dobrze.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
E. Hartink - Encyklopedia Noży
- Ponad rok temu
-
Nowy folderek od Stridera
- Ponad rok temu
-
Benchmade 550, 551