Benchmade 550, 551
Napisano Ponad rok temu
Przymierzałbym się do zakupu, skubańce leżą świetnie w dłoni, tylko nie wiem, ĸtóry z nich jest lepszy/wytrzymalszy/cokolwiek (wg mnie, 551 jest ładniejszy).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
551 sie na 100% lepiej wbija , tna podobnie, chociaz 550 moze troszeczke latwiej przechodzi przez materialy typu gruba tektura, albo jakies twardsze produkty spozywcze (chocby grube marchewki ) z powodu wyzszego szlifu.Jakie różnice wynikają z różego kształtu ostrza w Griptilianach 550 i 551?
Do tego klinga 550 to jeden wielki brzusiec, w efekcie tnie sie nim jak mala szabla. Ale podejrzewam, ze w 90% przypadkow zastosowan nie zauwazysz roznicy.
550 nie ma kolkow, a czasem te pare mm wiecej "robi".
Czesciowa odpowiedz masz powyzej, a czesciowo odpowiedz na Twoje pytanie brzmi "a do czego?"Przymierzałbym się do zakupu, skubańce leżą świetnie w dłoni, tylko nie wiem, ?tóry z nich jest lepszy/
To znaczy?wytrzymalszy/
Na zuzycie, czy na podwazanie czegos? Raczej nie ma roznic, podobnie - w obu przypadkach.
"Cokolwiek"?cokolwiek (wg mnie, 551 jest ładniejszy).
551 ma wersje ze stali D2, ktora mozna kupic w Cabelas (zwlaszcza przy obecnym kursie dolara) taniej, niz "zwyklego" w PL (np. military, albo alert). Mowie tu o cenie koncowej, z clem, podatkiem i shippingiem (zakladam, ze nie masz luznych 140$ + clo i VAT na wersje z S30V ).
Poza tym - IMO kwestia gustu (rowniez preferencji co do otwierania, kolek/otwor) i tego, do czego noz Ci jest potrzebny.
550 to jest troche "wiecej noza".
Aha - combo sobie raczej daruj, jesli to ma byc EDC/EDU, chyba, ze non stop kroisz cumy.
Guest_budo_Gacor_*
Napisano Ponad rok temu
bedzie to 550 i to przez CIEBIE. :balisong:
550 macalem i lezy i chodzi i cena si, a 440c w wykonaniu tej
firmy juz mnie do siebie przekonala (piczka do czarnej roboty..),
jednak nie daje mi spokoju spyderco paramilitary, wiec jeszcze
nie obiecuje..
Napisano Ponad rok temu
A Paramilitary tez za mna chodzi - ale na razie go nie ma na liscie zakupow. Mozliwe zreszta, ze Ci bardziej przypasuje, niz Griptilian
Napisano Ponad rok temu
Wydatny brzusiec = lepiej tnie, łatwiej wchodzi w materiały. Czysta fizyka - mniejsza powierzchnia ostrza naciska na powierzchnię a więc łatwiej w nią się wgryzie. prawie 2cm dłuższe głownie z kołkami łatwiej sie klinują w kapuście i trudniej się nimi robi żarło niż tymi 8,8 mm-ami głowni Griptiliana. Sama krawędź tnąca ostrza ma 8,6 mm.
No ja się do dzisiaj nie wyleczyłem z poczatkowej fascynacji a miesięcy już sporo upłynęło od zakupu.
Sheepfoota bierz Waszmość i na marchewki !!
To tyle
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Rybak: myślałem o wersji z 440C; kurna, masz rację: nie mam 140$ na S30V ..
Poza tym, dla mnie Benchmadowska 440C jest "więcej niż wystarczająca", jako że noży staram się nie katować niepotrzebnie i nie mają ze mną ciężkiego żywota.
Chyba raczej 550 (wolę dziurki niż kołki ) .
Napisano Ponad rok temu
Aaa... Podstawowa wersje to tez bym bral 550 (zreszta wzialem )Chyba raczej 550 (wolę dziurki niż kołki ) .
Raczej nie bedziesz narzekac. Nozyk jest super, stal tez dobra.
No chyba, ze Ci sie jakis "Montagsmesser" trafi, ale wtedy zawsze mozesz odeslac.
A 551 sobie sprawilem tylko dlatego, ze bylem ciekawy jak sie to D2 sprawuje. No i sie sprawuje tak dobrze, ze juz do mnie i mini jedzie 8)
Napisano Ponad rok temu
Zeby nie było OT - jeśli miałbym wybierać ---> 550 z Sheepfoot, plain.
Owczastopa zawsze mi się podobała (strasznie roboczy ten profil) .
Napisano Ponad rok temu
A "szewski poniedzialek" znasz?"Montagsmesser" - nie znałem określenia
To stad chyba sie wzielo i w niemieckim.
Napisano Ponad rok temu
Montagsmesser!!! Ubaw po pachy z Twoimi określeniami, Rybak! Masz u mnie :drinking: ."Montagsmesser"
Napisano Ponad rok temu
Guest_budo_Gacor_*
Napisano Ponad rok temu
Kolega rybak zalozyl samokrytyke, jestem poruszony,Wiem, jestem swinia nie rybak
może czas na zmiane nicka, z tym u gory to moze przesada,
ale np: benchi, albo gripi, (o piczce nie wspominam, bo mialo byc milo), lub może bardziej poetycko benchmite, proponuje benchmite!
Masz swiadomosc, ze jestes uzalezniony?A 551 sobie sprawilem tylko dlatego, ze bylem ciekawy jak sie to D2 sprawuje. No i sie sprawuje tak dobrze, ze juz do mnie i mini jedzie
Twoj szczegolny przypadek mnie fascynuje (uzaleznienie od jednego producenta..),
moze wlasnie powinienes wpisac paramilitary na liste zakupow i sie chociaz troche podleczyc..? :wink:
Napisano Ponad rok temu
Gacor robi offtopa
Nie przesadzaj z tym uzaleznieniem, mam tez dwa Spyderki, Microtecha i Ontario
Ale BM rulez.
Napisano Ponad rok temu
Jest tu jakis moderator?
Gacor robi offtopa
Nie przesadzaj z tym uzaleznieniem, mam tez dwa Spyderki, Microtecha i Ontario
Ale BM rulez.
Nie mogłeś sobie podarować co ? :wink:
Zeby nie było OT - obiecuję że kupie kiedyś GRIPA
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PS. a Gripa to wlasnie ciulkwens sprzedaje
Niestety nie teraz . Czekam na Triangla od " Ojca Chrzestnego" . A potem nóż Budo
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Fallkniven AB na sprzedaz :(
- Ponad rok temu
-
Sklepy we Wrocławiu
- Ponad rok temu
-
który maluch
- Ponad rok temu