M21- spis ogolnopolski (i zagraniczny też :)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
od tygodnia mam m21-02 => dobra maszyna..
jestem zadowolony...
mial byc kupiony na pvk ale znalazlem na allegro za 180 razem z przesylka...
i dostalem go w ciagu 3 dni.. :twisted:
szukam ostrzalki.. o ile dobrze widze to kat 20°,si??
a wy czym ostrzycie swoje eMki?
ja mysle o kupieniu
Lensky ( Pocket Crock Stick or Turn Box Ceramic Rod );
no i co... pozdrawiam cala emkowa brac :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bardzo fajny nóż tylko mam problem z liner lockiem...jak za mocno nim machne przy otwieraniu to sie tak blokuje ze trzeba go drugą reką odblokowac. mial ktos podobny problem ? moze ktos mi cos poradzi w związku z tym ? ja osobiscie mam nadzieje ze to sie wyrobi...
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
...i slusznie :wink:M21-04
ja osobiscie mam nadzieje ze to sie wyrobi...
Moj na poczatku tez ciezko chodzil, ale po jakims czasie mu przeszlo.
Napisano Ponad rok temu
Kali ja osobiscie polecam Spyderco Triangle. Kupilem ostatnio tą ostrzałke i musze powiedziec ze jestem bardzo zadowolony. ostrzylem swoją Mke i teraz znow goli . mozna nia ostrzyc wiele rodzai ostrzy noży i nie tylko bo rowniez nozyczki, rzutki, haczyki itd
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nabyłem na prezent M21-04 i cholera nie wiem czy sobie go nie zostawić, bo jest rzeczywiście extra 8) Ktoś w tym wątku zadał pytanie o kąt ostrzenia tego cuda... Więc jak to z nim jest, na jaki kąt ostrzycie? Mam nadzieję, że Lansky poradzi sobie z recurve :roll:
Dzięki za odpowiedź.
Napisano Ponad rok temu
A co do kata, to chyba 25st., ale moge sie mylic. Na micro-X da sie zrobic noz na golenie.
Pozdrawiam,
MaciekK
Napisano Ponad rok temu
Pora zaiwestowac w tri-angla.
Zawsze możesz obadać moje ogłoszenie z BUDO-AUKCJE i za grosze kupić Lansky Deluxe...
Napisano Ponad rok temu
- z jakiej stali jest liner? 410 czy coś lepszego?
- szczerze pisząc cały nóż nie wygląda aż tak pancernie i mam być może niesłuszne obawy co do jakości tego LinerLocka (wszystkie moje noże mają FrameLocka),
- mam też dziwne wątpliwości co do kulki na LL, nie wygląda na super twardą i boję się by w toku exploatacji nie wyrobiła się za bardzo...
Co o tym myślą fani i użytkownicy M21?
Napisano Ponad rok temu
Inna sprawa, że jakoś bardziej do przekonania przemawia mi Axis, ale to już jest pewnie takie moje prywatne dziwactwo.
W każdym razie gdzieś na Budo czytałem, że jednak EMka potrafi się zożyć (zwłaszcza zbyt słabo skręcona). No ale w końcu to nie jest fixed. :wink:
Z kulką też do tej pory nic złego się nie dzieje.
Napisano Ponad rok temu
Axis??! a wiesz czemu przy otwartym ostrzu w BM "klamka" od blokady nie zachodzi do końca (jak w zamkniętym) ? Ten milimetr luzu służy do domykania się w czasie wyrobienia Axisa. Takiej powierzchni styku blokady jak liner nie ma nic innego. Żeby złożyć m-kę przypadkowo musi być rozkręcona aż do klekotania 1,45milimetra i nie pomoże nawet LAWKS. ktoś tak nie dba o nóż :twisted: ?jakoś bardziej do przekonania przemawia mi Axis
Napisano Ponad rok temu
A i owszem, nawet w Gripie tego luzu jest więcej. Rzecz w tym, że w razie wyrobienia się Axisa nie widzę większego problemu z naprawą noża. Wydaje mi się, że sprawa polega na dostępie do obrabiarki i odpowiedniego materiału, a to już da się spokojnie załatwić. Z linerem jest chyba gorsza sprawa w takim wypadku.Axis??! a wiesz czemu przy otwartym ostrzu w BM "klamka" od blokady nie zachodzi do końca (jak w zamkniętym) ? Ten milimetr luzu służy do domykania się w czasie wyrobienia Axisa.
Jeśli chodzi o samą wytrzymałość Axisa, to [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] Co prawda nie była to BMka, tylko SOG, jednak zasadza działania blokady jest ta sama. Zresztą sam nie bardzo widzę możliwość, by Axis puścił. Pawdą jest, że nie robiłem jakichś ekstramalnych testów, bo chyba Grip nie do przebijania książek telefonicznych jest.
Ja co prawda tak nie mam i nie miałem, ale byli tacy koledzy, którym podobno się złożył.Takiej powierzchni styku blokady jak liner nie ma nic innego. Żeby złożyć m-kę przypadkowo musi być rozkręcona aż do klekotania 1,45milimetra i nie pomoże nawet LAWKS. ktoś tak nie dba o nóż :twisted: ?
Może trochę OT ale ostatnio znajomy oddając mi M21 odbezpieczył LAWKS (myślał,że to blokada) i złożył go w rękach jak scyzoryk...
Kiedyś już pisałem ,że stukaniem składam M 21 a teraz można go w rękach złożyć...
http://budo.net.pl/v...t=40749&start=0Mi się M1 złożyła w czasie pracy (otwieranie browaru w dość niestandardowy sposó bez odbezpieczenia LAWKS trochę się pociąłem, ale da się przeżyć. Od tego czasu poluje na jakiś fajny nóż z stałym ostrzem.
Wygląda z tego, że jednak warto pamiętać o fakcie, iż folder to folder, zaś fixed to fixed... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Trza dobrać doświadczalnie tak by się dał otworzyć i żeby nie było zbyt luźno.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
(podostrzylby mi ktos z wrocl. moja zabawke)???
- Ponad rok temu
-
Tematyczne imię dla psa.
- Ponad rok temu
-
Strider WP - jakie opinie??
- Ponad rok temu
-
Man on fire jaki to nóż
- Ponad rok temu
-
CRKT M21-04 Fotorecka!
- Ponad rok temu
-
Święty z nożem???
- Ponad rok temu
-
Spyderco Chinook I i II - roznice
- Ponad rok temu
-
The day after tomorrow product placement ;)
- Ponad rok temu
-
stal chirurgiczna
- Ponad rok temu
-
problem
- Ponad rok temu