Spadek cen?
Napisano Ponad rok temu
Noze, ktorymi sie interesujemy sa raczej towarem luksusowym, ktory podlega troche innym prawom rynku niz masowka.
Luksuwoym towarem, to mogą być mercedesy, a noże, którymi się interesujemy, tylko towarem zbytkowym, a to różnica :-)
Akurat noze, ktore kupujemy sa mercedesami wsrod nozy. Przynajmniej w Polsce.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kończe studia ekonomiczne i drażni mnie zarabianie na marży zamiast na obrocie, ale polacy wolą raz się schylić po 100 pln niż 15 razy po 10. Będę szczęśliwym nożoholikiem, kiedy cena noża w Polsce osiągnie 1,5 ceny z USA, a nie 2 czy 3 jej krotność.
To wynika z logiki - nawet jakby zmniejszyli znaczaco (np. o 50%) marze na markowych nozach, to i tak wzrost popytu nie zrekompensowal by spadku dochodow . Powod? Jeszcze dlugo w naszym kraju nozami za KILKASET zlotych zainteresowani beda nieliczni...
Przyklad - mamy marze 30% na produkcie, schodzimy z nia do 15%. Dla klienta obnizka ceny koncowej to tylko kilkanascie procent. A my musimy sprzedac DWA RAZY TYLE produktow z marza 15% niz z marza 30% by uzyskac taki sam dochod na sprzedazy tego asortymentu. Nie zawsze jest to wykonalne, zwlaszcza przy sprzetach "niszowych" jakimi sa interesujace nas noze.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Po prostu - konkurencja jest zbyt mała. I tyle.
To prawda - konkurencja mala, bo maly jest popyt na markowe noze. Ilu ludzi w Polsce jest zainteresowanych ich zakupem, ilu stac na taka ekstrawagancje? Myslisz, ze jak jakis noz stanieje z 600PLN do 450PLN, to pan Jozek z naprzeciwka nagle go kupi? Komplet niezlych "kuchenniakow" mozna kupic za 150 - 200 PLN, a dobry scyzoryk Viktorinoxa za podobna sume...Nawet przecietne noze znanych firm, to w naszym kraju, w odroznieniu od USA, towar kolekcjonersko-luksusowy, a nie masowy. A ceny z pewnoscia troche spadna...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ceny powinny wygladac tak, zeby sprzedawca zarobilKurs dolara spadł o 25% dorzuć do tego niższą o 10 może 15% marże i jak powinny wyglądać ceny ?????
A, ze konkurencja to wlasciwie tylko "import prywatny", ktory z roznych wzgledow nie wszystkich kreci, to i ceny takie sa, jakie sa
Napisano Ponad rok temu
Ceny powinny wygladac tak, zeby sprzedawca zarobil
Gem !
Set !
Mecz !
niestety...
fraktal0
Napisano Ponad rok temu
No takGem !
Set !
Mecz !
niestety...
fraktal0
A jak sie komus nie podoba, to niech sobie sam zalozy sklepik z nizszymi cenami, placi podatki, uzera sie z clem, byc moze utrzymuje jeszcze jakiegos pracownika.
To wtedy wszyscy beda kupowac u niego
Jak sprowadzasz bezposrednio prywatnie z USA, to przeciez tez po to, zeby "zarobic", bo Ci cena np. u oficjalnego przedstawiciela na PL nie odpowiada...
BTW - w RFN piec lat temu, to jeszcze np. tylko Boeker byl oficjalnym importerem MT. Mini SOCOM kosztowal wtedy ok.800-1000DM.
Teraz MSE jest do wziecia juz od plus minus 130 euro w onlineshopie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A Ty jestes "za tym" - OK.
No i co?
Stanialy? Myslisz, ze jak co najmniej 200 budo-userow napisze, ze jest "za", to stanieja?
Pisze, skad sie to bierze. Nie ma tak naprawde realnej konkurencji, to ludzie to wykorzystuja. Tak jest na calym swiecie, zawsze bylo i bedzie.
Zaloz firme, sprowadzaj taniej i ich wytnij z rynku...
Ale narzekanie, obojetnie, jak by "sluszne" nie bylo, nic nie zmieni. Sorry.
Napisano Ponad rok temu
Rybak,rynek też nie jest zbyt wielki,a i prawdziwych pasjonatów nie tak znowu wielu.I zrozumienia dla nich.
My tu sobie dyskutujemy o naprawde fajnych zabawkach , ale fajnych dla nas...
99% ludzi widzi w nożomanii wyłącznie zagrożenie - dla siebie
A tłumaczenie im że powinni bać się nie pasjonata-kolekcjonera tylko pijanego sąsiada z nożem do filetowania za 4.99 z TESCO mija się z celem.
Co do ekonomii...gdyby większy był popyt,wzrosłaby i podaz.
Zawsze (a przynajmniej jeszcze dłuugo) będzie to w tym kraju jakaśtam "luksusowość". Dla swej zbędności chociażby.Wiekszym i lepszym telewizorem można się przed sąsiadami pochwalić.A wytłumacz im że równowartość kilku takich telewizorów ty regularnie ostrzysz i oliwisz..
I wolisz nowy nożyk niż większą "Luz Marię" na 29 calach..
Ja próbowałem, z mizernym skutkiem niestety..
Pozdrawiam
fraktal0
Napisano Ponad rok temu
Zle widzisz. Nie jestem.
A Ty jestes "za tym" - OK.
No i co?
Stanialy? Myslisz, ze jak co najmniej 200 budo-userow napisze, ze jest "za", to stanieja?
Pisze, skad sie to bierze. Nie ma tak naprawde realnej konkurencji, to ludzie to wykorzystuja. Tak jest na calym swiecie, zawsze bylo i bedzie.
Zaloz firme, sprowadzaj taniej i ich wytnij z rynku...
Ale narzekanie, obojetnie, jak by "sluszne" nie bylo, nic nie zmieni. Sorry.
Widzisz Rybak, napisałem tylko, że to nie jest normalne. Bo nie jest. W całym cywilizowanym świecie już dawno by wszystko staniało, co posiada przelicznik w $. Niestety, my jestesmy jeszcze na krańcu cywilizacji. Mówisz - "załóż firmę, sprowadzaj i wytnij ich z rynku..." Wybacz, ale to demagogia. Nie każdy jest handlowcem. Robię inne pożyteczne rzeczy :wink: Poza tym, nie muszę przecież zakładać piekarni, gdy chcę zjeść dobrą i tanią bułkę. Mogę wymagać tego od piekarzy. A co do zysku, to jak myslisz jak to jest? Była sobie cena - wysoka. Handlarz miał zysk - wysoki. Staniała waluta - zmniejszyły mu się koszty - cena się nie zmniejszyła - zysk wzrósł. Myslisz, że to uczciwe? Po prostu handlarz dyktuje warunki, bo nie ma konkurencji i tyle. I nie jest to narzekanie z mojej strony, tylko, ot, taka wolna myśl, że jeszcze nie jest i nie wygląda na to, aby w tym kraju działały prawidła ekonomii. Nie uprawiaj mi tu demagogii :-) Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
A dlaczego, to Ci napisal fraktal0. Bo nie wyzyjesz na rozsadnym poziomie sprzedajac de facto luksusowe w danym kraju artykuly po kosztach.
Za maly rynek, za maly popyt - a jak uwazasz, ze to nie to, to dalej "wymagaj" od dealerow, zeby zmniejszyli ceny, bo dolar spadl.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"Bogacenie kosztem drugiego" to jest motor postepu, bez niego siedzielibysmy jeszcze na drzewach.
A roznica pod tym wzgledem miedzy np. PRLem, a obecna sytuacja jest taka, ze wtedy nie miales zadnego wyboru, a teraz mozesz olac krwiopijcow i sobie noz taniej sprowadzic ze Stanow
No, a co sobie mysli wlasciciel budki z hamburgerami o Kulczyku... A co to kogo obchodzi
BTW - pewnie mysli, ze on tez by chcial miec kumpli w "kregach rzadzacych", zeby mu dawali zlecenia i cynk, kiedy trzeba.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Gun Kote a kydex
- Ponad rok temu
-
Poswiateczne rozwazania, czyli dlaczego nie bylo ...
- Ponad rok temu
-
EDC folder - 100-120$
- Ponad rok temu
-
Tani, solidny sklep wysylkowy w USA
- Ponad rok temu
-
Spyderco Police/INOVA X1 - recenzja(dużo zdjęć!)
- Ponad rok temu
-
Police-laminat?
- Ponad rok temu
-
przepisy we Wloszech
- Ponad rok temu
-
pomocne nowinki na Military.pl
- Ponad rok temu
-
Pancerny automat?